Papiloamele sunt excrescențe benigne care cresc la nivelul exterior al pielii. Nu au tendința să se răspândească în alte zone și nu au un caracter agresiv. Un papilom se prezintă ca o excrescență de culoarea pielii sau brun deschis. Negii și verucile pielii au un aspect familiar, deși apar în diferite forme și dimensiuni.
Orice semn nou apărut pe piele poate să fie motiv de îngrijorare. Însă, în cazul unui papilom, medicul dermatolog va confirma că este vorba de o leziune benignă, care nu pune sănătatea în pericol. Cu toate acestea, un pacient ar putea dori totuși să trateze un papilom, deoarece acesta poate provoca durere, iritare și îngrijorări cu privire la aspect.
De ce apar papiloamele?
Majoritatea papiloamelor sunt cauzate de virusul papiloma uman (HPV). Există peste 170 de subtipuri de virus. De obicei, tipurile 6, 7 și 11 sunt asociate în mare parte cu papiloamele și sunt considerate tipuri cu risc scăzut, neprovocând leziuni precanceroase, care nu progresează în cancer. HPV provoacă apariția papiloamelor aproape oriunde în corp cu epiteliu scuamos stratificat, cum ar fi pielea, conjunctiva, orofaringele, laringele și traheea superioară, precum și tracturile anogenitale (papiloame genitale).
Majoritatea papiloamelor nu produc niciun simptom în afara celor caracteristice inflamației și iritației.
Papiloame – tratament
Un papilom este adesea inofensiv și nu necesită tratament. În cazul papiloamelor apărute pe piele, acestea pot fi tratate prin mai multe metode, dacă deranjează vizual pacientul:
- cauterizare, care implică arderea țesutului
- terapie laser
- crioterapie, prin înghețarea țesutului
- aplicarea de azot lichid pe papilom
La femei, papiloamele genitale pot crește pe vulvă, pe pereții vaginului, în zona dintre organele genitale externe și anus, pe canalul anal și pe colul uterin. La bărbați, acestea pot apărea pe gland sau pe teaca penisului, pe scrot sau pe anus. Papiloamele genitale provoacă mâncărime sau disconfort în zona genitală și sângerări în timpul actului sexual. Spre deosebire de papiloamele cutanate, care nu necesită neapărat un tratament, în cazul celor genitale recomandarea este să fie tratate cât mai rapid după diagnosticare. Papiloame genitale pot fi tratate prin aceleași metode ca și cele cutanate.
Dacă observați apariția unui semn nou pe piele, papilom sau alt tip de excrescență, recomandăm o programare de dermatologie la Dr. Leventer Centre.