lentigo

Pielea este cartea noastră de vizită. Indiferent de vârstă, ai grijă ca pielea ta să fie frumoasă și sănătoasă. Petele de bătrânețe pot inhiba încrederea în sine, mai ales dacă apar devreme. Află ce este lentigo și cum îl poți trata pentru a te simți oricând bine în pielea ta.

Ce este lentigo?

Petele hiperpigmentate, care pot fi de culoare maronie, cafenie sau brună, sunt cunoscute și ca pete de bătrânețe sau pete hepatice, deși nu au nicio legătură cu ficatul și funcțiile sale. Denumirea lor medicală este lentigo, nume ce provine din limba engleză, de la cuvântul “lentil”(linte) datorită asemănării dintre petele de pe piele și boabele de linte.

Aceste pete variază ca dimensiune și apar de obicei pe față, mâini, umeri și brațe, mai exact, pe zonele cele mai expuse la soare pe tot parcursul vieții.

La cine apare lentigo cel mai frecvent?

Petele de bătrânețe sau lentigo apar cel mai frecvent la persoanele care depășesc vârsta de 50 de ani. Însă, dacă expunerea la soare este excesivă, pot apărea și mai devreme de această vârstă.

Cauza principală care duce la apariția petelor de bătrânețe este o creştere în producția de melanină. De asemenea, gradul de radiații și de nocivitate la care a fost expusă o persoană pe parcursul vieții este un factor declanșator al petelor, chiar și sub vârsta de 50 de ani.

Cum arată petele de bătrânețe?

Lentiginele pot afecta orice tip de piele, dar sunt mult mai vizibile pe un tip de piele deschisă la culoare. Principalele caracteristici sunt:

 1.     Arii mici, plate și ovale, cu pigmentație crescută
 2.     Un aspect “bronzat”, de culoare neagră, cafenie sau maro
 3.     Dimensiune care variază între 2 și 30 de milimetrii diametru
 4.     Contur neregulat
 5.     Se dezvoltă în grupuri

Deși sunt rezultatul direct al hiperpigmentării pielii și nu au un impact negativ asupra stării de sănătate, petele de bătrânețe sunt inestetice și pot afecta imaginea de sine a unei persoane. Însă, există cazuri în care lentigo ascunde de fapt leziuni cutanate maligne incipiente. Dacă observi modificări de contur sau schimbări evidente de culoare, mergi la medicul dermatolog și fă-ți un screening de piele. Diferența dintre periculos și inofensiv o poate face doar medicul dermatolog, fie în cadrul examenului de piele anual preventiv, fie dacă ai suspiciuni asupra sănătății pielii tale și-ți faci o programare.

Petele de bătrânețe mai pot apărea și în urma bronzului, natural sau artificial, dar și pe bază genetică, datorită unei predispoziții genetice a melanocitelor de a se denatura la acțiunea razelor solare.

Cum să previi apariția petelor de bătrânețe?

Chiar dacă vârsta își va spune cuvântul și la nivelul pielii, sunt o serie de acțiuni preventive pe care le poți urma pentru a diminua efectele îmbătrânirii:

 1.     Evitarea expunerii solare în intervalul 10-16, când razele soarelui sunt cele mai puternice.
 2.     Folosirea cremelor cu protecție solară, chiar și atunci când nu ești la plajă.
 3.     Utilizarea articolelor vestimentare care acoperă zonele corpului expuse la soare în sezonul cald.

Tipuri de tratament pentru lentigo

Dacă îți dorești ca pielea să nu îți trădeze vârsta, sau are un aspect mai bătrân decât vârsta ta biologică, sunt o serie de tratamente dermatologice care îți pot ajuta pielea să redobândească un aspect tânăr.

 1. Crioterapia. Constă în aplicarea de azot lichid pe zonele cu pete, care va “îngheța” melanocitele și va distruge surplusul de pigment. Procedura este folosită pentru o pată sau grup de pete într-o singură ședință, simulând refacerea tisulară și dând un aspect întinerit pielii.
 2. Terapia cu laser sau terapia cu IPL. Distruge celulele care produc melanină în exces.
 3. Microdermabraziunea. Îndepărtarea straturilor superficiale ale pielii cu ajutorul unei perii speciale, pentru a permite regenerarea pielii.
 4. Peelingul chimic. Îndepărtarea straturilor superficiale ale pielii cu ajutorul unui agent chimic.
 5. Stellar M22 – tratament laser cu lumină pulsată.
 6. Creme medicale. Aplicarea acestora pe piele inhibă producția de melanină și estompează petele.

Ai o vârstă care nu intră în categoria vârstei a treia, însă pielea ta pare să te contrazică?

Petele de bătrânețe pot fi estompate sau îndepărtate pentru ca vârsta ta să rămână un mister feminin.

Vino la Dr. Leventer Centre pentru un consult dermatologic în urma căruia să afli ce poți face pentru frumusețea pielii tale.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online