ingrijirea-tenului

Îngrijirea tenului gras, uscat sau mixt pornește de la identificarea corectă a tipului de ten și de la integrarea în rutina zilnică a unor pași de îngrijire simpli și rapizi. Tenul trebuie curățat și hidratat în fiecare zi, dar și protejat de razele solare. 

Ce presupune îngrijirea tenului?

“O rutină de îngrijirea tenului ar trebui să se bazeze pe tipul de ten al fiecărei persoane, pe particularitățile sale și pe rezultatele pe care și le dorește. O regulă importantă pentru toată lumea, indiferent de tipul de ten, este protecția împotriva soarelui, care are efecte dăunătoare asupra pielii. Este foarte important pentru persoanele tinere să aibă grijă la razele UV, pentru a nu-și deteriora tenul de la o vârstă fragedă. Pentru o persoană care se luptă cu acneea, efortul de îngrijirea tenului trebuie să se concentreze pe acest aspect. Un alt exemplu, pentru o persoană matură, cu ten ușor îmbătrânit, atenția se va concentra spre acele produse care previn apariția liniilor fine și ale ridurilor”, Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog și fondatoarea Dr. Leventer Centre

Îngrijirea tenului în funcție de momentele zilei

Îngrijirea tenului nu trebuie să devină o activitate stresantă, care să ocupe mult timp și să consume energie. Dacă sunt urmați câțiva pași simpli și integrați în rutina de zi cu zi, tenul va fi sănătos și radiant. 

Ce pași sunt indicați dimineața?

Rutina de dimineață poate fi gândită ca o modalitate de protecție a tenului pe parcursul zilei, împotriva factorilor poluanți, prafului, transpirației, etc. 

Pașii de urmat dimineața pentru îngrijirea tenului sunt: 

 • Curățare cu un produs care să nu usuce pielea
 • Aplicarea unei creme antioxidante 
 • Aplicarea cremei de protecție cu SPF
 • Aplicarea machiajului, în cazul persoanelor care îl folosesc

Ce pași sunt indicați seara?

Seara, intenția în ceea ce privește îngrijirea tenului se schimbă. Seara, atenția cade pe repararea și rejuvenarea tenului. 

Pașii de urmat seara pentru îngrijirea tenului sunt:

 • Demachiere, indiferent dacă tenul a fost machiat sau nu 
 • Curățarea tenului cu un produs specific tipului de ten 
 • Aplicarea unui produs de tonifiere 
 • Aplicarea unei creme de noapte specifice tipului de ten 

Îngrijirea tenului și a pielii în 5 pași 

 1. Protecția solară 

Unul din cei mai importanți factori pentru îngrijirea tenului este protecția împotriva razelor UV, prin aplicarea cremei SPF, indiferent de sezon. O perioadă îndelungată de expunere solară intensă, fără nicio protecție poate să aibă consecințe grave nu numai asupra aspectului tenului, dar și asupra sănătății, crescând riscul de cancer de piele

 • Folosirea cremei cu protecție solară
 • Evitarea soarelui între 10:00 am și 16:00 pm în timpul verii
 • Purtarea hainelor care să nu permită razelor să ajungă la piele

2. Nu fumați sau renunțați la fumat

Fumatul îmbătrânește tenul și este un factor care contribuie la apariția ridurilor. Fumul de țigară micșorează vasele de sânge din straturile pielii, ceea ce duce la o circulație mai lentă a sângelui și la un ten pal. De asemenea, fumul scade nivelul de oxigen și de nutrienți necesari sănătății pielii și deteriorează depozitele de colagen și elastină – fibrele care oferă elasticitate pielii. 

 3.  Fiți blânde cu pielea!

 • Limitarea timpului petrecut la duș. Expunerea îndelungată la apă caldă elimină uleiurile naturale ale pielii
 • Evitarea săpunurilor cu textură dură. 
 • Epilarea cu grijă, în direcția în care cresc firele, pentru a nu deteriora și irita pielea.
 • După duș, uscarea pielii ușor, tamponând cu un prosop, pentru a nu elimina uleiurile naturale. 
 • Hrănirea pielii, mai ales dacă este uscată, cu o cremă hidratantă care conține SPF.

4. Mâncați sănătos

O dietă sănătoasă, bazată pe fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe va ajuta tenul să fie sănătos și strălucitor. Unele studii sugerează că în cazul tenului acneic, o dietă bogată în pește ajută la vindecarea sau temperarea afecțiunii. Un alt factor important este hidratarea. Pentru un ten sănătos este recomandat să beți cel puțin 2 litri de apă pe zi.

5. Evitați stresul!

Episoadele de stres din viață se pot manifesta și la nivelul tenului prin erupții acneice, apariția ridurilor sau un aspect de ten obosit. Încercați să evitați astfel de momente prin trasarea propriilor limite și prin eliminarea activităților sau responsabilităților cărora nu le faceți față. De asemenea, asigurați-vă că dormiți cele 8 ore recomandate în fiecare noapte. 

Dacă aveți probleme de ten sau nu știți cum să vă îngrijiți tenul conform tipului său, vă așteptăm la Dr. Leventer Centre pentru informații, recomandări și proceduri de dermatoestetică.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online