Pielea este un indicator important al stării noastre de sănătate, simptomele care apar la suprafața ei indicând o multitudine de afecțiuni. Printre acestea se poate număra și eczema mâinilor, o afecțiune inflamatorie care provoacă mâncărimi, vezicule sau erupții cutanate care pot cauza anxietăți legate de imagine pentru persoanele afectate.
Ce este de fapt eczema mâinilor?
Eczema mâinilor este o afecțiune inflamatorie cronică care afectează palmele și degetele. Această boală deteriorează bariera cutanată, ceea ce face ca pielea să fie mult mai sensibilă și predispusă la infecții și uscare.
Această afecțiune nu este contagioasă, dar poate limita abilitatea unei persoane afectate de a realiza sarcinile de zi cu zi. Simptomele acestei boli pot varia ca intensitate în timp, dar nu pot fi tratate sau eliminate în mod complet.
De ce apare?
Eczema este o afecțiune dermatologică care se dezvoltă la persoanele cu un sistem imunitar suprareactiv. Când o persoană atinge ceva care poate irita pielea, sistemul imunitar produce un răspuns inflamator, care provoacă mâncărime și roșeață. Cauza exactă a acestei afecțiuni este necunoscută, dar cercetătorii speculează că poate fi vorba de o combinație de factori genetici și de mediu.
Printre factorii de mediu asociați cu apariția eczemei pe mâini se numără:
- Substanțele chimice iritante;
- Apa;
- Stresul;
- Transpirația;
- Alergiile alimentare;
- Temperaturile scăzute;
- Deshidratarea.
Eczema mâinilor – cum se manifestă?
- Piele uscată, crăpată (adesea primul semn);
- Pete iritate roșii sau maro închis;
- Piele solzoasă;
- Inflamații;
- Senzația de mâncărime;
- Vezicule;
- Crăpături adânci, dureroase;
- Piele care sângerează;
- Cruste;
- Puroi;
- Dureri.
Diagnostic pentru eczema de pe mâini
În general, diagnosticarea eczemei de pe mâini poate fi făcută după o scurtă examinarea în cadrul unui consult dermatologic. Cu toate acestea, pentru a putea exclude posibilitatea ca simptomele să fie cauzate de alte afecțiuni, medicul dermatolog poate recomanda:
- Teste de alergii;
- Teste de sânge;
- Biopsii de piele.
Tratament
Din nefericire, nu există un tratament definitiv pentru eczemele de pe mâini. Cu toate acestea, medicii dermatologi pot recomanda un plan de tratament și modificări ale stilului de viață, adaptate în funcție de vârstă, manifestările particulare și istoricul medical, pentru a ține sub control simptomele.
Astfel, planul de tratament poate include:
- Corticosteroizi topici;
- Unguente antibacteriene;
- Inhibitori ai calcineurinei;
- Antihistaminice;
- Antibiotice topice;
- Retinoizi;
- Fototerapie.
De asemenea, medicii pot recomanda și o serie de remedii practice, care pot fi folosite acasă:
- Comprese umede;
- Aloe vera;
- Miere;
- Ulei de cocos;
- Ulei de floarea soarelui;
- Uleiul de pește în dietă.
Eczema mâinilor poate avea un impact negativ asupra calității vieții, fiind o piedică în realizarea activităților de zi cu zi și sursa unor anxietăți legate de imaginea proprie. Este recomandat să programezi un consult la un medic dermatolog atunci când nu mai poți ține simptomele sub control sau planul de tratament pe care îl urmezi nu oferă rezultatele dorite.