menopauza

„Menopauza este perioada specifică în viața fiecărei femei, care este caracterizată de absența ciclului menstrual timp de 12 luni consecutive. În această perioadă se produce scăderea activității foliculilor ovarieni, precum și a secrețiilor hormonale de la nivelul acestora, în special estrogen și progesteron, fapt care își pune amprenta și asupra pielii”, Dr. Mihaela David Niculescu, medic specialist dermatolog în cadrul Centrului Dr. Leventer

Ce presupune menopauza?

Perioada care precede menopauza poate dura câțiva ani și implică fluctuații ale ciclurilor menstruale și modificări hormonale. Acest lucru este evident din semnele și simptomele pe care le poate experimenta o femeie.

Simptomele comune asociate cu menopauza în această perioadă includ:

 • Menstruații neregulate;
 • Bufeuri și transpirații nocturne;
 • Insomnie;
 • Schimbări de dispoziție sau chiar depresie;
 • Modificări la nivelul pielii care țin de elasticitate, apariția ridurilor sau uscarea pielii.

De ce afectează menopauza pielea?

Menopauza provoacă reducerea cantității de colagen de la nivelul pielii, cu efecte negative asupra aspectului și structurii acesteia. Pe măsură de cantitatea de colagen se reduce, pielea se subțiază, ridurile de expresie devin vizibile în mod permanent.

Perioada de menopauză se asociază cu scăderea secreției hormonale de estrogen si progesteron, ceea ce determină modificări la nivelul fiecărui organ al corpului, inclusiv piele și păr. Diminuarea producției de colagen cauzată de menopauză este însoțită de pierderea grăsimii de sub piele și a elasticității. Acest lucru, combinat cu uscăciunea cauzată de modificările hormonale, poate provoca lăsarea pielii, în special în jurul gâtului, liniei mandibulare și al obrajilor.

În intervalul de timp care precede menopauza, majoritatea estrogenului din corpul femeilor este produs de ovare. Scăderea nivelului de estrogen afectează producția de glicozaminoglicani în stratul dermic al pielii, scăderea producției de colagen și a cantității de apă din piele.

Degradarea și fragmentarea fibrelor elastice în stratul dermic sunt, de asemenea, asociate cu scăderea producției de estrogen și au ca rezultat scăderea elasticității pielii și creșterea extensibilității acesteia.

Cum se manifestă menopauza la nivelul pielii?

Modificările pielii care apar odată cu menopauza diferă de la femeie la femeie. Pielea este un organ complex, care reflectă la exterior starea generală de sănătate a corpului. Calitatea pielii este rezultatul acțiunilor sinergice ale îmbătrânirii cronologice, foto-îmbătrânirii, deficitelor hormonale, factorilor din mediu (dietă, fumat, stil de viață). Unele se confruntă cu schimbări treptate, dar, pentru majoritatea, menopauza reprezintă un moment al schimbărilor cutanate semnificative și rapide. 

Menopauza face ca pielea să îmbătrânească mai rapid, inducând modificări cosmetice, cum ar fi ridurile și lăsarea pielii, și modificări structurale, cum ar fi subțierea stratului epidermic. Uscăciunea pielii este de obicei primul simptom al îmbătrânirii tenului la femeile aflate la menopauză, urmată de pierderea fermității și elasticității pielii.

Ce afecțiuni cutanate pot să provoace menopauza?

Menopauza induce o serie de schimbări la nivel hormonal, ceea ce poate predispune unele femei la o serie de afecțiuni care afectează pielea. Printre cele mai comune afecțiuni și condiții ale pielii cauzate de menopauză se numără:

 • Acneea. Reducerea progesteronului crește impactul hormonilor androgeni asupra glandelor sebacee și a foliculilor piloși, și pot  determina apariția unor erupții de tip acneic.
 • Modificări ale pigmentarii pielii. În cele mai multe cazuri această schimbare poate fi identificată la nivelul pielii de pe mâini, unde expunerea la soare duce la apariția mai rapidă a diferitelor pete.
 • Iritații.   Pielea își pierde capacitatea de a menține apa, devine uscată, se irită mai ușor, poate dezvolta eczeme și deveni pruriginoasă.
 • Arsuri solare. Odată cu instalarea menopauzei, pielea devine mai sensibilă la acțiunea UV Este recomandată folosirea cremelor cu factor de protecție și evitarea supraexpunerii la lumina solară. 
 • Psoriazis. Schimbările hormonale aduse de menopauză favorizează apariția sau agravează cazurile anterioare de psoriazis.
 • Modificări ale pilozității: rărirea părului în anumite zone pe scalp sau apariția lui în zone precum deasupra buzei, bărbie.

Cum trebuie pregătită pielea înainte de menopauză?

Deși fluctuațiile hormonale din timpul menopauzei pot determina aceste modificări, ele nu trebuie să afecteze calitatea vieții. Cu îngrijire corespunzătoare, femeile pot continua să aibă o piele sănătoasă, în care să se simtă bine. 

Femeile care vor să se bucure de o piele sănătoasă trebuie să:

 • Folosească protecție solară și să evite expunerea excesivă la radiațiile UV.
 • Își programeze screening-uri de piele pentru prevenția și depistarea precoce a unor afecțiuni cutanate.
 • Să își monitorizeze apariția și evoluția petelor și a formațiunilor  de pe corp.

Cum trebuie îngrijită corect o piele la menopauză?

Pentru a avea grijă de sănătatea și aspectul pielii odată cu instalarea menopauzei este recomandată:

 • Curățarea pielii. Dat fiind faptul că pielea tinde să fie mai uscată odată cu înaintarea în vârstă este recomandată folosirea unor produse care nu usucă pielea în timp ce o curăță.
 • Hidratarea. Producția mai mică de sebum și lipide esențiale pentru piele poate fi suplimentată cu o serie de produse specializate, care asigură o hidratare optimă.
 • Protecție solară. Înaintarea în vârstă crește riscul de a dezvolta diferite forme de cancer de piele sau alte afecțiuni dermatologice cauzate de expunerea excesivă la lumina solară. Aplicarea cremelor cu factor de protecție solară de cel puțin 30+, cu 20 minute înainte de expunerea la soare și reaplicată la 2 ore, este esențială pentru a preveni apariția petelor pigmentare. Pentru cele deja prezente, medicul dermatolog poate recomanda proceduri precum laser, peeling chimic sau produse pentru decolorare.
 • Pilozitatea în exces la nivel facial poate fi îndepărtată utilizând tratamente laser sau creme specifice; metodele clasice de epilare precum ceara pot fi prea agresive pentru pielea fragilă.
 • Pentru căderea părului de la nivelul scalpului, medicul poate recomanda investigații pentru excluderea unor afecțiuni asociate (anemii, deficit de vitamine, afecțiuni tiroidiene, medicamente precum hipolipemiantele) și prescrie tratament specific
 • O dietă și un stil de viață echilibrat. Evitarea consumului de alcool, fumatul, odihna suficientă, consumul de alimente care conțin antioxidanți pot ajuta la consolidarea structurii interne a pielii.

Dacă ai nevoie de sfaturi din partea unui specialist în îngrijirea pielii sau dacă vrei să te asiguri că pielea ta este sănătoasă, indiferent de schimbările prin care trece, te așteptăm la un consult dermatologic la Dr. Leventer Centre!

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi produse și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online