A început vaccinarea anticovid în România și unii pacienți se întreabă dacă pot face vaccinul fără riscuri asupra stării de sănătate. Pacienții cu afecțiuni dermatologice nu fac excepție. Organizația Mondială a Sănătății raportează deja un număr de peste 31 milioane de doze de vaccin efectuate la nivel mondial până în a doua săptămână din ianuarie fără efecte secundare majore.

În România sunt deja disponibile două vaccinuri care au la bază tehnologia ARN mesager, cel de la Pfizer și cel de la Moderna. De această vaccinare și de numărul celor vaccinați depinde dacă vom opri pandemia, dacă ne vom relua viața normală și dacă vom evita morți inutile.

Vaccinurile ARNm folosesc de fapt o proteină și nu un fragment viral viu sau atenuat. Mesagerul “învață” celulele organismului să recunoască virusul și să se apere.

Afecțiunile dermatologice și vaccinul anti Covid-19

Pacienții cu afecțiuni dermatologice cronice precum psoriazis, lupus eritematos, vasculite, sarcoidoza și altele, dar și pacienții dermatologici care au trecut prin încercarea unui cancer de piele fie el carcinom, melanom, sau altă formă de tumora se pot vaccina.

Pacienții care urmează un tratament biologic, așa cum se administrează în psoriazis nu au restricții legate de vaccinare. Dacă sunt în curs de începere a terapiei biologice pentru boală, vor amâna medicația până vor face cele două doze de vaccin.

Pacienții cu forme grave de boală, cum sunt cei cu psoriazis eritrodermic sau pustulos vor cere sfatul medicului curant.

Pacienții aflați sub tratament cronic cu glucocorticoizi, așa cum se întâmplă în bolile buloase, lupus eritematos și altele, pot face vaccinul după ce scad dozele de medicație imunosupresoare sub control medical. Medicii trebuie să evalueze starea pacientului cu o afecțiune cronică, factorii de risc suplimentari, cum ar fi alte afecțiuni asociate, să stabilească dacă medicația imunosupresoare poate fi sistată sau redusă pentru o perioadă de 28 de zile și să sfătuiască pacientul în fiecare situație particulară.

Pacienți vulnerabili la virusul Sars-CoV2

Pacienții oncologici care au fost operați sau urmează să trateze un cancer de piele constituie o categorie de risc în fața îmbolnăvirii cu Sars-CoV2. Pentru ei vaccinarea este foarte importantă, riscul dezvoltării unei forme grave de COVID-19 fiind mare.

Trebuie să știți că în melanomul malign metastazat se folosește de 10 ani un vaccin, TVac, care controlează răspândirea metastazelor în tranzit. Deci vaccinarea în cazul afecțiunilor cutanate maligne nu este interzisă ci, din contra, recomandată. Nu sunt ridicate încă semne de îngrijorare nici la pacienții aflați deja sub terapie antineoplazică pentru vaccinul ARNm.

Conform recomandărilor OMS, pacienții oncologici sunt pe locul doi în rândul priorităților de vaccinare, după personalul medical.

Singurele limitări la vaccinare sunt pentru pacienții care au avut episoade alergice grave în antecedente. Aici intră urticaria cu angioedem și alergii postmedicamentoase severe, afecțiuni dermatologice bine cunoscute.

Siguranța și eficacitatea campaniei de vaccinare se va dovedi în lunile următoare, când cei care acum ezită vor observa că cei vaccinați nu pățesc nimic rău, ci sunt mai apărați împotriva unei boli perfide care ne-a afectat profund viața. De aceea vă încurajăm să acceptați vaccinarea ca un mijloc sigur de apărare împotriva bolii. Apărați-vă de boală, apărați-vă viața și sănătatea.

Pentru siguranța noastră dar și a familiilor noastre și a locului de muncă, echipa Dr. Leventer Centre s-a vaccinat.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online