cancer-de-piele-1

Cancerul de piele este o problemă medicală care are o rată a incidenței mărită de la an la an. Cancerul de piele poate fi de 2 feluri: non-melanom sau melanom. Organizația Mondială a Sănătății documentează anual între 2 și 3 milioane de cazuri noi de non-melanom și 132.000 de melanom la nivel global.

Cea mai de temută formă de cancer de piele este melanomul malign

Melanomul malign, deși nu este cea mai răspândită formă de cancer de piele, este cea mai agresivă. Se dezvoltă în melanocite, celulele care dau pigment pielii, apare inițial pe piele, apoi într-un timp foarte scurt, ajunge pe calea vaselor limfatice la organele interne unde dezvoltă
metastaze.

În fazele de debut, melanomul seamănă cu alunițele care există pe piele, ceea ce îl face greu de reperat, mai ales de un ochi neantrenat. Controlul anual al pielii în cabinetul medicului dermatolog nu trebuie amânat, mai ales dacă pielea ta este una cu multe alunițe. De asemenea, poți să înveți să îți faci singur o examinare lunară a pielii, pentru a avea control asupra sănătății tale. Depistat în primele stadii, melanomul poate fi ținut sub control.

“Este rezonabil să considerăm că orice aluniță care apare după vârsta de 25 ani este potențial suspectă și trebuie controlată dermatologic și dermatoscopic. Chirurgia profilactică nu poate înlocui examenul dermatologic și dermatoscopic al pacienților. Controlul periodic al sănătății
cutanate rămâne cel mai important mijloc de diagnostic al tumorii în fazele de început, când este vindecabilă, și totodată cea mai simplă metodă de a ne asigura o viață fără probleme de piele.

Biopsia este necesară pentru alunițele active și suspecte și reprezintă principalul mijloc de diagnostic al cancerului de piele și de asemenea oferă posibilitatea diferențierii leziunilor maligne de cele benigne cu același aspect clinic”- Dr. Tiberiu Tebeică, medic primar în
Anatomie Patologică la Centrul Dr. Leventer.

Mă poate ajuta o aplicație să depistez cancerul de piele?

Aplicațiile telefonice, care sunt la îndemână și care par să aibă o soluție pentru orice problemă sau aspect din viețile noastre, au cu siguranță potențial să devină un element ajutător pentru pacienți și un suport pentru medici. Însă, a aloca întreaga responsabilitate de diagnosticare unei aplicații este la fel de periculos și înșelător ca autodiagnosticarea făcută pe baza unei căutări pe Internet.

Folosirea unei aplicații pentru a depista dacă pata sau semnul de pe piele pot fi canceroase, pare să fie o activitate ușoară și rapidă. Însă, la nivel de informație medicală corectă și valoroasă, poate să fie mai mult înșelătoare decât folositoare.
Academia Americană de Dermatologie a publicat un articol în care prezintă rezultatele a nouă studii care au verificat acuratețea cu care aplicațiile pot da un diagnostic. Concluziile sunt următoarele:

1. Multe aplicații nu au criterii specifice de diagnostic pentru cancerul de piele
2. O aplicație poate să dea rezultate diferite pentru aceeași zonă
3. Pentru o aplicație este imposibil să depisteze o formă de cancer fără culoare, precum melanomul amelanotic.
4. În cel mai “fericit” caz, o aplicație poate detecta semne care pot avea potențial de a fi melanoame, dar nu poate depista și alte tipuri de cancer de piele.

Prin urmare, înainte de a-ți încredința sănătatea unei aplicații, gândește-te de două ori și vino la un consult dermatologic clasic și corect sau folosește serviciul de teledermatologie, din confortul propriei tale case, dacă îți faci griji în privința sănătății pielii tale pentru un sfat de specialitate.

Cum pot ajuta aplicațiile în cancerul de piele?

Chiar dacă aplicațiile nu pot da un diagnostic corect, pot ajuta în alte feluri. O aplicație bună în domeniul sănătății în general, și mai cu seamă pentru cancerul de piele te poate ajuta să:

1. Îți amintească prin intermediul alarmelor când este cazul să-ți autoexaminezi pielea sau când trebuie să faci o programare de rutină la medicul dermatolog.

2. Să păstreze pozele pe care le faci cu alunițele tale, la intervale diferite de timp, să te ajute să le vezi mai ușor și să poți face comparație. Nu este realist să te bazezi pe memorie în cazul autoexaminării pielii sau să încerci să reții de la o lună la alta aspectul fiecărui semn
de pe corp.

3. Să comunici mai ușor cu dermatologul tău. Dacă folosiți aceeași aplicație, doctorul poate să verifice în aplicație pozele pe care le trimiți și îți poate semnala nevoia unui control mai amănunțit.

Dacă în urma autoexaminării observi o schimbare într-o anumită zonă de pe piele, programează- te la un consult dermatologic. Cancerul de piele, dacă este depistat în stadiu incipient, poate fi tratat. Centrul Dr. Leventer este dedicat sănătății pielii tale!

Cere o programare la Enayati Medical City

Experții în sănătatea pielii Dr Leventer Centre, acum mai aproape de tine

0722 599 440

Cere o programare în Centrul Dr. Leventer

021 310 65 07
programează-te online
Programare online