femeie cu iritatie pe piele diagnosticata cu scabie

Printre afecțiunile pe care le poate anunța o iritație a pielii se numără și scabia. Cauzată de infestarea cu Sarcoptes scabiei, un parazit microscopic care provoacă o reacție inflamatorie la nivel cutanat și mâncărime intensă, râia, cum este numită popular această boală de piele, este înalt contagioasă, răspândindu-se foarte ușor în cadrul familiilor sau comunităților. În cele ce urmează, explicăm ce se întâmplă dacă nu tratezi scabia. 

Ca să eviți complicațiile, îți recomandăm să apelezi de la primele simptome la experți pentru un diagnostic de certitudine și tratament adecvat. La Dr. Leventer Centre, lider în dermatologie, beneficiezi de o rută terapeutică eficientă și de recomandări menite să grăbească vindecarea și să prevină recidiva. 

Ce simptome sunt asociate cu scabia

Manifestările scabiei sunt ușor de recunoscut, deși pot varia în funcție de răspunsul imun la infestare și pot fi confundate cu cele din urticarie și alergii. Principalul simptom este mâncărimea intensă în locul unde parazitul a pătruns sub piele și a depus ouă. Aceasta este cauzată de reacția organismului la prezența paraziților și la toxinele eliminate de ei și devine mai accentuată pe timp de noapte. Un alt simptom specific este apariția de mici vezicule sau pustule pe piele, însoțite de linii fine roșii – semn al tunelurilor săpate de Sarcoptes scabiei sub piele. 

Scabia se poate manifesta oriunde pe corp, dar apare cel mai frecvent în zonele unde pielea este mai subțire sau unde contactul fizic este mai frecvent – între degetele de la mâini și de la picioare, la încheieturi, pe partea interioară a articulațiilor cotului și genunchiului, în jurul taliei și pe abdomen, la axile, pe piept, pe fese și în zona genitală. La copii, scabia poate afecta palmele, tălpile sau scalpul, ceea ce face ca diagnosticul să fie uneori mai dificil. 

Este important să te adresezi medicului de la primele simptome, pentru a preveni extinderea infecției și răspândirea ei la alte persoane și pentru a primi un tratament care să te scape rapid de disconfort. 

Ce se întâmplă dacă nu tratezi scabia

Amânarea tratamentului poate duce la o serie de complicații care afectează starea generală de sănătate și scade semnificativ calitatea vieții. 

  • Scabia netratată duce la proliferare parazitară. Pe măsură de parazitul se înmulțește, zona de piele afectată este tot mai extinsă, iar simptomele, din ce în ce mai severe.
  • Persoanele imunocompromise (vârstnicii, pacienții cronici) pot dezvolta scabie norvegianăcu crustă – o formă severă a afecțiunii, caracterizată prin cruste groase și o încărcătură parazitară masivă, care este extrem de contagioasă și mult mai dificil de tratat. 
  • Scărpinatul cauzat de mâncărimea severă poate provoca răni și ulcerații ale pielii. 
  • Leziunile cutanate cresc riscul de infecții secundare cu streptococi și stafilococi, care pot cauza impetigo sau alte infecții mai grave. 
  • Iar aceste infecții, netratate, la vârstnici și persoane imunocompromise, pot duce la complicații sistemice, cum este septicemia. 

Un alt aspect important al scabiei netratate este impactul psihologic și social asupra pacientului. Mâncărimea constantă, disconfortul și anxietatea legată de contagiozitate pot duce la probleme de somn, stres și izolare socială. În plus, cum am menționat anterior, pe măsură ce paraziții continuă să se înmulțească, simptomele se agravează, iar riscul de infecții secundare crește. Acest cerc vicios poate fi evitat doar prin tratament prompt și corect pentru neutralizarea focarului parazitar de la nivel cutanat. 

Tratamentul scabiei

Acum, că ai aflat ce se întâmplă dacă nu tratezi scabia, te invităm să descoperi și cât de simplu este pentru tine să urmezi tratamentul, ca să vezi că nu ai niciun motiv să amâni vizita la dermatolog când prezinți simptome de infestare. 

Terapia de elecție în cazul râiei este utilizarea de antiparazitare topice – creme, unguente sau loțiuni -, iar cel mai frecvent folosite, datorită eficienței ridicate, sunt cremele care conțin permetrină. Acestea trebuie aplicate pe toată suprafața corpului, de la gât în jos, chiar și în zonele care nu prezintă simptome vizibile. De asemenea, este important ca toți membrii familiei sau persoanele din anturajul pacientului să fie tratați concomitent, din cauza contagiozității ridicate a scabiei. 

Alte tratamente eficiente împotriva acestui parazit sunt: 

  • cremele cu sulf, care elimină paraziții și ouăle acestora;
  • ivermectina – un antiparazitar cu administrare orală, pentru cazurile severe sau rezistente la tratamentul topic. 

Pe lângă tratament, medicul dermatolog îți va face o serie de recomandări privind igienizarea mediului înconjurător – și este bine să le respecți întocmai, pentru a preveni reinfestarea. Lenjeria de pat, hainele și prosoapele trebuie spălate la temperaturi ridicate și călcate pentru a distruge paraziții și ouăle acestora. 

Apoi, trebuie să reții că, deși medicamentele elimină destul de repede paraziții, pruritul poate persista câteva săptămâni. Medicul îți va recomanda și un tratament pentru ameliorarea acestuia. 

Diagnostic cert și tratament eficient, la Dr. Leventer Centre, lider în dermatologie

Când te confrunți cu probleme cutanate, ai nevoie de intervenția unui expert pentru a-ți recăpăta pielea sănătoasă și frumoasă. În centrul nostru, beneficiezi de expertiza unei întregi echipe supraspecializate în afecțiuni dermatologice, care îți poate veni în ajutor cu un tratament eficient pentru scabie și recomandări menită să prevină atât infectarea altor persoane, cât și reinfectarea ta. 

Nu aștepta să afli pe propria piele ce se întâmplă dacă nu tratezi scabia, ia măsuri de la primele simptome! Programează-te la consultație la Dr. Leventer Centre, București, pentru a scăpa rapid și definitiv de această problemă și de disconfortul major pe care-l generează.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online