masca-de-protectie

Masca de protecție recomandată în această perioadă cu risc înalt de transmitere a unei boli infecțioase respiratorii, Covid-19, este menită să reducă semnificativ contactul unei persoane cu microparticulele purtătoare de virus aflate în mediul înconjurător. Masca de protecție nu face rău și nu îmbolnăvește pielea. Purtată corect, mulată pe nas, ne apară de o boală care poate avea o evoluție mortală.

De ce este recomandat să purtăm mască de protecție?

Microparticulele pot ajunge până la o distanță de 4 m față de persoana purtătoare de virus și care respiră, vorbește, tușește, strănută fără să se acopere cu mască. Imaginați-vă deplasarea microparticulelor ca deplasarea fumului de țigară după ce este expirat de fumător. 

Se pare că ritmul înalt de transmitere al acestei boli se datorează purtătorilor asimptomatici, pe calea aerosolilor purtați de curenții de aer. Purtatul măștii constant și corect în spații publice închise sau deschise dar aglomerate este măsura cea mai importantă de scădere a numărului îmbolnăvirilor. 

Pentru o eficiență cât mai mare, este recomandată purtarea unei măști cu filtru chirurgical care poate împiedica pătrunderea particulelor virale care au dimensiuni foarte, foarte mici, sub un micron. Fără mască, aceste microparticule invizibile pătrund prin căile respiratorii direct în faringe și apoi în plămân, unde se multiplică și generează boala Covid-19, care încă nu are un tratament eficient.

Cele mai recente studii din China arată că indivizii asimptomatici sunt responsabili de 79% din cazurile noi de îmbolnăvire. Se estimează că 1 minut de vorbire cu voce înaltă poate genera peste 1000 de virioni în aerul din jur. O persoană infectată și fără mască expune la îmbolnăvire o altă persoană fără mască. Dacă ambele poartă mască riscul este minim. De la 5 ani în sus toată lumea poate purta mască.

Masca de protecție provoacă acnee?

Una din principalele temeri legată de purtatul măștii este dacă provoacă apariția acneei, având în vedere că există riscul să ajute la stocarea prafului și uleiurilor în pori. Răspunsul este nu, masca de protecție nu provoacă acnee la o persoană sănătoasă.

Acneea se manifestă prin coșuri roșii și comedoane închise – deschise pe zonele seboreice. La adult se întâlnește pe zona U a feței, adică pe linia mandibulei spre gât. 

Masca de protecție acoperă nasul, gura, bărbia și parțial obrajii. Persoanele seboreice se pot confrunta cu o activare a dermatitei seboreice sau a acneei rozacee. Aceste afecțiuni au o recrudescență, însă principalele motive de apariție sunt folosirea produselor de machiaj, temperatura ambiantă ridicată, stresul, ciclul femeilor etc. În această situație, tratamentul local antiseboreic reduce simptomele. 

Dermatita periorală, care ține de dermatita seboreică, se manifestă prin coșuri mici, roșii, grupate la baza nasului și în jurul gurii. Ea poate să apară în condiții de stres, machiaj obturant, transpirație intensă etc.

Cum avem grijă de ten în această perioadă?

Temperatura ambiantă crescută accentuează atât secreția de sudoare cât și pe cea sebacee și poate accentua o erupție la o persoană cu dermatită seboreică. Persoanele cu ten uscat nu au acest risc.

Dermatita periorală se tratează cu produse dermocosmetice pentru ten gras care usucă pielea. De exemplu, se poate folosi o apă termală, apă cu bicarbonat de sodiu, creme antiacneice blânde. Un sfat important este sistarea machiajului în această situație: fără fond de ten, fără pudră și chiar fără cremă de fotoprotecție sub mască.

Recomandăm purtarea cu responsabilitate a măștii de protecție, fără teama că va afecta tenul, mai ales în cazul persoanelor care sunt sănătoase. În cazul persoanelor care se confruntă cu o problemă de piele (dermatită, rozacee, acnee) recomandăm consultul dermatologic de specialitate, pentru identificarea celei mai bune soluții pentru fiecare tip de ten și de afecțiune. 

La Dr. Leventer Centre găsești specialiștii tăi în sănătatea pielii.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online