De-a lungul timpului am primit foarte multe întrebări în privința melanomului. Totodată, nici Internetul nu este foarte prietenos și de încredere când vine vorba despre oferirea tuturor informațiilor în acest sens.
Așadar, iată răspunsurile la 9 dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la melanom.
Care sunt cauzele dezvoltării melanomului?
Melanomul se dezvoltă atunci când melanocitele deteriorate cresc necontrolat. Melanocitele se găsesc în cea mai mare parte la baza epidermului, stratul exterior al pielii. Aceste celule conțin un pigment numit melanin ce închide pielea la culoare când este expus la radiații ultraviolete (UV) ale soarelui sau ale aparatelor de bronzare artificială. Melanocitele absorb lumina UV, protejând pielea împotriva arderii și blocând ultravioletele să penetreze mai adânc pielea și organele interne. Supraexpunerea la lumina UV nu numai că poate arde pielea, dar poate afecta melanocitele, provocând mutații celulare care fac ca celulele să crească necontrolat și, uneori, să se deplaseze în alte părți ale corpului.
Care sunt simptomele melanomului?
Poate fi dificil de spus dacă o pată sau excrescență pe piele este o aluniță, o excrescență benignă, cancer de piele non-melanom sau melanom. Ca majoritatea cancerelor de piele, melanomul poate apărea ca o pată întunecată, nedureroasă sau inflamată pe piele. Pata își poate schimba forma și culoarea și poate sângera în timpul dezvoltării. Aceste modificări de formă și culoare nu sunt dureroase și de aceea sunt ușor de ignorat.
Care sunt diferențele dintre melanom și un alt tip de cancer?
Melanomul are o formă neregulată, iar marginea nu este netedă, prezintă o umbră neuniformă sau mai multe pete închise la culoare, diametrul este mai mare decât dimensiunea unei radiere de creion și se schimbă în dimensiune, formă și textură.
Singura modalitate de a fi siguri că o pată este melanom este examinarea ei de către un medic dermatolog.
În ce zone ale corpului poate apărea melanomul?
Statisticile spun că femeile dezvoltă melanom mai frecvent pe membrele inferioare, iar bărbații pe toracele posterior și scalp.
Spre deosebire de cele mai multe tipuri de cancer de piele, melanomul se poate dezvolta pe anumite părți ale corpului ce nu sunt expuse în mod normal la soare, cum ar fi zona inghinală, axilele sau tălpile, dar și în ochi – cazuri rare.
Sunt predispus/predispusă la dezvoltarea melanomului?
Predispoziția la melanom se datorează unei combinații de gene. În familia în care a existat un melanom, membrii ei trebuie să facă regulat controale la dermatolog pentru că au o predispoziție înaltă de a dezvolta tumora. Chiar și pacientul care a avut un melanom are un risc de 9 – 10 % de a dezvolta al doilea melanom după 2 – 3 ani de evoluție.
Cum poate fi tratat melanomul?
Controlul periodic poate surprinde apariția unui melanom și tratamentul chirurgical la debut este salvator.
Tratamentul melanomului malign se face după reguli bine stabilite numite „protocoale de tratament”. Biopsia excizională stabilește diagnosticul și furnizează criteriile pentru stabilirea gradului tumorii. În funcție de acesta, excizia cu margine de siguranță este o opțiune sau efectuarea ganglionului santinelă și apoi eliminarea marginii de siguranță. Pentru formele avansate de tumoră se recomandă investigații speciale și tratamente imunologice sau citostatice.
La Centrul Dr Leventer efectuăm toate procedurile chirurgicale de diagnosticare și tratament. În plus, laboratorul nostru de histopatologie furnizează diagnosticul în 3 – 7 zile.
Când crește riscul prevenit melanomului?
Riscul dezvoltării melanomului crește semnificativ în cazul persoanelor cu multe alunițe, în număr de peste câteva zeci. Spre exemplu, pacienții cu peste 100 alunițe au un risc de până la 7 ori mai mare de a dezvolta melanom comparativ cu pacienții care au un număr mai mic de 15 alunițe.
Totuși, și persoanele fără alunițe pot dezvolta un melanom.
Totodată, se vorbește despre o predispoziție a dezvoltării melanomului cauzată de aceiași factori de risc care determină însăși formarea alunițelor benigne, această predispoziție putând fi de natură genetică sau determinată de factori de mediu precum expunerea la soare.
Melanomul poate fi prevenit?
Da, melanomul poate fi prevenit! Expunerea la radiațiile ultraviolete reprezintă principala cauză a deteriorării celulare care poate duce la apariția cancerului de piele, inclusiv a melanomului. Cea mai mare parte a luminii UV care ajunge pe Pământ este UVA, razele ultraviolete care penetrează pielea mai adânc decât razele UVB . Aceste raze puternice pot ajunge în stratul exterior al pielii, unde sunt localizate melanocitele.
O modalitate importantă de a reduce riscul apariției cancerului de piele și a melanomului este de a evita expunerea la soare pe cât este posibil și / sau de a vă proteja de razele dăunătoare.
Pentru a putea preveni apariția melanomului:
- evitați soarele ori de câte ori este posibil între orele 10 a.m. și 4 p.m., atunci când distrugerea luminii ultraviolete este, de obicei, cea mai puternică, căutând locurile cu umbră.
- protejați-vă de soare cu o pălărie cu margini mari, cu o bluză cu mâneci lungi și pantaloni lungi. Totodată, idicat este să purtați ochelari de soare care blochează razele UV pentru a reduce riscul de lezare a ochilor.
- aplicați creme de protecție solară. Utilizați un produs cu spectru larg care protejează împotriva radiațiilor UVA și UVB. Asigurați-vă că are un factor de protecție solară (SPF) de 30 sau mai mare.
- examinați-vă frecvent pielea pentru observa diferențele care apar de la o expunere la alta la razele soarelui.
- evitați saloanele de bronzat.
Dacă sunteți părinte, protejați-vă copiii de soare. Arsurile pot crește semnificativ riscul apariției melanomului mai târziu. Examinați frecvent pielea copiilor dumneavoastră.
Cum îmi pot examina singur pielea înainte de a ajunge la medicul dermatolog?
În era digitală este ușor de fotografiat periodic orice parte a corpului astfel încât să știm numărul de alunițe și amplasarea lor. Această manoperă se poate face acasă de 2 ori pe an.