celulita-infectioasa

Celulita infecțioasă, deși este mai puțin cunoscută, este mult mai periculoasă decât cea normală. Majoritatea persoanelor este familiarizată cu celulita estetică sau cu pielea cu aspect de „coajă de portocală” ce poate apărea din cauza aportului caloric prea ridicat sau retenției de apă și este total inofensivă.

Ce este celulita infecțioasă?

Celulita infecțioasă este o infecție acută sau cronică a pielii, provocată de bacterii precum streptococi sau stafilococi. Afecțiunea apare deseori în urma unor leziuni cutanate precum plăgi chirurgicale, mușcături de animale sau arsuri care constituie poarta de intrare pentru bacterii.În ultimul rând, un sistem imunitar puternic reduce șansele de dezvoltare a infecțiilor. Așadar, menținerea unei stări bune de sănătate poate preveni o mulțime de boli cauzate de bacterii, inclusiv celulita infecțioasă.

Cum se manifestă celulita infecțioasă?

Inițial, afecțiunea se manifestă prin înroșirea zonei afectate, urmând să apară ulterior și durerea. În cazurile în care aceasta se acutizează, pielea se va umfla, urmând să apară și o senzație continuă de căldură.

De multe ori, celulita infecțioasă este confundată cu o iritație comună a pielii, ceea ce face ca afecțiunea să fie tratată inadecvat sau să fie ignorată până când aceasta progresează.

În stadiile avansate, acest tip de celulită se extinde spre alte părți ale corpului, iar pacientul poate avea febră, tahicardie, frisoane, cefalee și hipotensiune. În faza cea mai gravă se ajunge inclusiv la stările de confuzie mentală și inflamare a ganglionilor limfatici.

Care sunt factorii de risc ai celulitei infecțioase?

Persoanele cele mai predispuse la acest tip de celulită sunt cele care profesează în domenii cu grad ridicat de risc și care lucrează în condiții neigienice. Aceste domenii de activitate favorizează infecția cutanată cu streptococi sau stafilococi, deci și apariția bolii.

O categorie aparte este reprezentată de pacienții cu diabet zaharat, care sunt predispuși la infecția cu streptococul din grupa B.

Un alt grup supus la un risc ridicat este format din persoanele cu sistemul imunitar compromis, cum ar fi persoanele cu HIV, cele cu afecțiuni hepatice sau cele care se află sub tratament cu medicamente imunosupresoare.

Alți factori de risc includ:

  • circulația periferică deficitară;
  • boli de piele care provoacă răni și leziuni la nivelul tegumentului;
  • înțepăturile de insecte;
  • utilizarea corticosteroizilor.

Cum se pune diagnosticul celulitei infecțioase?

De cele mai multe ori, medicul dermatolog va putea pune diagnosticul de celulită infecțioasă după ce examinează zona afectată și identifică semnele distincte ale bolii.

Totuși, în funcție de severitatea bolii, medicul ar putea recolta sânge pentru a il testa pentru prezența bacteriilor sau ar putea investiga dacă ganglionilor limfatici sunt inflamați.

Cum se tratează celulita infecțioasă?

Fiind o infecție bacteriană, celulita infecțioasă se tratează cu ajutorul antibioticelor.

În formele incipiente ale bolii, pacientul va fi tratat cu antibiotice orale timp de 10-21 de zile. Medicul ar mai putea monitoriza apoi zona afectată pentru câteva zile. În timpul tratamentului, pacientul este sfătuit să se odihnească și să mențină piciorul ridicat. În cazul în care simptomele se înrăutățesc, medicul trebuie contactat cât mai repede posibil.

În cazul formelor avansate, pacientul trebuie internat, iar antibioticele vor fi administrate intravenos. Acest lucru este valabil mai ales în cazul celor care mai suferă și de alte afecțiuni cronice, precum boli cardiovasculare sau un sistem imunitar compromis.

Prevenirea celulitei infecțioase?

Celulita infecțioasă este ușor de prevenit atât timp cât se respectă câteva reguli simple.

În primul rând, persoanele supuse la un risc ridicat de a suferi răni la nivelul pielii ar trebui să poarte echipament de protecție adecvat. Cea mai eficientă cale de a preveni celulita infecțioasă este împiedicarea pătrunderii bacteriilor în piele.

În al doilea rând, orice rană deschisă, oricât de superficială, ar trebui dezinfectată cât mai rapid. În cazul în care leziunea prezintă simptomele celulitei infecțioase se recomandă consultul imediat al medicului dermatolog.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online