chistul sebaceu

Chistul sebaceu este, de obicei, o nodozitate care se dezvoltă încet și care se poate mișca ușor sub piele. Termenul de “chist sebaceu” se referă, fie la un chist epidermoid, care se formează sub piele, fie la un chist pilar ce provine din foliculii de păr.

Care sunt cauzele apariției unui chist sebaceu?

Chisturile sebacee pot fi cauzate de glandele blocate sau de foliculii de păr umflați în piele. Glandele sebacee sunt săculețe închise care se găsesc sub pielea întregului corp (cu excepția palmelor și tălpilor).Totodată, traumele asupra pielii pot duce și ele la apariția chisturilor sebacee. Uneori, o persoana poate dezvolta mai multe chisturi sebacee pe corp sau pe cap.

Care sunt simptomele unui chist sebaceu?

Principalul simptom al unui chist sebaceu este o umflătură mică sub piele care, de obicei, nu este dureroasa. În unele cazuri, chistul sebaceu se poate inflama și poate deveni sensibil la atingere. Pielea din zona unui chist poate fi roșie și caldă, iar din el ar putea ieși un lichid alb-cenușiu cu aspect brânzos și urât mirositor.

Un chist sebaceu este considerat neobișnuit și posibil suspect dacă:

  • are diametru mai mare de 5 cm;
  • se reface foarte rapid după ce a fost eliminat;
  • are semne de infecție, roșeață, durere și puroi.

Unde poate apărea un chist sebaceu?

Chisturile sebacee pot apărea, de obicei, pe:

  • scalp;
  • față;
  • gât;
  • spate.

Cum se poate evita inflamarea unui chist sebaceu?

Chistul nu trebuie stors pentru că există riscul să se rupă cămașa lui si să se suprainfecteze.

Cum se poate trata chistul sebaceu?

„Chistul sebaceu necesită o operaţie de îndepărtare în anestezie locală. Este mai bine să vă prezentaţi la medic pentru intervenţie înainte ca nodozitatea să se inflameze. Atunci poate fi scoasă uşor, ca un „sâmbure din cireaşă”, îndepărtând chistul în cămaşa care îl înveleşte cu totul. Dacă se sparge spontan, chistul se drenează doar şi este posibil să se refacă.” – Dr. Mihaela Leventer.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online