Deși sunt cel mai frecvent asociate cu un consum insuficient de lichide sau cu lipsa protecției în fața factorilor de mediu dăunători (frig, soare, vânt), buzele uscate pot semnala mai mult decât deshidratare: o afecțiune dermatologică, o boală autoimună sau o infecție. Explicăm, în cele ce urmează, ce boli ascund buzele uscate.
- Ce boli ascund buzele uscate
- Alte cauze care duc la apariția acestui simptom
- Ce să faci când ai buzele uscate
- Tratează-ți buzele uscate eficient, cu ajutorul experților Dr. Leventer Centre
Dacă te confrunți des cu acest simptom supărător, în ciuda faptului că-ți hidratezi buzele corespunzător, îți recomandăm să te programezi la o consultație de dermatologie la Dr. Leventer Centre, pentru stabilirea unui diagnostic cert și alcătuirea unui plan terapeutic personalizat, adecvat problemei depistate de medic.
Ce boli ascund buzele uscate
Observă cu atenție: buzele tale se usucă și crapă, deși le îngrijești ca la carte și eviți factorii care ar putea declanșa această problemă? Dacă răspunsul este da, îți prezentăm 7 afecțiuni cu care te-ai putea confrunta, fără să știi.
Dermatită de contact
Utilizarea produselor cosmetice, a balsamurilor de buze sau a pastelor de dinți care conțin ingrediente iritante poate declanșa dermatita de contact, care este o reacție alergică manifestată prin buze uscate, roșeață și/sau senzație de arsură. Frecventă în cazul persoanelor cu sensibilitate la parfumuri sau conservanți, această reacție face necesară utilizarea produselor de îngrijire hipoalergenice.
Dermatită atopică
Buzele uscate și crăpate, înroșite și descuamate pot fi semn de cheilită atopică, o afecțiune asociată dermatitei atopice – afecțiune cutanată recurentă, care se manifestă prin înroșirea pielii și erupții pruriginoase. Acest tip de dermatită debutează în copilărie, iar pacienții minori mai pot prezenta o afecțiune asociată care se manifestă în colțurile buzelor, prin răni și crăpături dureroase: cheilita angulară de origine infecțioasă.
Dermatita atopică nu are un tratament curativ, dar poate fi gestionată eficient, cu tratament adecvat.
Cheilită infecțioasă
Când buzele uscate și crăpate sunt simptomul unei infecții, vorbim despre cheilită infecțioasă. Aceasta poate fi:
- virală, cel mai frecvent fiind implicat virusul herpes simplex. Este ușor de identificat, pentru că are o manifestare specifică: vezicule pline cu lichid, care se sparg și lasă în urmă răni acoperite de cruste;
- bacteriană, cauzată, cel mai frecvent, de streptococi beta-hemolitici de grup A sau stafilococi, în special stafilococul auriu;
- micotică, adesea cauzată de Candida albicans și manifestată prin eritem și edem dureros al buzelor, uneori cu fisuri;
- parazitară, cauzată de infecția cu leishmania, un parazit din familia protozoarelor. Se transmite prin înțepăturile unor insecte și se manifestă prin papule sau plăci eritematoase care se măresc și apoi ulcerează sau prin tumefierea buzelor.
Diabet
Unul dintre simptomele comune în diabet este xerostomia sau sindromul de gură uscată, care se manifestă la nivelul cavității orale și al buzelor. Xerostomia este declanșată de un nivel ridicat al glicemiei. Alte manifestări asociate buzelor uscate, în diabet, sunt halena, ulcerațiile bucale, saliva îngroșată și disfagia.
Sindromul Sjögren
Xerostomia este prezentă și în sindromul Sjögren, o boală autoimună cronică, ce afectează glandelor exocrine și în special pe cele responsabile de producerea salivei și a lacrimilor, cauzând uscăciune extremă a gurii și a ochilor. Buzele uscate sunt un simptom comun, adesea însoțit de crăpături și o senzație pronunțată de disconfort.
Hipotiroidism
Când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni, metabolismul este încetinit. Printre simptomele comune ale hipotiroidismului se numără pielea uscată și buzele crăpate. Alte semne ale disfuncției tiroidiene sunt: oboseală extremă, creștere în greutate în ciuda pierderii pofteui de mâncare, intoleranță la frig, constipație, dereglări menstruale – în cazul femeilor.
HIV/SIDA
Persoanele cu HIV/SIDA au un sistem imunitar slăbit, iar pe acest fond, dezvoltă foarte ușor infecții, inclusiv cheilită, fie ea de de natură bacteriană, virală, fungică sau parazitară. De regulă, buzele uscate nu sunt singura problemă dermatologică cu care se confruntă acești pacienți; pielea uscată și unghiile fragilizate sunt, de asemenea, observate frecvent în cazul lor.
Alte cauze care duc la apariția acestui simptom
După ce am explicat ce boli ascund buzele uscate, îți prezentăm și alte cauze ale acestui simptom supărător – cauze controlabile, care sunt ușor de evitat sau eliminat:
- deshidratarea – când corpul pierde prea multă apă, buzele sunt printre primele care semnalează nevoia urgentă de aport hidric, prin uscare și crăpare;
- deficitul de vitamine, în special de B2 (riboflavină), esențială în menținerea sănătății pielii și a mucoaselor;
- factorii de mediu – sunt în special dăunătoare buzelor expunerea la soare, la frig extrem, la vânt tăios și la umiditate scăzută;
- anumite medicamente (de exemplu, retinoizii sau substanțele administrate în chimioterapie);
- fumatul;
- produsele cosmetice matifiante, care nu conțin agenți de hidratare;
- obiceiurile dăunătoare, cum sunt respirația orală și linsul frecvent al buzelor.
Ce să faci când ai buzele uscate
În primul rând, este important să identifici cauza. Dacă nu vorbim despre factori modificabili precum cei menționați interior, este necesară o consultație medicală, pentru a vedea ce boli pot ascunde buzele uscate, în cazul tău.
De regulă, pentru a scăpa de această neplăcere și a-ți recăpăta buzele sănătoase, este necesar:
- să te hidratezi corect și să eviți alimentele și băuturile care deshidratează (cafea, alcool);
- să folosești balsamuri hrănitoare;
- să eviți produsele iritante sau cu potențial alergen;
- să-ți protejezi buzele în fața factorilor de mediu;
- să urmezi tratamentul bolii de bază, dacă ai fost diagnosticat cu o afecțiune care duce la uscarea și crăparea buzelor.
Tratează-ți buzele uscate eficient, cu ajutorul experților Dr. Leventer Centre
Îți recomandăm să apelezi la expertiza medicilor dermatologi, dacă te confrunți des cu acest simptom. Prin identificarea cauzei, putem stabili un tratament eficient, care să te scape de disconfort.
Hai să aflăm ce boli ascund buzele uscate în cazul tău. La Dr. Leventer Centre din București găsești o echipă extinsă de dermatologi supraspecializați, care pot depista cauza exactă a problemei. Programează-te acum pentru a beneficia de terapie personalizată.