Ridurile reprezintă „amprenta” înaintării în vârstă de care orice femeie preocupată de aspectul său vrea să scape. În termeni medicali, ridurile sunt reprezentate de acele cute sau creste care apar pe piele și sunt vizibile din cauza pierderii flexibilității acesteia, odată cu vârsta.
„Procesul de îmbătrânire cutanată începe în jurul vârstei de 25-30 de ani și sunt afectate mai multe structuri care influențează aspectul feței. Se modifică textura cutanată, dispoziția grăsimii cutanate și treptat și structura osoasă.” – Dr. Gabriela Dodan, medic dermatolog la Dr. Leventer Centre.
Care sunt cauzele apariției ridurilor?
Principala cauză a apariției ridurilor, pe lângă cele menționate mai sus, este scăderea proteinelor: colagen și elastină, două componente extrem de importante pentru piele. Țesutul conjunctiv există datorită unei mari cantități de colagen care asigură suport structurii pielii, iar elastina asigură suplețea cutanată. Din cauza declinului celor două, ridurile “răsar” mult mai ușor decât atunci când acestea se aflau în limitele normale.
Totodată, printre cauzele apariției ridurilor se numără îmbătrânirea hormonală, mișcările și expresiile faciale, radiațiile ultraviolete (expunerea la soare), fumatul.
Tipuri de riduri
Riduri de expresie
Ridurile de expresie sunt cauzate de mușchii faciali care se mișcă atunci când zâmbiți, râdeți sau vă încruntați. Acest tip de riduri se formează adesea în jurul buzelor, pe frunte și între sprâncene. Toată lumea se naște cu riduri dinamice, însă pe măsura înaintării în vârstă ele devin mai profunde și mai ușor de văzut.
Riduri fine
Ridurile fine se formează atunci când colagenul din piele începe să se dilueze. Colagenul este proteina care se găsește chiar sub piele și în straturile profunde ale acesteia. Îmbătrânirea și expunerea la soare determină subțierea colagenului.
Tratament riduri
Îndepărtarea ridurilor depinde de tipul de acestora. Ridurile fine, spre exemplu, pot fi reduse printr-o îngrijire bună a pielii, iar cele profunde pot fi îndepărtate cu ajutorul a două tratamente:
CU TOXINĂ BOTULINICĂ
Toxina botulinică este o neurotoxină de natură proteică ce acționează la nivel neuronal prin blocarea impulsurilor transmise prin nervi de la creier la mușchi. Aceasta nu poate șterge ridurile dinamice de pe anumite zone pentru perioade mai lungi de timp.
“Toxina botulinică împiedică transmiterea impulsului nervos către mușchi și astfel el se relaxează, iar pielea capătă un aspect mai neted. De aceea, toxina botulinică se numește „neuromodulator”. În funcție de mimica fiecăruia, se poate administra pentru ridurile frunții și ochilor pe anumite puncte de injectare.” – Dr. Gabriela Dodan, medic dermatolog la Dr. Leventer Centre.
Există câteva aspecte de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți un tratament cu toxină botulinică. Substanța nu se administrează în timpul sarcinii și alăptării, dacă sunteți alergică la albumină, dacă există o infecție la locul injectării, dacă aveți boli neuromusculare și anumite boli oculare.
CU ACID HIALURONIC
Acidul hialuronic reprezintă un carbohidrat care se găsește în mod natural în organismul uman, în special în cartilaje și piele. Rolul acestuia este de a transporta nutrienții către celule, de a le purifica de toxine și acționează ca un lubrifiant.
“Mecanismul de acțiune a fiecărei metode de tratament este diferit, de aceea trebuie să stabilim ce vrem să corectăm. Acidul hialuronic are o capacitate foarte mare de absorție a apei, formând un suport pe care se ancorează fibrele de elastină și colagen. Se creează astfel o structură stabilă ce conferă pielii volum (hidratare), tonicitate, elasticitate, fermitate.” – Dr. Gabriela Dodan.
Este extrem de important să vă mențineți pielea hidratată, dar mai important este să cunoașteți factorii care influențează negativ gradul de hidratare al pielii. Aceștia sunt reprezentați de vârstă, starea de sănătate, expunerea la anumiți factori de mediu (soare, frig, vânt, umiditate scăzută, poluanți, fum de ţigară). O piele uscată poate da senzația că strânge (mai ales după duș, baie, înot), devine mai aspră, se poate descuama, se irită mai ușor și își modifică textura cu accelerarea procesului de îmbătrânire și apariția ridurilor.
„În funcţie de modificările specifice vârstei se stabilește cu ce tip de acid hialuronic trebuie făcută corecția. Se poate face corecția volumetrică, corecția șanțurilor sau hidratare pentru ridurile superficiale.” – Dr. Gabriela Dodan.
Pentru a stabili ce tip de tratament este eficient pentru dumneavoastră trebuie mai întâi la un consult de specialitate.
“Consultația este foarte importantă pentru a stabili un plan de tratament personalizat. Chiar dacă pacienta solicită un anumit tip de tratament, trebuie făcută o evaluare corectă și stabilit ce tratament i se potrivește.” – Dr. Gabriela Dodan.