Pielea are straturi diferite, incluzând epidermul și dermul care sunt așezate pe țesutul adipos subcutanat. Dermatofibromul se dezvoltă în interiorul dermului ca o nodozitate mică, asemănătoare unei alunițe și perfect benignă.

Care sunt cauzele apariției dermatofibromilor?

Dermatofibroamele apar fie prin inflamația în jurul unui fir de păr de pe membre, fie ca urmare a unei mușcături de insectă. Se întâlnesc mai frecvent la femei și se pot asocia cu predispoziția spre fibromul uterin.

Care sunt simptomele dermatofibroamelor?

Dermatofibroamele tind să crească încet și au, de obicei, câteva caracteristici definitorii prin care pot fi identificate:

  • Sunt leziuni unice sau numărabile (2 – 3)
  • Aspect – o nodozitate rotundă care este palpabilă în piele
  • Dimensiune – 5 – 10 mm
  • Culoare – poate fi roz, roșu, gri, maro deschis sau mov în grade diferite și se poate schimba în timp spre nuanțe închise
  • Locul de amplasare – cel mai frecvent se găsesc pe membre inferioare, dar uneori pe brațe, trunchi, și sunt mai puțin comune în altă parte a corpului
  • Simptome suplimentare – de obicei, sunt inofensive și nedureroase, dar uneori, pot fi însoțite de mâncărime și durere la atingere

Dermatofibromul se dezvoltă în interiorul pielii, nu deasupra. Un dermatofibrom vă poate alarma atunci când crește în dimensiune peste 10 mm, dobândește o suprafață neregulată, negricioasă sau retractilă.

„Durerea poate apărea când țesutul conjunctiv care formează dermatofibromul prinde filete nervoase.” – Dr. Leventer

Cum poate fi tratat dermatofibromul?

Tratamentul este exclusiv chirurgical și se indică dacă leziunea crește sau devine dureroasă.

Cum poate fi prevenit dermatofibromul?

Persoanele cu această predispoziție trebuie să evite traumatismul pielii, ca de exemplu stoarcerea leziunilor de foliculită sau scoaterea firelor de păr încastrate în piele cu ajutorul unui ac.