unghie incarnata

Unghia încarnată este una dintre cele mai comune probleme medicale, cu care majoritatea oamenilor s-au confruntat cel puțin o dată în viață. Afectează în general unghia mare de la picior și provoacă durere, umflare și înroșire. Dacă tratamentul pentru unghie încarnată nu este început la timp, pacientul se poate confrunta cu infecție sau panarițiu. Pot fi afectate și alte unghii de la picior sau mână dacă sunt tăiate incorect.

Ce este o unghie încarnată?

Cunoscută în termeni medicali sub denumirea de onicocriptoză, unghia încarnată este o unghie lovită sau tăiată incorect, ale cărei colțuri cresc lateral, intrând în piele și provocând o inflamație cu risc de infecție.

Rolul unghiei, formată din straturi dense de cheratină, este acela de a proteja vârful degetelor și a preveni accidentarea acestora. Dacă nu este îngrijită corect poate crea disconfort, mai ales în timpul mersului și în cazuri extreme, infecții microbiene. Atunci când colțurile unghiei nu sunt tăiate drept, pentru a lăsa loc unghiei să crească liber, deasupra pielii, aceasta, în lipsă de spațiu, intră în carne și crește acolo. Persoanele care suferă de diabet sau de o altă afecțiune care provoacă o circulație sanguină slabă a membrelor inferioare, prezintă un risc mai mare de dezvoltare a acestei afecțiuni.

 

Care sunt cauzele pentru o unghie încarnată?

  • Cea mai frecventă cauză pentru o unghie încarnată este tăierea incorectă a unghiilor de la picioare. Dacă acestea sunt tăiate prea adânc și în formă rotundă, colțurile nu mai pot să oprească țesutul din jurul lor să crească peste unghii, rezultând într-o unghie crescută în carne.
  • Altă cauză este încălțămintea inadecvată care înghesuie degetele și nu lasă pielea să respire, fiind un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor și infecțiilor. Este și o cauză pentru apariția bătăturilor
  • Transpirația, mai ales în exces, la care sunt predispuși adolescenții și sportivii, poate provoca infecții periunghiale, care la rândul lor pot favoriza apariția unghiei încarnate.
  • Te poți confrunta cu unghii încarnate și din cauza moștenirii genetice, ca în cazul unei malformații locale.
  • În urma unei pedichiuri neprofesioniste sau a unei igiene deficitare.

Simptome pentru unghie încarnată

Primul semnal că unghia ta este pe cale să-ți creeze neplăceri constă în umflarea și întărirea pielii din jurul unghiei. Apoi se instalează durerea, pe ambele părți ale unghiei, mai ales când se pune presiune pe ea. Dacă ești vigilent, poți să ții situația sub control și la cel mai mic semn de disconfort, poți să îndepărtezi țesutul în exces sau să tai corect colțul unghiei, dacă lungimea acesteia permite acest lucru. Unghiile încarnate își fac simțită prezența în cazuri avansate și prin apariția unei ciuperci, a unei deformări a degetului sau prin schimbarea culorii unghiei.

Tratament unghie încarnată

În primă fază, poate fi aplicat un tratament precoce pentru unghia încarnată cu comprese calde sau tamponarea zonei cu rivanol sau alte soluții dezinfectante. Dar dacă durerea persistă, sau mai rău, crește, este indicat să consulți medicul specialist pentru a evita complicații precum infecție purulentă, sângerare sau dezvoltarea unei ciuperci. Dermatologul este cel care va evalua corect starea unghiei și va decide tratamentul corect. O altă opțiune constă în prescrierea de antibiotice antistafilococice în combinație cu drenarea puroiului. 

ajoritatea pacienților care suferă de această afecțiune a piciorului ajung într-un stadiu avansat la medic, când singura cale de acțiune este tratamentul chirurgical. Medicul specialist, în urma unei anestezii locale, va înlătura țesutul suplimentar din jurul și de sub unghie, dar și fâșia de 1-3 mm din unghie care a crescut în carne, tratând zona pentru a nu exista recidive.

Cea mai bună cale de acțiune este însă prevenția. Pentru a nu fii în situația de a avea o unghie încarnată trebuie să-ți tai unghiile de la picioare corect, fără risc de infecție sau rănire. La fel de important este să folosești încălțămintea adecvată pentru forma piciorului tău, una care nu-ți provoacă dureri și care nu este în nici un moment inconfortabilă. Unghia, ca parte a corpului, poate fi ușor ignorată și considerată neimportantă. Insă, dacă este accidentată poate provoca dureri intense și poate scădea calitatea vieții. O unghie încarnată netratată la timp poate duce la o infecție a osului, ulcerații, răni deschise și pierderea fluxului de sânge în zona traumatizată.

Fă o vizită medicului dermatolog la cea mai mică modificare a unghiei sau la apariția unor pete subunghiale sau excrescențe perunghiale, înainte ca acestea să degenereze în infecție și să devină o problemă mult prea mare pentru un element atât de mic. În Centrul Dr Leventer înaintea tratamentului pentru unghie încarnată facem și aplicații cu soluții care usucă și îndepărtează țesutul bolnav sau aplicăm laser vascular care reduce inflamația.

Ce spun pacienții tratați de noi?

„La câteva săptămâni după ce mi-am făcut o pedichiură a început să mă doară degetul mare de la picior, în zona colțului exterior al unghiei. Inițial nu am acordat atenție, însă, după câteva zile, durerea a devenit din ce în ce mai pulsatilă și unghia mi-a copt, provocând apariția puroiului. Simțeam că mi-a luat foc degetul și la cea mai mica atingere a unghiei sau degetului mare îmi venea să plâng de durere. Am încercat acasă să dezinfectez zona și cand am văzut că nu are niciun efect, mi-am făcut o programre la Dr. Leventer Centre. Aici, Dr. Andreea Mite, după ce mi-a făcut anestezie locală, mi-a drenat puroiul și a excizat partea de unghie care crescuse în piele, în câteva minute. Mulțumesc tuturor celor care au avut grijă de mine” – Maria T

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi produse și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online