Veruci localizate la nivelul zonei inghinale

Verucile genitale, cunoscute și ca negi genitali sau condiloame genitale, sunt excrescențe sau bubițe care apar în interiorul sau în exteriorul aparatului genital, atât la femei, cât și la bărbați. Acestea sunt cel mai frecvent cauzate de două tulpini ale virusului HPV (tulpinile 6 și 11) și sunt considerate ca făcând parte din categoria de boli cu transmitere sexuală

În continuarea articolului, medicul primar în dermatologie, Andreea Stancu, de la Dr. Leventer Centre răspunde la cele mai frecvente întrebări despre verucile genitale. 

Verucile genitale provoacă durere?

În general, verucile genitale sunt nedureroase, dar pot fi inconfortabile. Sunt situații în care pot provoca iritare, mâncărime sau chiar sângerare. 

Atunci când verucile genitale se regăsesc în interiorul aparatului genital (vagin sau uretră) pot provoca o senzație de arsură la urinare. 

Verucile genitale sunt același lucru cu herpesul?

Deși sunt similare, verucile genitale și herpesul sunt două afecțiuni diferite. Ambele sunt boli cu transmitere sexuală, care se manifestă prin leziuni sau excrescențe genitale, însă, în cazul herpesului, aceste leziuni sunt de fapt vezicule dureroase, care se transformă ulterior în răni. Ca și cauză, verucile genitale sunt provocate de virusul HPV, în timp ce herpesul este provocat de virusul Herpes Simplex. În plus, herpesul are simptome mai puternice față de veruci, similare pe alocuri cu cele de gripă. De asemenea, poate provoca umflarea nodulilor limfatici, o senzație de arsură sau mâncărime în zona în care urmează să erupă, se manifestă prin vezicule dureroase și pline de lichid și prin senzație de arsură la urinare. 

Există tratament pentru veruci genitale?

Este important de menționat faptul că verucile genitale, mai ales dacă prezintă disconfort, pot fi tratate cu succes de către medicul dermato-venerolog, însă, tratamentul nu elimină virusul HPV din organism, motiv pentru care verucile pot să reapară după o perioadă de timp. 

Metode de tratament:

  • Creme care conțin substanțe chimice care dizolvă verucile
  • Cauterizare
  • Crioterapie
  • Terapie cu laser. 

La cât timp după infectarea cu HPV apar verucile genitale?

În unele cazuri, verucile genitale pot să apară la câteva săptămâni după contractarea HPV, iar în altele, la câteva luni, sau chiar ani. Sunt situații în care verucile nu prezintă niciun simptom, iar persoana infectată nu are niciun indiciu că ar fi contagioasă. Motiv pentru care consultul medical de rutină, atât ginecologic, cât și dermato-venerologic este recomandat, verucile genitale fiind adeseori diagnosticate accidental.

Verucile genitale pot afecta sarcina?

Dacă o femeie însărcinată are veruci genitale, pe fondul creșterii nivelului hormonal, verucile pot sângera, pot crește sau se pot multiplica. În cazuri foarte rare, virusul HPV poate fi transmis copilului, și poate duce la infecția căilor respiratorii.

Cum pot fi prevenite verucile genitale?

Fiind o boală cu transmitere sexuală, verucile pot fi prevenite prin folosirea de protecție la contactul sexual. De asemenea, prevenția poate fi îndeplinită și prin vaccinarea anti-HPV, controale de rutină pentru bolile cu transmitere sexuală și tratarea acestora la timp. 

Dacă suspectezi prezența verucilor genitale, medicii specializați în dermato-venerologie de la Dr. Leventer Centre te pot ajuta în tratarea lor. Te așteptăm la o programare

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi produse și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online