hiperpigmentare

Hiperpigmentarea apare atunci când este produsă prea multă melanină în anume porțiuni ale pielii. Are ca rezultat pete întunecate de piele care sunt de culoare maro deschis până la negru și pot varia în funcție de dimensiune și formă. Există mai multe tipuri de hiperpigmentare, dar următoarele sunt cel mai des întâlnite.

Care sunt cele mai întâlnite forme de hiperpigmentare?

 „Pielea frumoasă este pielea curată, fără pete, uniform colorată. Dacă totuși se pătează din varii motive, trebuie să știți că se poate redobândi aspectul luminos. Rămâne să păstrați cu grijă și fotoprotecție rezultatul obținut.”Dr. Leventer

Pistruii sunt pete mici cafenii localizate pe obraji, față, frecvent întâlnite la copii.

Petele pe piele, numite și ”pete de vânt”, sunt provocate de expunerea prelungită la soare. Din acest motiv ele apar în zonele vizibile, cum ar fi fața, decolteul, umerii, dosul palmelor și brațele. De obicei, sunt mici și închise la culoare.

Melasma sau cloasma poartă numele popular de ”mască de gravidă” pentru că apare la 90% dintre femeile însărcinate. Este o afecțiune care apare din cauze hormonale, cum este sarcina sau tratamentul cu pastile anticoncepționale, și se manifestă prin pete mari întunecate și neregulate pe față , mai ales pomeți și frunte.

Pigmentarea pielii post-inflamatorie apare atunci când se vindecă o traumă sau rană a pielii și lasă în urmă o pată. Apare mai ales după acnee, dar poate fi cauzată și de proceduri estetice cum ar fi dermabraziunea, tratamentele cu laser și peelingul chimic.

Sunt și alți factori care provoacă pete pe piele – cicatrici, semne din naștere, keratoze solare sau actinice și cancere de piele – dar acestea nu sunt catalogate drept forme de hiperpigmentare.

Care sunt cauzele hiperpigmentării pielii?

Hiperpigmentarea este cauzată de o supraproducție de melanină – pigmentul care dă nuanța pielii, părului și ochilor. Această supraproducție este declanșată de o multitudine de factori dar principalii sunt legați de expunerea la razele UV, moștenirea genetică, vârstă, schimbări hormonale și leziuni sau inflamații ale pielii.

Expunerea la soare

Este principala cauză a hiperpigmentației, având în vedere că radiațiile solare sunt cele care declanșează producția de melanină. Această substanță are rolul de protecție solară naturală, este motivul pentru care pielea se bronzează la soare. Expunerea excesivă la soare poate întrerupe acest proces de protecție naturală, ceea ce duce la hiperpigmentare neomogenă.

Odată ce s-au dezvoltat pete de piele, expunerea la soare poate produce și mai multe – pistrui, melasmă, pigmentarea și mai accentuată a pielii. Limitarea timpului petrecut la soare, purtarea hainelor cu protecție UV, folosirea unor creme cu SPF ridicat pot reduce riscul dezvoltării hiperpigmentării și pot opri apariția unor pete de piele în plus.

Dereglările hormonale, studiate în endocrinologie, sunt principala cauză a unui tip de hiperpigmentare precum melasma sau cloasma. Este comuna mai ales în rândul femeilor pentru că apare sub influența hormonilor sexuali feminini. Estrogenul și progesteronul stimulează producția de melanină la expunerea la soare.

Melasma afectează atât de multe femei însărcinate încât și-a câștigat și titulatura neoficială de ”mască de gravidă”. Apare mai ales la persoanele cu pielea mai închisă la culoare.

Pigmentarea pielii poate fi și un simptom în cazul unor boli cum sunt cele gastrointestinale sau autoimune, dereglări metabolice sau carențe de vitamine. Hipepigmentarea poate apărea ca efect secundar al tratamentelor cu hormoni, chimioterapie, antibiotice și alte medicamente.

Dermatita fotosensibilă cauzată de vopselurile cu henna sau tatuaje poate duce și ea la hiperpigmentare reziduală.

Unele meserii sunt, de asemenea, legate de pigmentarea pielii din cauza riscului mare asociat expunerii la soare sau substanțe chimice. Persoanele din această categorie de risc sunt grădinarii sau lucrătorii din brutării și parfumerii. Așa cum sugerează și numele, pigmentarea post-inflamatorie apare după o leziune a pielii, cum ar fi o tăietură, o arsură, o expunere la substanțe chimice, acnee, eczeme sau alte boli de piele. Se întâmplă atunci când pielea rămâne pătată după ce rana s-a vindecat.

Cum se face diagnosticarea hiperpigmentării pielii?

Inspecția vizuală. Medicul poate stabili în urma unui consult dacă este vorba despre hiperpigmentare. Uneori acesta folosește pentru diagnosticare lampa Wood.

Biopsie a pielii. Medicul poate face și alte teste, cum ar fi o biopsie pentru a stabili dacă este vorba despre o simplă pigmentare sau de alte boli cum ar fi lentigo maligna, un tip de cancer de piele.

