Cuperoza este prima fază de rozacee și se caracterizează prin culoarea roz a tenului dată de vase fine vizibile pe ten.
„Cuperoza poate fi întâlnită la persoanele cu ten sensibil, dar și la persoanele care folosesc creme cortizonice pe termen lung.” – Dr. Leventer
Care sunt simptomele cuperozei?
- ROȘEAȚA FEȚEI – Cuperoza produce, de obicei, o roșeață persistentă în partea centrală a feței. Vasele mici de sânge de pe nas și obraji se măresc și devin vizibile.
- PAPULE ROȘII – Multe persoane afectate de cuperoză dezvoltă, de asemenea, coșuri pe față care seamănă cu acneea. Aceste leziuni conțin, uneori, sebum, iar pielea se poate simți caldă și intolerantă la produse cosmetice.
- PROBLEME OCULARE – Aproape jumătate dintre persoanele care au cuperoză suferă și de uscăciune oculară, iritație și pleoape umflate, înroșite. În cazul unora, simptomele resimțite în zona ochilor sunt precedate de simptomele cutanate.
- NAS MĂRIT sau RINOFIMA – Uneori cuperoza poate stimula glandele sebacee de pe nas îngroșând pielea din această zonă și determinând modificarea formei nasului care seamănă cu cel de clovn. Acest lucru se întâmplă mai des la bărbați decât la femei.
Aceste semne și simptome pot apărea pentru o perioadă de luni până la ani și sunt însoțite de sensibilitate locală. Rozaceea poate fi confundată cu acneea, cu o reacție alergică sau cu alte probleme ale pielii.
Care sunt cauzele apariției cuperozei?
Principala cauză pentru apariția cuperozei nu este cunoscută, dar se presupune că ține de factorii ereditari și de mediu.
Un număr de factori o pot declanșa prin creșterea fluxului de sânge până la suprafața pielii, precum:
- băuturile calde și alimentele picante;
- alcoolul;
- temperaturile extreme;
- lumina soarelui sau vântul;
- gerul;
- emoțiile;
- exercițiile fizice;
- produsele cosmetice;
- medicamente care dilată vasele de sânge, inclusiv unele medicamente pentru tensiunea arterială.
Care sunt factorii de risc?
Oricine poate dezvolta această afecțiune numită cuperoză, însă este posibil să aveți mai multe șanse de a o dezvolta dacă:
- sunteți femeie;
- aveți o piele sensibilă, mai ales dacă a fost afectată de soare;
- aveți peste 30 de ani;
- stați foarte mult în fum;
- aveți un istoric familial în ceea ce privește cuperoza.
Ce complicații pot apărea?
În cazuri severe și rare, glandele sebacee de pe nas și, uneori, obrajii devin mai largi, ducând la îngroșarea țesutului și la aspectul denumit rinofimă. Această complicație este mult mai frecventă la bărbați și se dezvoltă încet, în ani.
Cum se poate preveni apariția cuperozei?
„Cuperoza poate fi controlată doar de o îngrijire cosmetică cu produse care nu agresează capilarele pielii feței și evitarea factorilor de mediu predispozanți.” – Dr. Leventer
Cum se poate trata cuperoza?
Atunci când cuperoza s-a constituit, se poate reduce cu ajutorul laserului vascular. O ședință pe lună, în total 4 – 6 ședințe, stabilizează culoarea tenului.21