Papiloame localizate pe pleoapa

Fără a reprezenta un pericol pentru sănătate, papiloamele vin cu disconfort și compromit aspectul pielii, mai ales când se manifestă la nivelul feței sau în alte zone vizibile. Ele apar ca excrescențe inestetice de culoare pielii sau hiperpigmentate, care se pot dezvolta inclusiv pe pleoape sau, cel mai frecvent, în zone de pliuri cutanate (gât, axile, inghinal). Aceste formațiuni trebuie evaluate de medicul dermatolog pentru diagnosticare certă, excluderea altor afecțiuni cutanate și tratament.  

Îndepărtarea lor nu este complicată și nici dureroasă, iar când este efectuată de un specialist, riscul de apariție a cicatricilor este minor. Dacă te confrunți cu această problemă experții în sănătatea pielii de la Dr. Leventer Centre te pot ajuta prompt prin diagnosticare rapidă și tratament imediat. 

Vom detalia, mai jos, terapiile folosite pentru eliminarea papiloamelor. Întâi, să vedem însă de ce apar aceste formațiuni, factorii favorizanți, unde apar cu predilecție, care sunt simptomele lor și cum pot fi prevenite. 

Ce sunt papiloamele cutanate 

Papiloamele sunt tumori benigne ale pielii, de forme și dimensiuni variabile, de culoarea pielii sau maronii. Sunt leziuni pediculate moi, cu dimensiuni variabile, până la 10 mm, unice sau multiple.  

În literatura de specialitate acestea sunt regăsite sub următoarele denumiri: acrocordoane, fibroame moi, polipi fibroepiteliali. 

De regulă, au tendința să se dezvolte pe zonele de pliuri, precum gât, axile, inghinal, submamar sau pleoape, dar pot apărea și în alte zone ale corpului. 

Apar cu predilecție la adulți și la vârstnici și creează probleme de natură estetică, dar și funcțională – în zonele de frecare pot produce iritații și durere, se pot rupe și pot sângera. Sunt probleme care se rezolvă simplu, în cabinetul medicul dermatolog. 

De ce apar papiloamele 

În prezent nu este cunoscută cauza de apariție a papiloamelor, însă în literatura de specialitate au fost incriminați mai mulți factori favorizanți posibili: iritația cauzată de frecarea pielii pe piele la nivelul pliurilor cutanate; niveluri crescute de factor de creștere, în mod particular pe perioada sarcinii sau in acromegalie; rezistența la insulină; virusul HPV. 

Există peste 170 de subtipuri de HPV, iar trei dintre acestea, 6, 7 și 11, asociate cu papiloamele, sunt considerate subtipuri cu risc scăzut oncogen, care provoacă doar leziuni benigne.  

HPV cauzează apariția acestor formațiuni aproape oriunde în corp unde există epiteliu scuamos stratificat: piele, conjunctivă, orofaringe, laringe și traheea superioară, organe genitale. 

Tipuri de papiloame 

Papiloamele pot avea baza de implantare la nivelul pielii mai mică decât tumora, reprezentând structuri exofitice, pediculate sau pot avea baza de implantare de aceleași dimensiuni ca tumora, reprezentând structuri sesile. Uneori, cele din urma pot fi mai dificil de diagnosticat, necesitând biopsie si examen histopatologic pentru a le diferenția de eventuale tumori anexiale. 

Papiloamele exofitice sunt cele apărute la suprafața pielii, proeminente și perfect vizibile. Pot fi filiforme sau pediculate cu manifestare predilectă pe față și în zonele cu pliuri. 

Reprezintă cel mai frecvent tip de papiloame diagnosticate și tratate de medicii dermatologi. Majoritatea pacienților invocă cauze estetice când se prezintă la cabinet, însă multe din aceste excrescente creează și disconfort, iritație, durere. 

În ce zone de pe corp pot crește papiloame 

Papiloamele se pot manifesta aproape oriunde pe corp, însă apar cu predilecție în zonele cu pliuri. 

