femeie care aplica SPF la munte

În timpul iernii, emisfera nordică a Pământului se îndepărtează de Soare, iar atmosfera blochează unele raze UV dăunătoare, iar temperaturile încep să scadă. Cu toate acestea, pericolul unor radiații UV nu dispare complet și este necesar să folosiți protecție SPF.

Deși iarna intervalul în care Soarele este pe cer este mai mic și adesea nu îl putem vedea din cauza stratului de nori, pericolul UV persistă. Chiar și prin stratul de nori, unele radiații UV ajung la suprafața Pământului și la pielea dumneavoastră. 

În unele cazuri este posibil ca norii să stea la baza unui efect de intensificare, ducând la creșterea cantității de radiații UV care afectează pielea. Astfel, este important să folosiți protecție solară chiar și în acele zile în care Soarele nu poate fi văzut.

Ce este protecția cu SPF?

SPF sau factorul de protecție solară măsoară cantitatea de energie solară necesară pentru a elimina riscul de apariție a alergiilor și arsurilor solare. O protecție solară cu un SPF de 30, atunci când este utilizată conform instrucțiunilor, împiedică 97% din razele UV, în timp ce SPF 50 blochează 98% din radiațiile UV. 

Este important să ne amintim că, deși SPF-urile mai mari oferă mai multă protecție, acestea nu durează mai mult decât cele cu un număr mai mic, așa că trebuie să le aplicați din nou la fel de des. Crema de protecție solară trebuie reaplicată la 2 ore dacă expunerea la soare este prelungită.

Cât de importantă este protecția SPF pentru piele? 

Atunci când nu folosiți protecție SPF, chiar și o expunere limitată poate provoca daune pielii și este important să rețineți că aceste daune devin, în timp, grave și ireversibile. Și deși pielea are un mecanism natural prin care este apărată de radiații UV, acesta se dovedește insuficient în cazul unei expuneri prelungite.

De ce trebuie folosită protecția SPF iarna?

Razele UV, principala cauză a arsurilor solare, sunt cel mai puternice vara. Cu toate acestea, razele UV vă pot arde și deteriora pielea pe tot parcursul anului, în special la altitudini mari și pe suprafețe reflectorizante precum zăpada sau gheața. 

Zăpada reflectă până la 80% din radiații UV ale Soarelui, astfel încât razele vă lovesc de două ori, crescând în continuare riscul de cancer de piele și îmbătrânire prematură.

Cum vă puteți proteja corect pielea în timpul iernii?

Pentru a vă proteja complet pielea în timpul iernii este indicat să:

  • Folosiți cremă SPF 30
  • Acoperiți-vă brațele, mâinile și capul
  • Folosiți ochelari cu protecție solară
  • Evitați bronzul artificial
  • Verificați-vă pielea regulat pentru pete sau semne noi

Radiații UV- riscuri pentru piele 

Atunci când vorbim de lumina ultravioletă -radiații UV- este important să știți că aceasta este o formă de radiație electromagnetică care provine de la Soare și de la sursele create de om, de exemplu echipamentele necesare pentru un bronz artificial sau torțele de sudură.

Există, de asemenea, diferite tipuri de radiații UV, în funcție de câtă energie au. Razele UV cu energie ridicată sunt o formă de radiații ionizante. Asta înseamnă că au suficientă energie pentru a îndepărta un electron dintr-un atom sau o moleculă. 

Radiațiile ionizante pot deteriora ADN-ul, genele din celule, ceea ce la rândul său poate duce la cancer. Dar chiar și razele UV cu cea mai mare energie nu pot pătrunde adânc în corp, astfel încât efectul lor principal este asupra pielii.

Majoritatea cancerelor de piele sunt rezultatul expunerii la radiații UV. Atât cancerul de tip carcinom bazocelular cât și cel spinocelular, unele dintre cele mai frecvente tipuri de cancer de piele, tind să apară pe părțile corpului expuse zilnic la lumină, întrucât efectul radiațiilor ultraviolete este cumulativ de-a lungul vieții.

Riscul de melanom, un tip de cancer de piele mai grav, dar mai puțin frecvent, este, de asemenea, legat de expunerea la soare, deși poate nu la fel de puternic. Pe lângă diferite forme de cancer de piele, expunerea la radiații UV fără a folosi protecție solară poate duce și la:

  • Arsuri solare
  • Îmbătrânirea prematură a pielii
  • Probleme de vedere
  • Slăbirea sistemului imunitar

Aveți grijă de piele și în timpul iernii, folosiți protecție SPF și nu uitați de examinarea anuală a pielii. Vă așteptăm la Dr. Leventer Centre!

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online