Pacient cu keratoză seboreică

Keratoza seboreică este o afecțiune a pielii destul de comună pentru persoanele care au trecut de vârsta mijlocie, dar mulți oameni nu au suficiente informații pentru a o recunoaște. Când oamenii văd că pe pielea lor se dezvoltă excrescențe, devin îngrijorați. 

Ce este keratoza seboreică?

Keratoza seboreică este afecțiune comună care determină apariția unor leziuni rotunde sau ovale, care au tendința să crească în dimensiuni. 

Poate părea îngrijorător, deoarece acestea pot arăta ca un neg, ca o creștere precanceroasă a pielii sau ca un cancer de piele. În ciuda aspectului lor, verucile seboreice sunt inofensive.

Majoritatea oamenilor dezvoltă aceste excrescențe atunci când sunt de vârstă mijlocie sau mai în vârstă. Este posibil să aveți doar o keratoză, dar majoritatea oamenilor dezvoltă, în general, mai multe. 

Cauze și factori de risc pentru verucile seboreice

Din nefericire, cauzele exacte ale acestei afecțiuni nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, specialiștii au observat că leziunile specifice keratozei seboreice pot fi prezente în cazul anumitor familii, ceea ce poate indica o componentă genetică. 

Printre factorii de risc asociați cu această afecțiune se numără istoricul familial de keratoză, dar și vârsta. Astfel, persoanele care au trecut de 50 de ani suferă mai frecvent de această boală.

Cum se manifestă?

O keratoză seboreică apare, de obicei, pe față, piept, umeri sau spate și duce la apariția unor pete de diferite culori pe suprafața corpului. Aceste leziuni pot avea:

 • O formă rotundă sau ovală;
 • Dimensiuni care pot ajunge până la 2,5 centimetri;
 • O culoare care variază de la cea a bronzului la maro sau chiar negru;
 • Un aspect plat sau reliefat.

Este recomandat să apelezi la un medic dermatolog atunci când:

 • Leziunile de la nivelul pielii s-au dezvoltat într-un interval scurt de timp;
 • Apar iritații sau chiar sângerări atunci când hainele ating leziunile în mod repetat;
 • Leziunile sângerează frecvent și nu se vindecă de la sine.

Diagnostic keratoză seboreică 

Un medic dermatolog va fi adesea capabil să diagnosticheze keratoza seboreică printr-o simplă examinarea a pielii. Dacă există dubii legate de diagnostic, probabil că va exciza o parte sau toată leziunea, realizând o biopsie care va fi analizată în laboratorul de anatomopatologie.

Tratament

Medicii dermatologi pot recomanda mai multe opțiuni de tratament după ce stabilesc diagnosticul de keratoză seboreică:

 • Eliminarea cu ajutorul azotului lichid (crioterapie);
 • Îndepărtarea chirurgicală (chiuretajul);
 • Arderea cu un curent electric (electrocauterizarea);
 • Îndepărtarea cu ajutorul unui laser (ablație).

Keratoza seboreică sau veruca seboreică se poate dezvolta oriunde pe corp, dar cel mai adesea apare pe scalp, față, gât, umeri, spate, piept și abdomen. Majoritatea oamenilor vor observa pe corpul lor un grup de excrescențe, iar asta poate fi un real motiv de îngrijorare pentru ei. Specialiștii Dr. Leventer Centre recomandă controlul dermatologic de specialitate, pentru a stabili un diagnostic și plan de tratament exact.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
programează-te online
Programare online