Iată care sunt caracteristicile papiloamelor din fiecare zonă unde apar:  

Papiloame pe față 

Sunt de tip filiform (alungite și subțiri), au culoarea pielii și cresc până la câțiva milimetri în lungime. Cel mai frecvent sunt localizate pe pleoape. Deși sunt benigne, aceste formațiuni prezintă disconfort din punct de vedere estetic, iar dacă se află la marginea pleoapelor și cresc prea mari, pot afecta vederea. 

Papiloame pe gât 

Papiloamele pe gât sunt foarte des întâlnite. Acestea au aspect pediculat, consistență moale, sunt de culoarea pielii și pot crește până la 1 cm sau chiar mai mult. Localizarea e problematică din cauză că pot veni în contact cu haine și bijuterii (gulerele cămășilor, coliere). Prin frecare este iritată pielea, local, producând disconfort sau chiar durere, factori favorizanți posibili pentru apariția de papiloame noi. 

În zona axilei 

Excrescențele apărute în zona axilei sunt identice cu papiloamele de pe gât: filiforme și pediculate, de culoarea pielii și lungi de până la 1 cm sau mai mult. Și axila este o zonă de fricțiune, iar formațiunile localizate aici se irită ușor nu doar la contactul cu hainele, ci și prin mișcările brațului sau din cauza transpirației. 

Submamar 

Papiloamele care apar sub sâni, o altă zonă predispusă la fricțiune și umiditate, sunt tot de tip acrocordon – moi, de culoarea pielii și cu potențial de a crește peste 1 cm. Sutienul le poate irita și leza, provocând nu doar disconfort, ci, uneori, sângerări și chiar infecții locale. 

Papiloame genitale 

Papiloamele genitale se mai numesc condiloame acuminate sau veruci ano-genitale și arată diferit de cele apărute pe față, gât sau în alte părți ale corpului. Exprimate pe pielea și mucoasele din zona genitală și anală, acestea au, de regulă, un aspect conopidiform. La femei, pot crește pe vulvă, pe pereții vaginului, în zona dintre vagin și anus, pe canalul anal și pe colul uterin, iar la bărbați, pe gland sau pe teaca penisului, pe scrot sau pe anus. 

Aceste formațiuni benigne se iau prin contact sexual, iar în cazul femeilor, prezența unor astfel de leziuni are risc oncologic, de aceea, se recomandă efectuarea testului Babeș-Papanicolau cu tipaj viral.

Poze care te vor ajuta să recunoști un papilom 

Nu încurajăm autodiagnosticarea, dar considerăm necesar să-ți furnizăm informații complete despre problemele dermatologice pe care le abordăm. De aceea, te ajutăm să identifici afecțiunea despre care vorbim și cu ajutorul pozelor. 

După ce compari leziunile pielii cu care te confrunți cu aceste imagini, te așteptăm la Dr. Leventer Centre pentru diagnosticul de certitudine și tratamentul papiloamelor. Experții în sănătatea pielii din clinica noastră au pentru tine soluțiile terapeutice optime.

Factorii de risc în cazul papiloamelor 

Apariția și înmulțirea acestor fibroame sunt favorizate de o serie de factori, dintre care unii pot fi controlați și evitați, iar alții nu: 

  • vârsta înaintată 
  • iritația cauzată de frecarea pielii pe piele la nivelul pliurilor cutanate 
  • nivelurile crescute de factor de creștere, în mod particular pe perioada sarcinii sau in acromegalie 
  • rezistența la insulină, diabetul zaharat de tip 2 
  • obezitatea 
  • virusul HPV 

Simptomele papiloamelor 

Majoritatea formațiunilor – cele exprimate pe față, în zona axilelor sau submamar, papiloamele pe gât – nu produc simptome, în afara celor caracteristice inflamației și iritației rezultate din frecarea pielii pe piele sau contactul cu haine și bijuterii. 

În schimb, condiloamele (papiloamele genitale) provoacă mâncărime și disconfort și pot da o senzație de arsură, dacă sunt iritate de lenjeria intimă. Pot fi dureroase, mai ales dacă sunt traumatizate sau inflamate, și pot sângera în timpul actului sexual. Din cauza disconfortului pronunțat, al riscului de infecție și al celui de transmitere la alte persoane, pe cale sexuală, recomandăm tratamentul neîntârziat. Localizarea nu le face mai greu tratabile, așadar, nu amâna vizita la dermatolog, dacă te confrunți cu astfel de leziun. 

