Cearcanul poate fi definit, in limbaj popular, ca santul care se intinde de la unghiul intern al ochiului spre obraz sau culoarea cenusie a pleoapei inferioare, care contrasteaza culoarea tenului. In ultimii douazeci de ani, odata cu intrarea pe piata romaneasca a produselor cosmetice de ingrijire a pielii din jurul ochilor, ne mai confruntam cu o problema: punga de sub ochi care adanceste si mai mult cearcanul.
Ochii sunt considerati oglinzile sufletului si reprezinta elementele principale de atractie a privirii in interactiunea cu alti oameni, de aceea au cel mai puternic impact in formarea primei impresii. ingrijirea corecta a zonei din jurul ochilor este un element central in ritualul de infrumusetare al fiecarei femei, iar consultarea unui specialist este obligatorie avand in vedere sensibilitatea si delicatetea acestei zone.
Aspectul de sant adancit si piele cenusie apare de obicei la ambii ochi, pungile putand fi insa inegale.Incercanarea se accentueaza atunci cand suntem bolnavi, avem febra sau nu dormim mai multe nopti, iar femeile se confrunta asedea cu accentuarea cearcanelor in perioada menstruala. Culoarea cenusie din jurul ochilor poate fi o caracteristica genetica, cum este cazul actritei italiene Anna Magnani, si poate insoti o fragilitate capilara la persoane care prezinta si alte aspecte patologice vasculare, sau poate exprima o stare de intoleranta cronica la produse cosmetice care irita pielea si o coloreaza in timp.
Pentru ca fiecare pacient are propriile particularitati, in cadrul Centrului Dr. Leventer aceaste probleme sunt investigate pentru a se descoperi cauzele, urmand apoi sa alegem o abordare personalizata, aliniata la standardele medicale, folosind tehnologie si produse de utima generatie si tinand cont de toti factorii relevanti. Doar un medic dermatolog este in masura sa recomande cele mai potrivite produse in ingrijire a zonei din jurul ochilor, tinand cont de ingredientele fiecarui produs si nevoie fiecarui tip de ten.
Pentru santul care demarcheaza zona de sub ochi, corecția optimă este umplerea cu canula, instrument care nu taie tesuturile. Pentru umplere se foloseste acid hialuronic special preparat pentru aceasta zona, care nu absoarbe apa din tesut si nu se umfla. Aceasta metoda de tratament este rezervata in exclusivitate dermatologilor cu multa experienta, pentru ca atat pielea cat si muschiul de sub ea sunt structuri foarte delicate. In comparatie cu injectarea de grasime proprie, care implica o interventie suplimentara de aspirare si preparare sterila a materialului de transferat, acidul hialuronic pentru pleoape este gata preparat in fiole si poate fi utilizat imediat, cu un rezultat vizibil pe loc. Folosirea canulei exclude riscul de sangerare si invinetire a pleoapei.
Culoarea cenusie care apare datorita impregnarii cu hemosiderina (pigmentul feric din sange) se poate corecta cu ajutorul laserului Dye. Tratamentul include mai multe sedinte de tratament, pana la disparitia treptata a culorii. Sedinta nu necesita anestezie si nu arde pielea, dar se efectueaza numai cu protectia globilor oculari. Alegerea parametrilor potriviti tine de maiestria si experienta medicului care manuieste aparatul, fiind necesara intelegerea perfecta a mecanismului de producere a efectului optim si stapanita adancimea pana la care trebuie sa intre raza laserului. Pana in prezent, in cadrul Centrului Dr. Leventer au fost efectuate sute de astfel de tratamente, cu rezultate remarcabile.
Pungile de sub ochi contin o grasime foarte rezistenta chiar si la cele mai drastice cure de slabire. Cu ani in urma, aceasta grasime se scotea in cadrul operatiei de blefaroplastie de pleoapa inferioara, dar aspectul ulterior de ochi infundat in orbita demonstreaza ca grasimea din aceasta zona trebuie conservata si doar repozitionata. in prezent, pachetul adipos se poate diminua cu ajutorul laserului, fara sa se faca vreo taietura pe piele, ci doar in interiorul pleoapei. Prin repozitionarea grasimii se poate da volum natural santului invecinat. Daca dupa injectarea de toxina botulinica apar la coada ochiului pachetele de edem, este un semn ca doza trebuie redusa ca sa nu mai apara acest efect secundar.
Tratamentele anti-cearcăne tratate in clinica trebuie insa sa fie dublate de o ingrijire corespunzatoare acasa, dar si de un stil de viata si o alimentatie adecvate. Pentru programări la tratamentele anti-cearcăne, apelați la Centrul Dr. Leventer.
Sursa: Revista Tango