Ești ferm convinsă că expresiile faciale sunt responsabile de îmbătrânirea tenului tău? Ai auzit de yoga, dar știi că se practică doar ca un exercițiu corporal, care te ajută să-ți calmezi mintea? Mai nou, a apărut o nouă formă de yoga, o tehnică de rejuvenare a pielii, numită yoga facială, care promovează o serie de exerciții faciale care decongestionează mușchii faciali, oferind un aspect mai proaspăt și mai tânăr.
Ce este yoga facială?
Practica de Yoga facială a apărut prima dată în Japonia, fiind preluată rapid în toată lumea. Propune stimularea și exersarea celor 57 de mușchi pe care îi regăsim pe față, pe gât sau pe scalp, cu scopul de a întineri pielea. Yoga facială reprezintă o serie de exerciții faciale care îți pun fața în mișcare și care ajută la relaxarea și tonifierea mușchilor feței.
Un studiu realizat de specialiștii de la JAMA Dermatology în urmă cu câțiva ani a scos în evidență faptul că există o legătură între un program de exerciții gândit pentru stimularea mușchilor faciali și aspectul întinerit al feței. Efectele pozitive au fost sesizate atât în structura superioară a obrazului, cât și în cea inferioară.
Cum funcționează yoga facială?
Un program tipic de yoga facială presupune două tipuri diferite de exerciții:
- Mișcări care “trezesc mușchii adormiți” și care ridică fața. Mușchii vizați se regăsesc în zone precum pleoapa inferioară sau obraji.
- Mișcări care relaxează mușchii suprasolicitați și care ajută la estomparea ridurilor. Acești mușchi sunt localizați pe frunte, între sprâncene și în jurul gurii.
Prin urmare, cu ajutorul acestor mișcări, mușchii se detensionează și se dezvoltă, revenind la locul lor, iar pielea care-i acoperă, îi urmează și începe să se tonifieze.
Principalul avantaj al acestei metode constă în faptul că odată ce ai învățat mișcările, poți practica oricând și oriunde: în timp ce te uiți la un film sau citești o carte, la sala de sport sau în drum spre muncă.
Mișcări musculare recomandate în Yoga facială
Odată cu înaintarea în vârstă, pielea își pierde din elasticitate și mici depozite de grăsime se insinuează între mușchi, iar pielea devine mai subțire. Cu cât pielea devine mai lăsată, punctele de grăsime, care susțin și forma feței, se atrofiază și conferă aspectul de “față căzută”. Cele mai eficiente exerciții pe care le poți testa sunt:
- Pentru obraji:
- Inspiră profund și cu gura închisă, suflă aerul în interiorul obrajilor, pentru ca pielea de la exterior să fie întinsă și cât mai elastică. Repetă exercițiul de cinci ori.
- Continuă prin tragerea obrajilor in interior, ca atunci când bei suc cu paiul. Menține poziția pentru câteva secunde, apoi eliberează. Exercițiul stimulează mușchii obrazului inferior.
- Pentru toată fața:
- Deschide gura, ca și cum ai scoate un țipăt și în același timp întinde-ți fruntea, fă ochii mari și scoate limba. Repetă mișcarea de trei ori, pentru cinci secunde.
- Pentru ochi:
- Fă ochii mari și ridică sprâncenele, ca și cum ai fi mirată de ceva. Uită-te într-un punct fix timp de zece secunde și repetă exercițiul de cinci ori.
Care sunt rezultatele exerciţiilor de yoga?
Un program de 30 de minute pe zi de exerciții faciale, care se derulează pe 20 de săptămâni, poate lua un an până la doi ani de pe față, în special în cazul femeilor de vârstă medie.
Impresia inițială, conform căreia cu cât „faci mai multe fețe” sau grimase, cu atât mai mult dezvolți riduri de expresie, pare să fie combătută de experiența persoanelor care au adoptat metoda yoga facială. În cazul lor s-a constatat că în urma exercițiilor, mușchii au început să se tonifice, ceea ce a determinat o restructurare a obrajilor și a împiedicat pierderea de elasticitate a pielii.
Chiar dacă nu practici yoga tradițională, poți să dai o șansă celei faciale să te ajute în rejuvenarea tenului. Pune-ți fața în mișcare pentru un ten relaxat și o față fericită.