Diagnosticul papiloamelor 

Pentru că pot fi confundate cu alunițele (sunt persoane care chiar le numesc alunițe care atârnă), cu molluscum contagiosum sau cu neurofibromul, papiloamele trebuie diagnosticate de un medic dermatolog. Prin simpla examinare clinică, un expert în sănătatea pielii poate diferenția aceste excrescențe benigne de alte probleme cutanate. 

Dacă consideră necesar, medicul poate analiza leziunea cu ajutorul dermatoscopului sau poate solicita o biopsie. La Dr. Leventer, această analiză poate fi efectuată rapid în laboratorul propriu, primul laborator dedicat exclusiv afecțiunilor pielii din țară. 

Tratamentul papiloamelor 

Tratamentul papiloamelor este simplu, nedureros și nu lasă urme. De obicei, leziunile se cauterizează, iar cele considerate suspecte de medic sunt excizate și trimise pentru verificare la laboratorul de histopatologie din cadrul Dr. Leventer Centre. 

Iată care sunt metodele de tratament pentru aceste tumori benigne: 

Cauterizare 

Cauterizarea este o procedură simplă și non-invazivă, care presupune eliminarea leziunii prin radiofrecvență, cu ajutorul unui radiocauter. Durează câteva minute și se face sub anestezie locală, pentru a fi complet lipsită de durere. Procedura este fină, distrugerea celulară e minimă, vindecarea este rapidă și fără cicatrici, iar restricțiile post-procedură sunt minore: evitarea, pentru câteva zile, a mersului la piscină/ bazin sau solar, și evitarea udării zonei tratate la duș. 

Excizie shave 

Este o metodă de tratament care presupune tăierea precisă a leziunii la nivelul pielii. Această procedură este aleasă atunci când leziunea e considerată suspectă și este urmată de trimiterea probei către laborator, pentru examen histopatologic. Analiza histopatologică este esențială pentru a confirma natura benignă a papilomului. Excizia shave este minim-invazivă și asigură o vindecare rapidă. 

Crioterapie 

O altă metodă de tratament pentru papiloame este crioterapia, care presupune aplicarea de azot lichid pe țesut, pentru distrugerea excrescenței cutanate prin înghețare. Este o procedură simplă, rapidă, sigură, lipsită de durere, care nu presupune sângerare. Vindecarea după crioterapie este rapidă și fără cicatrici. 

Te așteptăm la Dr. Leventer Centre din București pentru a trata eficient papiloamele și a reda pielii tale aspectul sănătos. Programează-te acum, pentru a beneficia cât mai repede de expertiza echipei noastre de dermatologi. 

Întrebări frecvente 

Cum poate fi prevenită apariția papiloamelor?

În primul rând, prin vaccinarea anti-HPV, pentru că virusul papiloma uman este principala cauză a acestor formațiuni cutanate. Apoi, prin evitarea contactului direct cu persoane care au astfel de excrescențe, prin protejarea corectă în timpul contactelor sexuale și prin evitarea locurilor de unde pot fi contractate ușor boli virale – piscine/ bazine, saune. 

Cât de periculoase sunt papiloamele?

În afara papiloamelor genitale (condiloame), a căror prezență poate semnala riscul unei boli oncologice, acestea sunt benigne, singura rațiune a îndepărtării lor fiind cea estetică. 

Sunt contagioase papiloamele?

Da, sunt contagioase, ca orice afecțiune de natură virală. De aceea nu este recomandat contactul direct cu persoane care au astfel de leziuni. 

Pot să tratez papilomul acasă?

Nu recomandăm acest lucru. Siguranța că ai de-a face cu un papilom o poți avea numai după confirmarea unui medic. Altfel, riști să tratezi cu azot lichid un alt tip de formațiune cutanată și să faci mai mult rău decât bine.

Care dintre terapii este mai eficientă?

Toate sunt eficiente, diferă doar modalitatea de distrugere a formațiunii cutanate. Și toate sunt lipsite de durere. 

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online