pielea arsa de soare

În fiecare an, odată cu debutul sezonului cald, revine în prim-planul discuției subiectul protecției împotriva razelor UV. Soarele este o bombă termonucleară, o explozie permanentă de energie produsă de atomii de hidrogen. Ca la orice stea din univers, masa lui se transformă neîncetat în emisie de radiaţii vizibile şi invizibile, care străbat spaţiul, ajungând pe Pământ după ce trec prin filtrul stratului de ozon. UVB şi UVA afectează în mod direct pielea expusă la lumină. Ele sunt responsabile de apariţia bronzului, ca o reacţie de apărare, şi tot ele produc fotoîmbătrânirea pielii şi chiar stârnesc sau agravează unele boli cutanate. Prin urmare, dacă nu ești atent și nu ai grijă, poți să îți deteriorezi pielea și să riști apariția unor afecțiuni grave, precum cancerul de piele.

Află ce poți face în cazul în care te-ai “prăjit” la soare și cum poți să repari pielea arsă de soare.

Cum te poți arde la soare

Dacă în prima zi de expunere la soare nu folosești metode de prevenție împotriva arsurilor, precum cremă SPF și evitarea razelor solare în intervalul orar 11-16, vacanța ta poate fi stricată încă de la debut și riști apariția unor complicații. Apare acea “arsură la soare”, numită medical eritem actinic, adică înroşirea tegumentului expus, însoţită de usturime şi uneori de frisoane şi durere de cap.

UVB sunt razele bronzului dar si ale arsurii cutanate, pe când UVA pătrund adânc în piele şi îi modifică structura ADN. Dacă UVB distrug pielea instantaneu, cele de tip A produc o deteriorare lentă dar cumulativă în timp.

Ce probleme medicale pot debuta după plajă:

  1. Erupţia benignă la lumina de vară afectează mai frecvent femeia tânără de 20-30 de ani și se manifestă pe părţile corpului care n-au văzut lumina soarelui mai tot anul şi pe care pot apărea băşici după câteva ore de plajă.
  2. Erupţia polimorfă la lumină afectează în schimb în mod egal femeia şi bărbatul. Ea se manifestă prin pete roşii-violacee edematoase fixe, simetrice la nivelul feţei, care simulează o altă afecţiune fotoindusă gravă, lupus eritematos.
  3. Pruritul estival, adică mâncărimea pielii, poate apărea vara după o expunere masivă la soare. Câteva zile de stat la umbră îl remit de la sine, sau îl puteţi calma cu un emolient sau cu o mixtură mentolată.
  4. Urticaria solară apare imediat, după 5-10 minute de expunere, şi se manifestă prin pete mari, neregulate, policiclice şi fugace, foarte pruriginoase, de culoare roz-roşiatic.

E foarte bine şi prudent ca, înainte de plecarea în concediu, cei care au mai avut astfel de probleme cu soarele și în alţi ani să ceară sfatul medicului dermatolog. Ei vor fi instruiţi cum să se expună corect şi vor primi preventiv un tratament de pregătire a pielii cu betacaroten sau cu alte medicamente fotoprotectoare.

Consecințele razelor UV asupra pielii

Intensitatea radiaţiilor depinde de amplasarea geografică, de altitudine, de sezon sau de ora zilei. Nu contează că stăm la umbră. Razele se reflectă de nisip, apă, luciul gheţii sau cenuşiul trotuarului şi ne învăluie fără să ne dăm seama. Zilnic, suntem expuși la 50% raze infraroşii, 40% lumină vizibilă şi 5-10% ultraviolete, mai multe UVA decât UVB.

Cea mai gravă consecinţă a expunerii la razele soarelui este acumularea în timp a efectelor lor şi apariţia marelui “C”: cancerul cutanat. Aluniţele vechi îşi pot modifica aspectul, cresc în suprafaţă şi volum, îşi schimbă culoarea şi marginile devin neregulate, ca o pată de ulei. Pot să apară leziuni noi, negricioase. Riscul de melanom există, şi uneori singura salvare este controlul repetat al sănătăţii pielii în scop preventiv. Există şi alte tipuri de cancere cutanate, epitelioamele sau carcinoamele spinocelulare sau bazocelulare, apărute ca urmare a expunerii îndelungate la soare.

Cum repari pielea arsă de soare?

Dacă de la prima expunere la soare, pielea ta se resimte, ai la îndemână o serie de remedii pe care să le pui în practică:

  1. Duș cu apă călduță
  2. Masaj cu alcool medicinal care răcoreşte şi opreşte “arsura celulară”
  3. Ia o aspirină pentru o opri durerea de cap și frisoanele
  4. Hidratează-te cu apă, ceai sau lapte

În cazuri mai grave însă, poate fi necesar repausul la pat într-o cameră răcoroasă. Uneori, când arsura este mai gravă, sunt necesare câteva zile de spitalizare pentru administrarea de perfuzii care restabilesc pierderile lichidiene prin transpiraţie şi descuamarea intensă.

Nu-ți risca sănătatea pielii pentru un bronz trecător. Dacă ai experimentat arsuri sau leziuni în urma expunerii la soare, consultul medical este obligatoriu, şi orice suspiciune trebuie verificată, căci ea poate fi vitală în cazul unui diagnostic de melanom. Află mai bine că e vorba de o alarmă falsă, decât să-ți pară rău mai târziu!

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online