asds congres

Jurnal de la Congresul Academiei Americane de Chirurgie Dermatologică ASDS 2019
– Dr. Mihaela Leventer

Pielea noastră are parte de vești bune! În lupta cu cancerul, spre exemplu, noi, specialiștii, avem din ce în ce mai multe atuuri medicale. În plus, Inteligența Artificială ajută ca diagnosticul să fie pus cu precizie în timp mai scurt, tehnologia de înaltă performanță redă unor oameni maturi aspectul pe care nu l-au avut nici cu două decenii în urmă, iar substanțele nou apărute pe piață fac ceea ce nici măcar nu visam cu doar câțiva ani în urmă. 

Vă cer doar câteva minute din timpul dumneavoastră să vă conving că pielea nu e doar un strat ce ne acoperă corpurile, ci parte vitală din noi, fereastra noastră către lume. 

Informații de top, de la experți de top

Vin de la Congresul Academiei Americane de Chirurgie Dermatologică, ASDS Chicago 2019, care a fost așa cum era de așteptat, un eveniment cu adevărat important, care le-a prezentat participanților printr-o abordare 360 de grade a pielii noutățile în educație în chirurgia dermatologică și Mohs, cancere de piele, proceduri de reconstrucție cutanată, dar și cele mai recente abordări din dermatologia estetică și managementul cabinetului de specialitate.

Nu doar că am adunat zeci de informații extrem de interesante de la specialiști de înaltă clasă pe care vreau să le împărtășesc acum cu dumneavoastră, dar încă mai trăiesc fiorii treziți de poveștile unor oameni care au sfidat orice prognostic medical sau care, din păcate, au plătit stresului prețul suprem. Doctori și pacienți, povești de viață.

Un top al lucrurilor care mi-au atras atenția

Cum îmbunătățim anvelopa cutanată fără să o distrugem? E o întrebare pe care chirurgii dermatologi și-o pun insistent pentru că pe lângă sănătate, aspectul e foarte important. Cele 5 straturi de țesut, care se află sub piele sunt foarte importante pentru chirurgul dermatolog. Cunoașterea lor, a instrumentelor recomandate a fi utilizate, a produselor care se introduc în piele sau sub piele dau siguranța actului medical terapeutic sau estetic. Cunoașterea anatomiei duce la lipsa efectelor negative.

Cancerul de piele aparține dermatologului! El îl observă clinic, el îi cunoaște comportamentul, el poate să-l diagnosticheze dermatoscopic de la primele semne, tot el îl operează în scop de diagnostic de certitudine, cât și terapeutic. Atunci de ce medicamentele noi de tratament sunt recomandate de alte specialități? S-a discutat nevoia ca aceste tratamente medicamentoase, dedicate tratamentului melanomului malign sau carcinomului spinocelular, să fie aduse în domeniul dermatologiei. A fost amintit că EADV a făcut deja demersuri în acest scop și se asteaptă acum ca și AAD și ASDS să demareze acest proiect.

De ce vreau sa fiu chirurg Mohs și nu oncolog? Pentru că vreau să trăiesc într-o lume ideală în care pot vindeca. Pentru că vreau să controlez întinderea tumorii în țesut și să am certitudinea eliminării tuturor celulelor maligne. Pentru că vreau să redau viața pacienților mei, pentru că vreau să-i întâlnesc activi și sănătoși pe drumul vieții lor. Când mor pacienții noștri? Când nu sunt diagnosticați la timp, când fac recidive din cauza tratamentelor nepotrivite, când tumora lor ajunge la creier prin diverse forme de diseminare și nu mai pot fi ajutați. Cancerul de piele nu se tratează la fel în toate cazurile, tratamentul trebuie individualizat. În SUA, carcinomul de piele este al doilea ca frecvență, numărând 750.000 cazuri noi pe an, care generează 10.000 de decese. Dați șansa dermatologului Mohs autorizat să vă trateze corect ca să nu se ajungă la deces.

Tehnici pentru momente ce par fără soluții în chirurgia dermatologică. S-au discutat diverse scenarii, o lecție de strategie terapeutică în situații grele și am învățat diverse trucuri care să facă posibilă vindecarea corectă și funcțională. Nu numai tumorile mari pun probleme, ci și cele mici, cu localizare imposibilă, ca de exemplu cele de pe marginea pleoapei, aproape de ochi, cele de la vârful nasului, din jurul unghiei sau din canalul auditiv extern.

Au fost sesiuni multiple, de impact, care au pus în evidență dezvoltarea semnificativă a chirurgiei dermatologice. Speakeri experți din toată lumea au dezbătut tot ce este mai presant pentru specialitatea noastră. Pe lângă sesiunile generale au fost sesiuni dedicate tratamentelor integrative, holistice și care țin de tehnologie înaltă, de inteligența artificială.

