Românii asociază în mod greșit cancerul de piele cu alunițele. Au evoluție silențioasă, nu dor și nu te mănâncă. Ceea ce arată ca niște bube care vin și trec de la sine pot fi, de fapt, începutul unui carcinom cutanat. Dacă arată ca un coș, un noduleț, o ulcerație și nu se vindecă în 6 săptămâni, un consult la dermatolog este vital. #SKINbarea – Episodul 3: Carpe diem! vrea să arate cât de importantă este prevenția.
În România sunt estimate 45.000 de cazuri noi de carcinom cutanat pe an. Prin comparație, sunt estimate doar 4.500 de cazuri noi de melanom malign. În acest moment, 80% dintre cazurile de cancer de piele depistate la nivel mondial sunt cazuri de carcinom, iar numărul pacienților diagnosticați cu această afecțiune este în continuă creștere. Practic, 1 din 3 persoane bolnave de cancer are acest tip de carcinom. Cu toate acestea, la noi în țară, deși 86% dintre români știu ce este cancerul de piele, numai 3% știu ce este și cum se tratează carcinomul cutanat, conform unui studiu al Fundației dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii. #SKINbarea – Episodul 3: Carpe diem! marchează cea de a treia etapă din campania de educare și informare a românilor cu privire la bolile pielii.
„Românii asociază cancerul de piele cu alunițele. Nimic mai greșit. Melanomul malign este o formă de cancer de piele cu o incidență de numai 17%, în timp ce carcinomul cutanat a apărut la 83% din pacienții clinicii. Oamenii se sperie de o aluniță, dar ignoră complet o leziune care nu se vindecă de o lună. Buba mică este buba cea mare de fapt. Orice bubă care nu se vindecă în maximum șase săptămâni trebuie să trimită pacientul la medicul dermatolog”, explică Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog.