- De ce apar condiloamele
- Tulpini HPV care dau condiloame
- Tratamentul condiloamelor
- Redobândește-ți sănătatea și confortul intim cu ajutorul experților Dr. Leventer Centre
Infecția cu virusul papiloma uman (HPV) este una dintre cel mai frecvent întâlnite boli cu transmitere sexuală la nivel global – se estimează că peste 80% dintre femeile și bărbații activi sexual dobândesc cel puțin o infecție cu HPV până la vârsta de 45 de ani. Unele dintre tulpini (sunt peste 200) prezintă risc oncogen ridicat, fiind responsabile pentru cancere cervicale, vaginale, vulvare, anale, de penis sau orofaringiene. Altele, cu risc oncogen scăzut, duc la apariția unor leziuni genitale benigne. Explicăm, în cele ce urmează, ce tulpini de HPV dau condiloame, cum poți scăpa de ele și cum poți preveni infectarea.
Este important să ceri ajutor de specialitate, dacă prezinți astfel de excrescențe în zona intimă. În echipa Dr. Leventer Centre, lider în dermatologie, găsești specialiști în dermato-venerologie care îți pot asigura îngrijirea de care ai nevoie. Abordăm fiecare caz cu profesionalism, dar și cu delicatețe și asigurăm tratamente moderne și eficiente, cu disconfort minim pentru pacienții noștri.
De ce apar condiloamele
Condiloamele genitale, cunoscute și sub denumirea de veruci genitale sau negi genitali, apar în zona intimă după infectarea cu anumite tulpini de HPV. Condiloamele sunt excrescențe moi, de culoarea pielii, benigne, prezente la nivelul labiilor, vaginului sau anusului la femei și la nivelul penisului, scrotului ori anusului la bărbați.
Tulpinile care dau veruci genitale se iau ca orice tip de HPV: contact piele la piele cu o persoană infectată (inclusiv contact sexual) și, mai rar, prin mâini infectate sau transmitere prenatală/perinatală de la mamă la copil. Toate persoanele infectate sunt contagioase, însă nu toate dezvoltă condiloame – acestea se manifestă cu predilecție pe fondul unui sistem imunitar slăbit. Iar apariția leziunilor poate fi tardivă, la câteva luni sau chiar ani după contractarea virusului.
Tulpini HPV care dau condiloame
Există o multitudine de tulpini HPV care infectează celulele epiteliale scuamoase, cauzând leziuni benigne și maligne ale pielii și mucoaselor, însă doar două dintre acestea sunt frecvent asociate cu apariția verucilor în zona intimă. Tulpinile HPV6 și HPV11, considerate a prezenta risc oncogen scăzut, se fac vinovate pentru aproximativ 90% dintre cazurile de condiloame genitale.
HPV6
Infecția cu HPV6 poate duce la dezvoltarea de leziuni benigne în zona genitală, anală sau orală. Deși aceste leziuni nu sunt canceroase, ele pot provoca disconfort și pot afecta calitatea vieții persoanelor afectate, făcând necesară îndepărtarea cu ajutorul unui medic specialist, dar și protejarea în timpul actului sexual, pentru a scădea riscul de transmitere a infecției.
HPV11
HPV11 este responsabilă pentru o mare parte a cazurilor de condiloame genitale. Infecția cu această tulpină poate duce, de asemenea, la apariția papilomatozei respiratorii recurente, o afecțiune rară, în care se dezvoltă tumori benigne la nivelul căilor respiratorii. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, HPV11 se manifestă prin leziuni genitale.
Infectarea cu cele două tulpini de HPV care dau condiloame poate fi prevenită prin:
- utilizarea protecției în timpul contactului sexual – prezervativul împiedică diseminarea acestor virusuri, dar și a altor virusuri, bacterii sau fungi care se fac vinovate pentru boli cu transmitere sexuală;
- vaccinare, între serurile anti-HVP disponibile existând variante ce includ tulpinile HPV6 și HPV11.
Vaccinarea trebuie făcută până la 45 de ani, însă este recomandată în special în preadolescență (fete și băieți de până la 12 ani), pentru că atunci se obține cel mai bun răspuns imun. Așadar, dacă ai copii, este recomandat să iei în considerare acest lucru.
Tratamentul condiloamelor
La Dr. Leventer Centre sunt disponibile mai multe opțiuni de tratament pentru condiloame, alese de medic în funcție de dimensiunea, numărul și localizarea leziunilor, precum și de preferințele pacientului.
- Tratamente topice – unguente cu acid salicilic, podofilină sau alte substanțe, aplicate local până la dispariția excrescențelor.
- Cauterizare – o intervenție rapidă, de numai câteva minute, efectuată cu ajutorul unui radiocauter cu frecvență înaltă, sub anestezie locală. Vindecarea este rapidă.
- Crioterapie – condiloamele sunt înghețate cu azot lichid și cad după câteva zile.
- Chiuretare sub anestezie locală.
- Laser PDL – acesta inactivează virusul cu ajutorul căldurii, oprind aportului de sânge către condiloame. Este un tip de tratament folosit în cazul leziunilor rezistente la alte proceduri.
Este important de menționat că acestea duc la vindecarea leziunilor vizibile, dar nu pot eradica infecția cu HPV din organism, iar recurența este posibilă.
Redobândește-ți sănătatea și confortul intim cu ajutorul experților Dr. Leventer Centre
Prezentarea la medic imediat după depistarea verucilor genitale este un gest de responsabilitate. Diagnosticarea certă nu atrage după sine doar tratarea acestora, ci și conștientizarea faptului că infecția poate fi transmisă partenerului, lucru care face absolut necesară folosirea protecției în timpul contactului sexual.
Apelează la experți, dacă suspectezi o infecție cu HPV care dă condiloame. Programează-te la Dr. Leventer Centre din București pentru gestionarea corectă și eficientă a acestei probleme de sănătate și redobândirea confortului intim.