Cele mai interesante sesiuni din punctul meu de vedere au fost următoarele: “Adevărul despre aparatele existente pe piața medicală dermatologică”, competiția dintre echipe de chirurgi dermatologi care a premiat pe cel care a propus cea mai bună rezolvare a unui caz de cancer cutanat sau cel mai bun tratament estetic adaptat unui chip, urgențele dificile, demonstrațiile “live” pe pacient, cele mai noi produse și servicii.

Ca în fiecare an, trei speakeri celebri au ținut așa numitele “special lectures”. Ce povești de viață! Primul a fost celebrul chef Grant Aschatz, recunoscut ca cel mai bun chef din lume la vârsta de 32 de ani. În 2008 a fost diagnosticat cu un cancer avansat de limbă și singurul tratament propus a fost o operație de amputație a limbii urmată de radioterapie, cu o șansă de supraviețuire de 30% la 2 ani. Universitatea din Chicago, însă, i-a propus un tratament inovativ care l-a vindecat, treptat, revenindu-i și gustul după tratament. Aschatz a mai supraviețuit ulterior și unei operații de melanom efectuată de dermatologi! Grant Achatz ne-a vorbit cum este să creezi, cum ieși din zona de confort pentru asta, de ce este bine să privești lucrurile diferit, să inovezi, să perseverezi, cum este să hotărăști ce vrei să faci cu viața ta când știi că supraviețuirea este limitată. Mai multe despre incredibila lui poveste și curajul de a continua găsiți în serialul de pe Netflix, Chef’s table sau în cartea lui: Life, on the line. Al doilea mare speaker a fost dermatologul Roy Geronemous, profesor la New York University Medical Center, care conduce cel mai important program de training în lasere chirurgicale.

Al treilea mare speaker, profesorul Kee-Yang Chung din Coreea de Sud, a fost invitatul de onoare al profesorului Field în cadrul programului internațional de mentorship ITMP, program în care și eu am fost invitată cu ani în urmă să vorbesc. Anul acesta eu am prezentat un proiect de dezvoltare internațională a training-ului în microchirurgie Mohs, iar fostul meu fellow, posesor al diplomei ASDS de chirurg Mohs, dr Anca Stanciu, a prezentat “tehnici reconstructive după cancerele de piele localizate pe gambă”, zonă greu de reconstruit.

Și merg mai departe cu topul informațiilor de la Congres vorbindu-vă despre tehnologie

Viitorul diagnosticului dermatologic stă în tehnologie. Am văzut supraveghere medicală făcută cu roboți sau diagnostic dermatoscopic, efectuat în aparate asemănătoare chioșcurilor fotografice instalate în farmacii. Inteligența artificială câștigă teren, telemedicina optimizează vizitele pacienților. Dermatologul are șansa să lucreze cu imagini din ce în ce mai performante și să realizeze “călatorii în interiorul pielii” fără bisturiu. Motto-ul acestei sesiuni a fost “Dacă ceva nu există, descoperă-l!”

Ce înseamnă să fii dermatochirurg? Înseamnă injecții, lasere și chirurgie în scop estetic sau terapeutic. Medicul cu această specializare poate combina metodele între ele, astfel încât un pacient operat de cancer de piele să aibă nu numai rezultate corecte funcțional, ci și rezultate estetice excelente. Tratamentele combinate sunt moderne și ne ajută să redăm pielii aspectul natural.

Pentru sănătatea pielii, aparatura medicală e un aliat pe care-l avem în cabinetele  medicale 

Laserele și aparatele medicale non-laser pe bază de lumină, radiofrecvență etc sunt utile în abordarea estetică a pielii, dar pot fi folosite și in diverse tratamente pentru leziuni cutanate. Ele pot fi soluția pentru o piele cu aspect sănatos, expresivă și rejuvenată. Se consideră că tehnicile medicale bazate pe lumină pot modifica atât culoarea pielii, vascularizația, cât și textura.

Aspectul corporal este în centrul atenției producătorilor de aparate medicale sau de soluții injectabile. De exemplu, prin stimularea contracției musculare se îmbunătățește evident linia corpului. Se pune preț pe aspectul decolteului, gâtului, brațelor, mâinilor și pe tratamentele pe care le putem oferi celor interesați de rejuvenare. În acest scop ultrasunetele, lumina intens pulsată, radiofrecvența, diverse forme de masaj, unde de șoc, curent electric, lumină infraroșie, injecții cu diferite medicamente sunt puse la lucru în tratamente combinate.

De la an la an, produsele dermatocosmetice devin din ce în ce mai complexe

Observația medicală și produsele dermocosmetice. Dermatologul înțelege bine pielea și ce este necesar pentru întreținerea ei. Tot el observă și ce ar trebui îmbunătățit, ce face ca un produs să nu meargă pe orice piele. Cosmeceuticele au dreptul la ingrediente mai active decât cosmeticele obișnuite. Există reguli de dure de omologare și sunt necesare de multe ori studii care să ateste eficiența și lipsa de nocivitate. Ca să ai succes pe piață trebuie să faci lucrurile diferit.