Cum se poate trata hiperpigmentarea pielii?

„Tratamentele s-au diversificat și sunt capabile să trateze nuanțat o problemă de culoare a pielii în funcție de cauze.” Dr. Leventer

Microneedling 

Hiperpigmentarea are multiple cauze, iar microneedling-ul este o procedură eficientă în lupta împotriva hiperpigmentării. Afecțiunea apare din cauza unei producții neuniforme de melanină la nivelul pielii, adică atunci când aceasta este produsă în exces. De obicei, aceste pete sunt foarte greu de tratat și se agravează în timp.

Prin procedura de microneedling se dă la nivelul pielii un restart al procesului de regenerare a celulelor. Aceasta presupune utilizarea unui echipament care are la un capăt mai multe ace de unică folosință.

Cu ajutorul acestor ace sunt efectuate microcanale la nivelul pielii, canale care stimulează secreția de colagen la nivelul pielii și, implicit, vindecarea. Straturile vechi ale pielii se usucă și se exfoliază, iar în aproximativ 10- 14 zile apare un strat nou de piele.

După 4 – 6 ședințe efectuate la 4 – 8 săptămâni distanță pielea va arăta complet reîntinerită, fermă și cu o culoare net ameliorată.

De ce microneedling?

Tratamentul ajută pielea să se vindece natural. Nu sunt efecte secundare, iar rezultatele durează mult timp, mai ales dacă ulterior folosim produsele de întreținere recomandate de medic.

Este un tratament care se adresează tuturor tipurilor de piele.

Pe lângă microneedlinng, există mai multe proceduri prin care se tratează petele, printre care:

Tratament medicamentos

Cremele de albire a pielii cu conținut de hidrochinonă folosite singure sau împreună cu retinoide și un steroid blând pot ajuta la îndepărtarea graduală a petelor pe parcursul a câtorva luni. Folosirea unei creme de protecție solară cu SPF de minim 30 este obligatorie în acest caz. Tratamentul poate avea efecte adverse ca mâncărime, roșeață, arsuri și senzație de uscăciune.

Crioterapie

Această procedură implică utilizarea unui tampon cu vârf de bumbac pentru a aplica azot lichid sau alt agent de înghețare pe pete pentru a distruge pigmentul suplimentar. Pe măsură ce zona se vindecă, pielea se deschide la culoare. Tratamentul poate irita temporar pielea și prezintă un risc mic de cicatrizare sau decolorare permanentă.

Dermabraziunea și microdermabraziunea

Dermabraziunea constă în șlefuirea  stratului de suprafață al pielii cu o perie rotativă rapidă. Această procedură elimină suprafața epidermei și un strat nou de piele crește în locul său. Este posibil să fie nevoie de repetarea procedurii pentru un rezultat cât mai bun. În urma acestui tratament pot apărea roșeață temporară și formarea de cruste. Trebuie urmata de fotoprotecție riguroasă.

Microdermabraziunea este o abordare mai puțin agresivă care lasă pete ușoare pe piele. Este nevoie de o serie de proceduri pe mai multe luni pentru a obține efectul complet. Pentru persoanele cu rozacee sau vene mici roșii pe față, această tehnică ar putea face mai mult rău.

Peeling chimic

Acesta se face prin aplicarea unei soluții acide pe față, pe mâini sau pe picioare pentru a îndepărta straturile de suprafață ale pielii. Aceste substanțe chimice cauzează descuamarea epidermului la diverse adâncimi și, în cele din urmă, se dezvăluie pielea nouă și uniform pigmentată de dedesubt.

Terapii cu laser sau lumină pulsată

Au aproximativ același efect, dar tind să fie mai precise pentru că dermatologul are, în general, mai mult control asupra intensității tratamentului. Ele implică „atacarea” zonelor afectate cu lumină cu anumite lungimi de undă. Tratamentele mai ușoare funcționează doar pe stratul superficial al epidermei, în timp ce tratamentele mai intense pot penetra straturile cele mai adânci ale pielii.

Sylfirm X

Este un sistem inovator de tratare a hiperpigmentării care înglobează tehnologia de radiofrecvență cu cea de microneedling în aceeași ședință. Sylfirm X are rezultate remarcabile în afecțiunile pielii, efectele fiind vizibile după prima ședință. 

Stellar M22

Tratamentul laser pentru hiperpigmentare cu Stellar M22 se distinge prin tehnologia care îi permite să fie reglat manual în funcție de particularitățile fiecărui ten. 

„De la îngrijire cosmetică, până la tratamente medicale avansate, astăzi avem posibilitatea să ne îmbunătățim culoarea și textura pielii. Dermatologul știe să nuanțeze și să combine aceste terapii în beneficiul pacienților.”Dr. Leventer.

Te așteptăm în unul din Centrele Dr. Leventer din București pentru a beneficia de tratament pentru hiperpigmentare. Fă o programare în Centru!

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online