veruca plantara tratata cu laser | Dr. Leventer Centre

Veruca plantară este o mică excrescență (denumită popular neg în talpă) care apare la nivelul piciorului atunci când pielea este infectată de un virus. Verucile se pot dezvolta oriunde pe picior, dar apar de obicei în talpa piciorului. Verucile plantare apar cel mai frecvent la copii, adolescenți și la persoanele în vârstă.  

Dermatologii de la Dr. Leventer Centre te ajută să înțelegi mai bine de ce apare veruca plantară și care sunt metodele prin care poate fi diagnosticată și tratată această problemă. 

De ce apar verucile plantare (negii în talpă)? 

O persoană poate dezvolta veruci plantare atunci când stratul superior al pielii piciorului intră în contact direct cu virusul HPV (virusul papiloma uman). În astfel de cazuri, sistemul imunitar încearcă să lupte împotriva virusului, iar acumularea de țesut rezultată se formează într-un neg plantar (verucă).

Tipuri de veruci plantare 

Verucile sau negii plantari se pot prezenta în două feluri. 

 • O verucă solitară (un singur neg plantar). Aceasta crește adesea în dimensiune și se poate înmulți, în cele din urmă, formând veruci satelit suplimentare. 
 • Negii mozaic; sunt un grup de mai mulți negi mici (veruci plantare) care cresc, strâns, împreună într-o singură zonă. Acest tip de veruci plantare sunt mai dificil de tratat decât verucile solitare. 

Simptomele verucilor plantare 

Atunci când o persoană dezvoltă veruci plantare, cel mai frecvent simptom este o umflătură care crește sub piele la nivelul piciorului.  

 • Această umflătură dură nu produce inițial dureri serioase.  
 • Însă, dacă veruca sau verucile plantare progresează și devin severe, acestea pot fi însoțite de durere și iritație. 
 • Unii pacienți cu veruci plantare acuză dureri atunci când stau în picioare sau la mers. 
 • Puncte negre minuscule, care apar adesea pe suprafața negului. Punctele sunt de fapt sânge uscat conținut în capilare.  

Prevenția verucilor plantare 

Poți reduce riscul de a avea veruci plantare, în această vară, prin câteva măsuri de precauție: 

 • Protejează-ți picioarelor cu papuci în preajma dușurilor, vestiarelor și a piscinelor publice. 
 • Igienizează cu alcool echipamentul sportiv comun. 
 • Nu împărți încălțăminte, șosete, echipament, prosoape sau alte obiecte personale. 
 • Păstrează-ți picioarele uscate și curate. 

Diagnosticul verucilor plantare 

Procesul de diagnostic al verucilor plantare se axează, de obicei, pe o examinare fizică. Specialistul dermatolog va inspecta veruca plantară în detaliu, evaluând grosimea creșterii și simptomele dureroase.  

Specialistul ar putea folosi un dermatoscop pentru a verifica dacă există semne de vase de sânge coagulate la nivelul verucilor plantare. 

În alte cazuri, medicul ar putea fi nevoit să efectueze o biopsie, prin îndepărtarea unei bucăți din negul plantar pentru analize de laborator. 

Tratamentul negilor plantari 

Deși veruca sau verucile plantare ar putea să dispară, în cele din urmă, de la sine, majoritatea pacienților doresc o ameliorare mai rapidă. Scopul tratamentului este de a elimina complet veruca plantară. 

La Dr. Leventer Center efectuăm tratamentul verucilor plantare prin mai multe metode:  

 • Crioterapie – specialistul poate apela la această metodă de congelare a verucilor plantare cu ajutorul azotului lichid. Procedura trebuie repetată până la dispariția negilor plantari.  
 • Laser vascular – această metodă distructivă este foarte eficientă, deoarece încălzește verucile plantare și afectează ADN-ul virusului. Astfel, verucile plantare nu se mai răspândesc. Acest tratament elimină negii plantari mai rapid decât celelalte opțiuni de tratament.
 • Tratament topic – poate fi vorba despre creme, geluri sau loțiunile prescrise de către medicul dermatolog, care trebuie aplicate local pe veruca sau verucile plantare. 
 • Electroterapie – această metodă folosește curentul electric pentru arderea verucilor plantare.  
 • Tratament injectabil local. 

Indiferent de abordările de tratament împotriva verucilor plantare, este important să urmezi instrucțiunile dermatologului în ceea ce privește îngrijirea la domiciliu, medicamentele prescrise, precum și vizitele de monitorizare. Verucile plantare ar putea reveni, necesitând un tratament suplimentar. 

Deși, pe internet, există multe remedii populare pentru verucile plantare, este important să le eviți, deoarece ar putea să facă mai mult rău decât bine. În plus, nu ar trebui să încerci niciodată să îndepărtezi singur o verucă plantară. 

Suferi de veruci plantare (negi în talpă)? Fă-ți o programare la Dr. Leventer Centre și vino să discuți cu unul dintre dermatologii noștri, ca să vedem care este metoda de tratament potrivită pentru tine.  

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
programează-te online
Programare online