acnee-dermatolog-leventer

Dermatologul este cel mai în măsură să decidă care este cel mai bun mod de a scăpa de un coș. Cu toții ne-am confruntat cu problema coșurilor ocazionale sau a acneei la un moment dat. Cel mai probabil însă, nu am acționat corect și am provocat întreținerea și agravarea acneii. Neștiind când este momentul de a consulta un medic dermatolog, riscăm să producem cicatrici prin simpla stoarcere a coșurilor. Dermatologul este specialistul în bolile pielii care ne poate ajuta cu problemele de ten atunci când sunt supărătoare. 

Când ne confruntăm cu acneea?

Acneea apare atunci când porii cutanați se înfundă cu celule moarte, care rezultă în acumularea de sebum – o substanță uleioasă care are rolul de a menține pielea hidratată. Atunci când apar bacteriile în interiorul porilor, acestea pot contribui la blocarea porilor și pot provoca inflamație. Inflamația se manifestă prin înroșirea zonei și prin apariția unei excrescențe, pe care o numim general „coș”. Acneea apare, de regulă, în zona feței, dar putem regăsi coșuri și pe umeri, pe spate sau pe decolteu. 

Cum ne ajută dermatologul?

În primul rând, dermatologul va face o examinare completă a pielii, a obiceiurilor zilnice și a produsele folosite pentru piele sau pentru păr. Eliminând alte cauze patologice, dermatologul va evalua severitatea acneei, de când a început, sub ce formă s-a manifestat, și în ce măsură vă afectează social. Este important să informați medicul în privința tuturor tratamentelor sau suplimentelor folosite până la momentul consultației. 

Pe lângă anamneză medicul va recomanda efectuarea unei analize necesare pentru luarea unei decizii. Informarea pacientului este esențială în abordarea unui tratament potrivit. În timpul consultației, este bine să vă întrebări dermatologul: 

  • Ce obiceiuri de îngrijire zilnică m-ar putea ajuta?
  • Care este cea mai bună modalitate de a curăța pielea? Și cu ce produse? 
  • Ce fel de cosmetice sunt potrivite pentru tipul meu de piele? 
  • Ce impact are alimentația în dezvoltarea/inhibarea coșurilor?

În cazul adolescenților care se confruntă cu probleme de izolare socială cauzate de apariția coșurilor, dermatologul poate sugera ședințe de consiliere cu un psihoterapeut, sau poate îndruma părintele către o comunicare productivă. Este important de înțeles că acneea poate fi tratată, atâta timp cât menținem o rutină de îngrijire sau de tratament corectă. 

Ce spune dermatologul despre coșuri la adulți?

La adulți, fluctuațiile hormonale sunt responsabile pentru apariția coșurilor. Din acest motiv, unele femei au parte de „acnee ciclică”, care apare înaintea menstruației, dar și în timpul sarcinii sau menopauzei. 

Pentru prevenirea leziunilor permanente, dermatologul ne recomandă să nu umblăm la coșuri. În activitățile cotidiene, nu avem mereu mâinile curate și, prin atingerea coșurilor, creștem riscul de agravare a acneei sau de infecție locală. 

În societate există numeroase mituri legate de coșuri, dar dermatologul este specialistul care ne poate oferi un tratament personalizat pe tipul nostru de piele și stilul de viață. Vizita la dermatolog poate urmări evoluția acneei pentru îmbunătățirea tratamentului pe parcurs. 

Printre „miturile” legate de coșuri și acnee, găsim: 

  1. Unele alimente agravează acneea: deși se bănuiește că anumite alimente precum ciocolata, cartofii prăjiți sau alte mâncăruri grase înrăutățesc acneea, nu există cercetări științifice care să susțină această teorie.
  2. Igiena personală afectează acneea: Acneea nu este cauzată de pielea murdară, și nu reflectă obiceiurile de igienă personală. Spălarea agresivă și frecventă a feței poate să irite pielea mai mult. 
  3. Acneea este contagioasă: Deși acneea nu este prea plăcută la vedere, este cauzată de dezechilibre hormonale din interiorul pacientului și nu este contagioasă!

Unii pacienți aplică pe coșuri aspirină, pastă de dinți și alte leacuri empirice. Niciuna dintre aceste substanțe nu ajută pielea și pot chiar produce iritații.

Consultația la medicul specialist este cea mai sigură modalitate de a scăpa de acneea nedorită în cel mai scurt timp și în cel mai ușor mod posibil pentru sănătate. Dermatologul îți va recomanda un tratament personalizat care va da rezultate optime pentru tratarea acneei și pentru prevenirea coșurilor pe termen lung. 

Vino la un consult dermatologic la Dr. Leventer Centre pentru a avea grijă de tenul tău.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi produse și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online