Dermatologia integrativă vorbește despre dieta care îmbunătățește aspectul pielii, life style, farmaceutice în ajutorul tratamentelor noastre. Dieta propusă este fără soia, alune, gluten, lactate. Celulele stem integrate în tratamentele dermocosmetice sunt foarte moderne și dau speranțe.

Cu ajutorul intervențiilor minim invazive, rezultatele sunt din ce în ce mai bune pentru pacient. 

Tehicile de volumizare a feței au revoluționat cu totul tratamentele anti-aging. Refacerea volumetrică naturală a feței aproape că a scos de pe piața serviciilor medicale liftingul chirurgical. Putem camufla îmbătrânirea prin proceduri minim invazive, care dau îmbunătățiri vizibile pe loc. Tratamentul trebuie individualizat, analiza fotografică a chipului studiat din diferite unghiuri ajută la o înțelegere mai bună a nevoilor omului pe care-l ai în fața ta.

Toxina botulinică este considerată un “game changer”, a revoluționat tratamentele medicale și pe cele estetice. Am aflat ce variante noi de TB au fost aprobate, formule noi, ce le diferențiază, ce îmbunătățiri oferă. S-a vorbit despre “newtox, truetox, betterknowthescience”. De câțiva ani se vorbește despre o toxină botulinică sub formă de cremă, care să evite înțeparea pielii și să fie utilizabilă acasă, când dorește pacientul. Nu a fost aprobată deoarece se estimează că ar putea avea efecte secundare majore dacă ar ajunge, accidental, în contact cu mucoasele! Se estimează că în curând vor apărea seringi preumplute cu TB pentru a evita diluția variabilă a produsului și a erorilor de utilizare. Sunt în testare formule noi de TB care să producă un efect instant, dar acestea se pare că au o durată mai scurtă.

Pielea, certificatul vizual de sănătate! Tinerețea și sănătatea sunt exprimate de textura și culoarea pielii. În social media, după moda filtrelor corectoare a aparut și moda #nonfilter, ceea ce arată realitatea care se pare că este mult mai interesantă. Pentru acest trend, însă, aspectul ameliorat vine din produsele injectabile de acid hialuronic care îmbunătățesc și calitatea pielii, o fac mai netedă, mai hidratată, cu un tonus mai bun. Noi, medicii, avem în față pacienți care fie vor o protecție împotriva îmbătrânirii premature (prejuvenare), fie o îmbătrânire pozitivă la vârsta de 40-50 de ani sau pacienți cu experiență lungă în tratamentele estetice injectabile. Un medic bun este un medic bine antrenat și informat, care știe să recomande ce este mai potrivit pacientului, evitând excesele. Studiile arată că 90% dintre pacienți acceptă sfaturile medicului curant.

Medicina diversității vorbește de schimbare sub mottoul:” Be the Change!” și a avut ca ambasador pe Pryanka Chopra Jonas, actriță, producătoare de film și activistă. Estetica pentru transgenderi sau ce trebuie să facem atunci când sexul biologic nu se aliniază cu identitatea. Se pare că dermatologul are un rol în această tranziție, pacienții “femei” se focusează pe aspectul feței, “bărbații” pe aspectul sânilor, iar puritanii vor să nu aibă cicatrici. Injectările de acid hialuronic și TB pot feminiza sau masculiniza. Medicul injector trebuie să înțeleagă bine pacientul și să nu producă aspecte nedorite. Oricum, impactul acestor tratamente este mai mic decât cel chirurgical, care este radical.

Stresul medicului care răspunde de viața și sănătatea pacientului. S-a discutat rata mare de sinucideri între rezidenții americani și a fost discutat stresul extrem la care sunt supuși prin programul de muncă și responsabilități. Cine depășește perioada aceasta are însă antrenament pentru situațiile dificile în care decizia corectă și imediată este salvatoare. Din fiecare dezatru poți învăța, în fața aceluiași tip de dezastru, știi ce trebuie să faci.

O noapte la muzeu

Gala dinner a avut ca temă Night at the museum și s-a organizat în splendidul muzeu de istorie naturală Field, administrat din donațiile magnatului Marshal Field, rudă a profesorului Field, mentorul meu. Muzeul are cea mai impresionantă colecție de dinozauri reconstituiți după schelete bine conservate.

Conferința a avut atașată o uriașă expoziție a firmelor sponsor, unde am putut vedea noi tehnologii, instrumente de ultimă generație, tratamente medicale sau cosmetice și ultimele apariții editorial, cele mai bine vândute scrieri în domeniu.

În cinci zile, într-un program care a început la 7 dimineața și s-a încheiat la 18.30, pot să spun că am avut o experiență educațională intensă și deplină, care mă va ajuta să fiu un medic și mai bun pentru pacienții mei.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online