milia

Punctele de grăsime, denumite și milia, sunt acele puncte albe care apar la suprafața pielii fără o cauză anume. Deseori confundate cu coșurile sau cu acneea incipientă, milia sau punctele de grăsime, sunt de fapt chisturi umplute cu keratină. Cel mai adesea, punctele de grăsime se intalnesc  la nou-născuți.

Puncte de grăsime – ce sunt și de ce apar

Punctele de grăsime sunt papule mici, de culoare alb-gălbuie, care apar cel mai frecvent în zona feței, îndeosebi în jurul ochilor, nasului sau obrajilor. Aceste puncte de grăsime se găsesc grupate și nu se însoțesc de  inflamație sau de mâncărime. Ele reprezintă de fapt colecții de keratina și de material sebaceu. Keratina este o proteină care se găsește în piele, păr si unghii. În timp ce milia se poate dezvolta la orice vârstă, aceste puncte de grăsime apar predominant la nou născuți dar nu sunt motiv de îngrijorare. De fapt, conform unui studiu publicat în 2017, până la 50% dintre nou născuții sănătoși vor dezvolta puncte de grăsime.Acestea se vor remite în primele săptămâni de viață. 

Există persoane predispuse la a dezvolta mai frecvent milia in timpul vietii, leziunile de acnee putând constitui un factor de risc. Aceasta nu este o regulă, pot apărea puncte de grăsime și la cei care nu se confruntă cu alte probleme dermatologice. Apariția punctelor de grăsime poate fi favorizată de evenimente externe precum arsuri solare sau eczeme.

Punctele de grăsime au o evolutie mai îndelungată comparativ cu leziunile de acnee. În timp ce coșurile vor dispărea în câteva zile, milia poate persista timp de câteva săptămâni sau luni.

Cum diagnosticăm punctele de grăsime?

Diagnosticul leziunilor de milia va fi stabilit de către medicul dermatolog pe baza aspectului clinic și a evoluției acestora. Nu sunt investigații suplimentare.

Cum tratăm punctele de grăsime?

În cele mai multe cazuri, punctele de grăsime nu sunt un motiv de îngrijorare. Dacă, însă, aceste chisturi provoacă disconfort sau daca sunt inestetice, pacienții pot opta pentru înlăturarea lor prin tratamente precum crioterapia, administrarea de creme ce conțin retinoizi, dermabraziune, peeling chimic sau chiuretare.

Nu se recomandă stoarcerea punctelor de grasime la domiciliu pentru că ele pot provoca leziuni suplimentare ale pielii.

Există, însă, câteva măsuri ce pot fi luate de pacient pentru îndepărtarea leziunilor superficiale de milia și pentru a preveni apariția altora noi:

  1. Curățați zona afectată zilnic cu un săpun pentru piele sensibilă.
  2. Evitați aplicarea de emoliente grase sau uleiuri la nivelul feței care prin efectul ocluziv, produc obstrucția orificiului glandelor sebacee
  3. Exfoliați zona regulat, fără a exagera cu produsele exfoliante pentru a nu irita pielea.
  4. Folosiți crema cu protecție solară, în toate anotimpurile.
  5. Evitați expunerea prelungită la soare, mai ales în orele de vârf (11:00 – 15:00).

Dacă vă confruntați cu prezența punctelor de grăsime și dacă acestea sunt persistente, vă aștepam la un consult dermatologic la Centrul Dr.  Leventer.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online