Biopsia este instrumentul la care apelează medicul dermatolog atunci când doreşte să se asigure că anumite modificări prezente pe piele sunt de natură benignă (de exemplu, aluniţe cu aspect mai neobişnuit) sau pentru a evalua erupţii cutanate care necesită diagnostic de certitudine ori tratamente agresive, sistemice. Urmărește #SKINbarea – Episodul 5: Decizia și convinge-te singur.

Biopsia înseamnă recoltarea unei bucăţele micuţe de piele, dar suficientă pentru a furniza date privind structura celulară la microscop.
Prelevarea în sine nu durează mai mult de câteva secunde.

În comparație cu riscurile generate de biopsia unui organ intern, explorarea afecțiunilor pielii prin biopsie cutanată nu determină efecte secundare importante (cel mai des, este vorba de o sutură după prelevarea probei).
Biopsia cutanată este de cele mai multe ori o manevră simplă, minim invazivă, care poate fi executată cu ușurință în cabinetul medicului dermatolog.

Important de reținut este că în dermatologie, biopsia pielii nu înseamnă cancer. Această analiză este una de rutină, care ajută la diagnosticarea corectă a bolilor de piele, pentru că acestea pot fi foarte ușor de confundat după simptome, chiar și de medicul specialist. #SKINbarea – Episodul 5: Decizia, penultimul episod din această campanie.