boli-cu-transmitere-sexuala

Boli cu transmitere sexuală sau infecții genitale sunt frecvent întâlnite în cuplu. Unele au o simptomatologie mai gălăgioasă la femei iar bărbații sunt purtători sănătoși ai infecției, dar și invers este posibil: bărbații să aibă semne neplăcute și femeile doar să transmită boala. 

Aceste experiențe pot influența negativ viața de cuplu și pot zdruncina încrederea reciprocă. Uneori pot afecta fertilitatea, libidoul sau capacitatea de a avea un act sexual satisfăcător. Alteori duc la efecte mai grave precum imposibilitatea producerii unui urmaș sau chiar apariția unui cancer.

Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală

Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală sau infecții genitale întâlnite în cuplu sunt candidoza, herpesul simplex genital, trichomoniaza, gonoreea, condilomatoza genitală dar și altele. 

Candidoza 

Se pare că mai mult de 20% din femei au ciuperca numită Candida Albicans în zona mucoaselor genitale. Candidoza se întâlnește frecvent în cursul sarcinii, dar e prezentă și la femeia activă sau inactivă sexual, precum și la menopauză.

Candidoza la bărbați se întâlnește mai rar și simptomele sunt mai atenuate. Dacă la femeie se manifestă cu mâncărime, secreție vaginală albicioasă brânzoasă și durere la contact sexual, la bărbat poate da senzație de arsură, mâncărime și înroșirea șanțului balanoprepuțial. 

Diagnosticul se stabilește prin examen micologic. Tratamentul se face în cuplu chiar dacă partenerul nu manifestă simptome, și constă în topice anticandidozice sau chiar medicamente administrate pe cale orală. 

Herpesul simplex genital 

Se poate întâlni atât la femeie cât și la bărbat. Este o boală cronică, dată de un virus care produce episoade repetitive de erupție veziculoasă. 

La femeie, adesea în preajma ciclului, apar câteva bășicuțe, grupate, cu localizare fixă, erupția fiind însoțită de jenă dureroasă. Erupția poate fi însoțită și de o mărire a ganglionilor regionali. 

La bărbat are același aspect și aceleași simptome, recidiva fiind adesea determinată de perioadele de oboseală, efort fizic, contact sexual. De altfel, boala se transmite prin contact direct de la o persoană cu erupție recentă la partenerul sexual. 

Infecția cu herpes simplex este prezentă la 1 din 4 femei și la 1 din 5 bărbați. Se întâlnește adesea după vârsta de 30 de ani. Femeia gravidă care prezintă herpes genital are recomandare de naștere prin cezariană din cauza riscului transmiterii infecției la nou născut în cursul travaliului. Pentru a limita riscul infectării, se recomandă abstinența sexuală în perioada de erupție, utilizarea prezervativelor și limitarea contactelor sexuale întâmplătoare. 

Tratamentul antiviral controlează boala doar parțial, ea rămânând ca o afecțiune cronică ce poate recidiva oricând. 

Trichomoniaza 

Este o afecțiune generată de un protozoar, adică un parazit. Boala se manifestă la femeie iar bărbatul, deși o poate transmite, nu are simptome specifice. La femeie se manifestă printr-o secreție fluidă, alb-verzui, urât mirositoare. Femeile cu această afecțiune pot prezenta inflamație la nivelul vaginului și pot acuza jenă dureroasă locală. În această situație, deși bărbatul este aparent sănătos, tratamentul antiparazitar trebuie făcut de ambii parteneri. 

Gonoreea 

Este o infecție genitală dată de o bacterie cunoscută sub numele de gonococ. Afecțiunea produce simptome acute la bărbat, femeia fiind purtătoare sănătoasă. Boala cu transmitere sexuală se manifestă printr-o inflamație acută a uretrei și o secreție alb-lăptoasă, purulentă care pătează lenjeria. De obicei apare cam la 5 zile de la un contact infectant. Uneori se produce umflarea glandului și chiar blocarea lui, atunci când este strâns de țesutul înconjurător, edemul fiind însoțit de durere intensă. 

Femeia purtătoare de gonococ nu are simptome, dar trebuie să facă tratament la fel ca bărbatul, pentru a nu transmite boala mai departe. Tratamentul se face cu antibiotic. 

Vegetații veneriene sau condiloamele acuminate 

Sunt date de virusul papiloamelor umane și se manifestă prin apariția unor negi sau veruci în zona genitală, pe piele sau pe mucoase. Perioada de incubație este lungă, de la contactul infectant pot trece câteva săptămâni până la câteva luni sau chiar ani. 

Leziunile sunt de obicei asimptomatice. Prezența acestor veruci sau condiloame cu aspect conopidiform este responsabilă de apariția cancerului de col uterin sau cancerului penian, atunci când subtipul viral care produce îmbolnăvirea este oncogen. Este motivul pentru care vaccinul anti HPV se recomandă adolescentelor înainte de a-și începe viața sexuală. La băieții adolescenți care își încep viața sexuală se recomandă utilizarea prezervativelor până la maturitate când intră în viața de cuplu. 

Tratamentul leziunilor vizibile se face prin cauterizare sau tratament local citostatic. 

Boli cu transmitere sexuală sau boli venerice mai sunt și hepatita B, sifilisul, HIV-ul. Pe cale sexuală se mai pot transmite și unele parazitoze precum păduchii genitali sau scabia. Apar o mulțime de probleme când unul sau ambii parteneri din cuplul nu sunt fideli!

Cel mai bun leac pentru evitarea infectării cu unele boli cu transmitere sexuală este alegerea unui partener de încredere, controlul sănătății cuplului, fidelitate în cuplu (care ferește de îmbolnăvire) și, desigur, vizita la medic atunci când apar semne de îmbolnăvire sau există suspiciunea unor boli cu transmitere sexuală. 

Consultul la medicul dermatovenerolog de la Dr. Leventer Centre este recomandat în vederea obținerii unui diagnostic și tratament corect, care apoi trebuie urmat în doi.

Cere o opinie medicală prin Teledermatologie

Monitorizăm pielea, acum și de la distanță

Fă o programare

Cere o programare în Centrul Dr. Leventer

021 310 65 07
programează-te online
Programare online