cheratoza-seboreica

„Cheratoza seboreică este frecvent întâlnită la adulți, mai ales pe trunchi și în zonele de frecare de sub sâni. Pacienții le confundă adesea cu alunițele sau chiar cu tumori de piele și sunt îngrijorați când acestea cresc repede sau se inflamează.” – Dr. Leventer

Cheratoza seboreică reprezintă una dintre cele mai frecvente creșteri necanceroase ale celulelor pielii apărute la adulții înaintați în vârstă. O cheratoză seboreică apare, de obicei, ca o excrescență maro, neagră sau asemeni unei pete ca de bronz pe față, pe piept, pe umeri sau pe spate. Excrescența are un aspect ceros, solzos, ușor înălțat. Cheratozele seboreice nu devin canceroase și nu sunt legate de expunerea la soare, dar pot arăta asemeni cancerului de piele.

Care sunt simptomele cheratozei seboreice?

Cheratoza seboreică:

  • are o culoarea ce variază de la brun deschis, la maro sau negru;
  • are formă rotundă, ovală sau neregulată;
  • este plată sau ușor ridicată, cu o suprafață solzoasă;
  • are dimensiuni variate: de la forme mici la peste 2,5 cm;
  • poate provoca mâncărime.

Cheratozele seboreice nu sunt, de obicei, dureroase, însă pot fi deranjante în funcție de mărimea și locația lor. Frecarea sau zgârierea lor poate duce la sângerare, umflare și, în unele cazuri, la suprainfectare.

Care sunt cauzele apariției cheratozelor seboreice?

Cauzele exacte ale apariției cheratozelor nu sunt foarte bine cunoscute. În schimb, ele sunt frecvente și, în general, cresc în număr odată cu vârsta. Genele, se pare, că joacă un rol important în prezenta cheratozelor seboreice de la o generație la alta.

Care sunt factorii de risc ai cheratozelor seboreice?

Cheratoza seboreică se poate dezvolta la orice vârstă, dar, în general, sunteți predispuși dacă aveți peste 50 de ani. Așa cum am menționat mai sus, istoricul familial este unul dintre factorii de risc ai acestei afecțiuni.

Cum se poate îndepărta cheratoza seboreică?

La Clinica Dr Leventer Centre folosim tratamente ușoare, nedureroase, urmate de vindecare rapidă. Efectuăm tratamentul fie pe leziune, fie pe zone extinse. Atunci când avem îndoieli privind structura leziunii, trimitem piesa de excizie la laboratorul de histopatologie. Pentru leziunile plane, subțiri, recomandăm fie creme, fie proceduri laser, peeling sau dermabraziune.

Motivele pentru care este indicată îndepărtarea cheratozei seboreice

„Vă invit să tratați cheratozele seboreice când sunt mici pentru că se îndepărtează ușor, cele gigant duc la o rănire mare a pielii și o vindecare mai lungă.” – Dr. Leventer

Cere o programare la Enayati Medical City

Experții în sănătatea pielii Dr Leventer Centre, acum mai aproape de tine

0722 599 440

Cere o programare în Centrul Dr. Leventer

021 310 65 07
programează-te online
Programare online