vergeturi la nivelul abdomenului

Vergeturi, albe sau roșii, găsim pe orice tip de piele, atât la femei, cât și la bărbați, dacă aceasta a fost supusă unui proces de extindere. Vergeturile apar cel mai frecvent la pubertate, în urma creșterii sau pierderii în greutate, în urma creșterii bruște în înălțime (asociată cu pubertatea) și în timpul sarcinii. În cazul femeilor însărcinate, cel puțin 50% dintre acestea dezvoltă vergeturi ca urmare a sarcinii.

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt striuri roz vineții sau alb sidefate, apărute pe piele datorită fragmentării țesutului elastic și a fibrelor de colagen din derm. Pielea se aseamănă cu un elastic în care firele de cauciuc din interior s-au rupt pe alocuri, dar materialul care le învelește a rămas intact.

Vergeturile reprezintă o lipsă de elasticitate a pielii la forța care întinde pielea din interior sau exterior. Din punct de vedere al structurii cutanate, vergetura este considerată o cicatrice dermică peste care epidermul atârnă flasc.
Vergeturile afectează atât sexul feminin cât și cel masculin.

Vergeturi – cum apar și unde se localizează

● Apar vergeturi în perioada de creștere rapidă din pubertate și adolescență atât la fete cât și la băieți. Dacă la fetițe vergeturile apar mai ales pe sâni și pe coapse, la băieți ele se înșiră în linii paralele de-a lungul șirei spinării.
● Vergeturi mai apar în perioada de sarcină la nivelul abdomenului dar și pe brațe, coapse sau sâni.
● Întâlnim vergeturi roșii în unele afecțiuni endocrinologice precum sindromul Cushing, dar și în urma unor tratamente cortizonice generale sau locale, pe perioade lungi.
● Creșterea masei corporale cauzată de obezitate, mai ales în copilărie, poate fi însoțită de apariția vergeturilor.
● Unele sporturi predispun la apariția vergeturilor, ca de exemplu călăria sau stretching.
● Masajul puternic poate zdrobi structura elastică a pielii și poate să producă vergeturi.
● Cele mai afectate zone sunt coapsele externe și interne, sânii, abdomenul inferior, brațele pe fața internă.

Tipuri de vergeturi

Vergeturile pot fi de 2 feluri: roșii și albe. În primă fază, imediat după ruperea stratului de colagen, apar sub formă de linii roșii, fibrele fiind încă inflamate în urma fragmentării. În a doua fază, când inflamația dispare, devin albe sidefii.

Vergeturi roșii:

● apar primele și, de obicei, au mai puțin de un an;
● sunt mai ușor de tratat deoarece sunt la debut;
● sunt active și se întind;
● apar atunci când pielea are o suferință endocrinologică sau când se întinde rapid;
● sunt încrețite și au striații;
● de-a lungul timpului, culoarea roșiatică a acestora devine maronie sau violet, pentru ca
mai apoi acestea să se transforme în dungi albe (vergeturi albe);

Vergeturi albe:

● sunt lipsite de pigment și au un aspect alb sidefiu;
● au un aspect cicatricial;
● durează toată viața;

Cum se previne apariția vergeturilor?

În perioada de creștere și în perioada de sarcină se recomandă utilizarea unor creme emoliente, hidratante, care să îmbunătățească cimentul intercelular și să permită mai ușor întinderea pielii.
În farmacii se găsesc numeroase creme anticelulitice dermatocosmetice care se recomandă în scop preventiv. Ele pot fi folosite și de femeia gravidă fără risc.

Se contraindică utilizarea cremelor cortizonice pe suprafețe mari de piele și perioade lungi, chiar dacă sunt folosite intermitent pentru că acestea favorizează atrofia pielii și instalarea vergeturilor roșii. Astfel de tratamente se folosesc adesea în dermatita atopică și ele ar trebui limitate.

Părinții trebuie să fie atenți cu creșterea în greutate a copiilor și cu sporturile care produc vergeturi. Adesea, vergeturile produse la creșterea în greutate se observă mai bine când se pierd kilogramele, așa cum se întâmplă în sarcină. Deci atenție la fluctuația de greutate!
Se contraindică masajul pe zona afectată, indiferent dacă este făcut manual sau cu un aparat.

Tratament pentru vergeturi

Tratamentul vergeturilor nu este total, adică nu se poate aduce pielea la aspectul perfect neted, dar se pot obține ameliorări semnificative.
Din punct de vedere dermatologic, structura deteriorată poate fi reparată prin folosirea pe perioadă lungă, de peste 6 săptămâni a cremelor pe bază de retinoizi.

Aceste creme determină densificarea fibrelor de colagen și apariția fibroblastelor care regenerează învelișul cutanat. Aceste creme nu pot fi folosite de femeia gravidă. Un defect major al acestor produse este că generează înroșirea și iritarea pielii pe zona pe care se aplică.

Vergeturile roșii

Vergeturile roșii pot fi decolorate cu laserul vascular Multiplex sau aparatele care folosesc lumină intens pulsată și un aplicator de rejuvenare cutanată. Indiferent de tehnologia folosită, sunt necesare 4-6 ședințe pe aceeași zonă până la o decolorare stabilă. Studiile de profilometrie,
fotografiere secvențială și biopsiile efectuate din zonele tratate astfel arată o normalizare a arhitecturii cutanate în proportie de 80%.

Vergeturile albe

În cazul în care aveți vergeturi albe, acestea pot fi estompate semnificativ și suprafața lor diminuată cu ajutorul laserului fracționat Co2. Se fac 4-6 ședințe repetate o dată pe lună. Prin aceste tratamente, lumina care pătrunde în piele determină o strângere a structurii elastice a
pielii, o îngustare a suprafeței vergeturilor și în același timp stimulează regenerarea pielii în ansamblu, prin apariția fibroblastelor. Tratamentul produce înroșirea pielii imediat după ședință.

Îmbunătățirea se produce treptat și continuă și după ce ședințele au fost întrerupte, pentru o perioadă de 6 luni. Ameliorarea obținută este evidentă și stabilă. În acest moment, tratamentul cu laser fracționat Co2 de la Lumenis este considerat cel mai eficient.

Microneedeling

Se mai poate face tratament de microneedeling, cu un instrument care folosește ace foarte fine care înțeapă pielea și o obligă la o reacție de rejuvenare. După acest tratament se aplică creme antivergeturi.
Toate aceste tratamente arată ca dermatologii sunt preocupați de menținerea aspectului pielii și de îmbunătățirea texturii cutanate prin mijloacele disponibile în prezent.

Dacă observi că încep să-ți apară vergeturi pe piele, sau știi că traversezi o perioadă care poate să lase vergeturi pe piele, fă-ți o programare la Dr.Leventer Centre, clinica de specialiști în problemele pielii.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online