Din păcate pentru noi, acneea poate apărea la orice vârstă și se dovedește a fi o sursă de disconfort sau chiar de jenă atunci când apare la nivelul feței, dar și pe alte zone ale corpului. Dacă coșurile sunt roșii și umflate este posibil să suferi de acnee inflamatorie. În această situație, sfaturile și tratamentele recomandate de medicii de la Dr. Leventer Centre te pot ajuta să ai din nou o piele frumoasă și să scapi de acest coșmar.
Ce este acneea inflamatorie?
Acneea inflamatorie este caracterizată de prezența unor coșuri roșii și umflate. În cazul acestui tip de acnee, bacteriile joacă un rol important în apariția și evoluția coșurilor. Mai exact, în această situație, porii sunt acoperiți de sebumul produs în exces, celulele moarte și bacterii, adesea din specia Propionibacterium acnes.
Prezența bacteriilor la nivelul porilor poate face ca acneea să afecteze straturile mai profunde ale pielii. Din această cauză este posibil ca pereții porilor să cedeze. În această situație există riscul ca la suprafața pielii, la nivelul feței de exemplu, să apară cicatrici.
În aceste situații, pacienții se confruntă și cu provocări precum:
- Depresie;
- Anxietate;
- O stimă de sine scăzută;
- Probleme de imagine;
- O scădere a calității vieții;
- Izolare socială.
Acneea inflamatorie este localizată în zone care prezintă un număr ridicat de glande sebacee. Din această cauză, cele mai afectate regiuni sunt:
- Fața;
- Gâtul;
- Umerii;
- Pieptul;
- Toracele.
Cum se manifestă acneea inflamatorie?
O persoană care suferă de acnee inflamatorie prezintă la suprafața pielii o serie de formațiuni umflate, de culoare roz sau roșie. Există mai multe tipuri de acnee inflamatorie, acestea fiind diferite în ceea ce privește culoarea, modul și locul în care s-au format.
Papule
Acest tip de acnee inflamatorie duce la apariția unor coșuri dureroase, de culoare roz. În cazul acestui tip de acnee, porii sunt distruși de inflamație, ceea ce crește sensibilitatea pielii la atingere.
Pustule
În acest caz, coșurile sunt pline cu puroi, iar centrul alb sau galben este înconjurat de o zonă umflată de culoare roșie.
Noduli
Nodulii sunt localizați în straturile interioare ale pielii și sunt cauzați de creșterea în volum a porilor. În acest caz, este necesară vizita la un dermatolog pentru diagnosticare și stabilirea tratamentului adecvat.
Chisturile
Formarea chisturilor are la bază blocarea porilor cu un amestec de bacterii, celule moarte și sebum. Acest tip de acnee inflamatorie este localizat în profunzimea pielii, mai adânc decât nodulii. Deoarece sunt produsul unei infecții, chisturile pot fi dureroase la atingere. În plus, pot duce la apariția unor cicatrici odată ce se vindecă.
Am 30 de ani, pot să mai sufăr de acneea inflamatorie?
Răspunsul este da. În general, avem tendința să asociem cazurile de acnee cu adolescenții și cu modificările hormonale care au loc la vârsta lor. Din nefericire, există riscul ca și persoanele care au depășit pubertatea să sufere de acnee inflamatorie. Dezechilibrele legate de hormonii androgeni care determină creșterea producției de sebum sau chiar coșurile sparte necorespunzător permit acumularea de bacterii și inflamarea acneei și a pielii din jur.
Care sunt opțiunile de tratament?
Atunci când nu este diagnosticată și tratată corespunzător, o acnee inflamatorie poate duce la apariția unor cicatrici. Tratamentele recomandate pentru acest tip de acnee variază în funcție de pacient, uneori fiind nevoie de schimbarea medicamentelor sau terapiilor prescrise pentru a obține rezultatele dorite.
În general, o acnee inflamatorie poate fi tratată cu:
- Peroxid de benzoil;
- Acid salicilic;
- Acid azelaic;
- Derivatelor de vitamina A;
- Antibiotice;
- Contraceptive orale;
- Steroizi.
Cicatricile cauzate de o acnee inflamatorie au un impact negativ asupra aspectului pielii și stimei de sine. În această situație, medicul dermatolog poate recomanda persoanelor afectate tratamente laser sau peeling chimic.
Căldura produsă de către laser îndepărtează stratul superior al pielii care prezintă cicatrici. Pe măsură ce celulele acestui strat sunt eliminate, pielea capătă un aspect mai fin și cicatricile devin mai puțin vizibile.
Peelingul chimic presupune folosirea unor substanțe care elimină celulele moarte și stimulează apariția unora noi. Stabilirea tipului de peeling necesar (superficial, mediu sau profund) este făcută de către medicul dermatolog după ce ia în calcul aspecte precum culoarea pielii, localizarea cicatricilor și cât de extinse sunt acestea.
Deși nu este o problemă dermatologică care să afecteze starea generală de sănătate, o acnee inflamatorie poate avea un impact negativ asupra persoanelor afectate. Durerea, disconfortul și cicatricile pe care le provoacă pot duce chiar și la limitarea vieții sociale. Programează-ți un consult la Dr. Leventer Centre pentru a primi tratamentul de care ai nevoie pentru acnee.