piele uscata, femeie cu piele uscata si pori mariti | Dr. Leventer Centre

Sunt mulți factori care pot duce la piele uscată, care „se cojește” și mănâncă: expunere la frig, la soare, folosirea unor săpunuri dure ori spălatul excesiv, care deteriorează stratul lipidic de protec;ie al pielii . Însă poate fi și semnul unor afecțiuni dermatologice. 

Mai ales dacă pielea uscată nu este o problemă temporară și nu se reglează prin hidratare intensivă, este recomandat un consult dermatologic, pentru investigarea cauzei profunde. 

Poți avea piele uscată oriunde pe corp, însă cel mai des este întâlnită pe mâini/brațe și picioare. 

Tratamentul eficient al pielii uscate, la Dr. Leventer Centre

Din cauza multitudinii de factori care duc la piele uscată – de la factori de mediu la acțiuni dăunătoare pe care le întreprindem sau afecțiuni subiacente , tratamentul trebuie adaptat după stabilirea unui diagnostic de precizie, pus după consultație și după efectuarea de analize și teste specifice. 

Medicii dermatologi ai Dr. Leventer Centre din București au expertiza necesară pentru a diagnostica orice problemă dermatologică al cărei simptom este pielea uscată și a stabili apoi cel mai eficient tratament. 

Cauzele pielii uscate

Două dintre problemele cel mai frecvent întâlnite la pacienții cu pielea uscată sunt dermatita atopică și psoriazisul. 

Multe dintre persoanele care au avut dermatită atopică în copilărie se plâng la vârsta adultă de piele uscată. 

Din spectrul afecțiunilor dermatologice, mai duc la piele uscată: ihtioza, dermatita de contact și dermatita seboreică 

Alte cauze ale pielii uscate pot fi: 

 • alergiile; 
 • administrarea anumitor medicamente (statine, diuretice etc.); 
 • spălatul foarte des; 
 • contactul cu anumite substanțe chimice (cum sunt produsele pentru curățenie); 
 • expunerea la frig sau la soare; 
 • deficiența de vitamine (A, B3, D) și minerale (zinc, fier); 
 • fumatul
 • anorexia; 
 • diabetul, bolile renale și afecțiunile tiroidei; 
 • dializa; 
 • chimioterapia; 
 • infecția cu HIV. 

Predispoziția la piele uscată crește cu vârsta – pe măsură ce cantitatea de sebum produsă de piele scade, aceasta se usucă tot mai tare și devine dificil de menținut un echilibru hidrolipidic. Problemele de această natură încep în jurul vârstei de 40 de ani, iar la 60 de ani majoritatea persoanelor au piele uscată. 

Persoanele cu pielea foarte deschisă și cele cu pielea foarte închisă sunt mai predispuse la a avea pielea uscată.  

ce ascunde pielea uscata, infografic | Leventer Centre

Complicații ale pielii uscate

Lăsată netratată, pielea uscată generează probleme mai grave: piele îngroșată și aspră, solzoasă, care se crapă și poate sângera – în acest punct, apar durerile; totodată, poate apărea pruritul, iar rănile deschise se pot infecta. 

Scărpinatul vreme îndelungată poate afecta permanent pielea, lăsând zone îngroșate sau depigmentate. 

Cum tratăm pielea uscată

Dacă vorbim despre o afecțiune subiacentă, pielea uscată are nevoie de tratamentul specific acelei probleme de sănătate. De exemplu, dacă vorbim despre piele uscată ca efect al dermatitei atopice, specialistul Dr. Leventer Centre va prescrie creme cu corticosteroizi, comprimate antihistaminice, antibiotice, antivirale ori antifungice și terapie cu raze UV. 

Dacă este o problemă dermatologică generată de factori externi, trebuie intervenit pe două fronturi: eliminarea factorului favorizant și tratament local cu cremele ori unguentele recomandate de medic. 

Cum prevenim pielea uscată

Pentru păstrarea unui nivel optim de hidratare a pielii, trebuie făcute dușuri sau băi călduțe, nu fierbinți, și folosite săpunuri sau geluri de duș prietenoase cu pielea, care nu usucă suplimentar.. Pielea trebuie uscată prin tapotare cu prosopul, nu frecare, iar imediat după duș este indicată folosirea unei creme hidratante (pe mâini, crema trebuie utilizată după fiecare spălare). 

Trebuie evitată expunerea la soare și folosirea unei creme cu factor de protecție UV , protejarea de frig, de substanțe chimice și evitarea fumatului. 

Totodată, este important aportul hidric corespunzător și folosirea unui umidificator în camerele în care petrecem cel mai mult timp. 

Te așteptăm la Dr. Leventer Centre pentru un consult de specialitate și un tratament eficient pentru piele uscată. Nu uita ca pielea uscată este mai predispusă la ridare, iar îngrijind-o și hidratând-o corespunzător, întârziem îmbătrânirea ei! Programează-te aici.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi produse și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online