femeie cu herpes genital

Ce simptome sunt asociate cu herpesul genital
Boli asemănătoare cu herpesul genital
Herpesul genital poate fi confundat!

Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală destul de răspândită. De multe ori, din cauza simptomelor similare, herpesul genital poate fi confundat cu alte afecțiuni. De exemplu, unele BTS-uri, precum sifilisul și negii genitali, dar și afecțiuni cutanate – dermatita sau foliculita, pot provoca umflături asemănătoare. Află mai multe despre cum arată herpesul și cum se diferențiază de alte probleme de sănătate, de la specialiștii Dr. Leventer Centre. 

Ce simptome sunt asociate cu herpesul genital  

Herpesul genital se transmite prin contact sexual (vaginal, oral, anal). Virusul herpes simplex este de două tipuri, respectiv HSV-1 și HSV-2. Ambele forme pot să provoace herpes oral și genital, putând să mai determine infecții și în alte regiuni ale corpului – față, ochi, unele regiuni ale pielii, creier, coloană vertebrală, precum și alte organe.  

Dezvoltarea unei leziuni tipice de herpes genital începe cu roșeață, umflături și formarea unei papule, o umflătură mică, solidă, cu margini ușor vizibile. Apoi, apare o veziculă. Veziculele sunt adesea grupate și se pot sparge și din ele curge lichid, rezultând ulcerații (răni deschise). Ulterior, acestea  formează cruste și rănile se vindecă singure, fără a lăsa cicatrici. 

Doar aproximativ 10-25% dintre persoanele cu herpes genital dezvoltă vezicule tipice, uneori la ani după infectare. Restul pot avea leziuni neobișnuite sau care dispar rapid; de asemenea, pot să nu dezvolte nicio leziune. 

O diferență între herpes și alte boli asemănătoare cu care ar putea să fie confundat, este prezența unor simptome similare gripei înainte de o erupție herpetică: 

  • oboseală 
  • febră și frisoane 
  • dureri musculare 
  • greață 
  • furnicături sau înțepături în zona viitoarelor leziuni 

Boli asemănătoare cu herpesul genital  

Chiar și cunoscând toate aceste date, nu este întotdeauna ușor să diferențiezi simptomele herpesului genital de alte BTS-uri. De aceea, diagnosticul de specialitate este extrem de important.  

Dermatita de contact 

Dermatita de contact provoacă inflamație și dureri la nivelul pielii, ca urmare a expunerii directe la un iritant sau alergen. Printre simptomele asociate cu dermatita de contact se numără senzația de arsură, mâncărime, sensibilitate.  

Chiar dacă ai putea confunda aceste simptome cu cele ale herpesului, ar trebui să știi că, spre deosebire de leziunile provocate de herpesul genital, care apar în zona intimă, erupția determinată de dermatita de contact se dezvoltă strict la locul în care pielea a intrat în contact cu substanța declanșatoare. 

Sifilis 

O altă boală cu simptome oarecum asemănătoare herpesului este sifilisul. Dar, spre deosebire de herpes, care are o perioadă de incubație foarte scurtă (2-4 zile în medie), sifilisul are o perioadă de incubație mult mai lungă, între 10-90 de zile, cu o medie de aproximativ 3 săptămâni. 

Diferențe la debut 

O perioadă de prodrom (simptome care anunță venirea unei boli), dureri cutanate semnificative și faptul că leziunile se modifică în timp sunt caracteristici care deosebesc herpesul de sifilis.  

Ambele afecțiuni se prezintă cu răni, dar rana primară de sifilis (șancrul) nu este precedată de niciun semn sau simptom, spre deosebire de o erupție cutanată de herpes, care este adesea precedată de semne specifice unei gripe. 

Caracteristici ale leziunilor 

Spre deosebire de leziunile cutanate herpetice, care evoluează de la umflături, vezicule și răni, leziunile sifilitice rămân într-un singur stadiu (ulcer) pentru o perioadă prelungită (4-6 săptămâni). 

Leziunile herpetice sunt foarte dureroase în toate stadiile (umflături, bășici și răni). În schimb, plaga de sifilis este nedureroasă și, din acest motiv, poate fi omisă. 

Ambele afecțiuni pot determina mărirea localizată a ganglionilor limfatici inghinali (limfadenopatie). Totuși, în cazul herpesului, atunci când apare, limfadenopatia este dureroasă, pe când în cazul sifilisului nu este. 

Vindecare și cicatrici 

Plăgile de sifilis se vindecă mai greu, în aproximativ 6 săptămâni, spre deosebire de crizele de herpes, care se vindecă în medie în 7-10 zile.  

Comparativ cu  plăgile herpetice, care se vindecă de regula fără cicatrice, plăgile de sifilis lasă de obicei o cicatrice, iar formarea acesteia depinde de adâncimea leziunii în piele. 

Candidoza 

O infecție fungică provocată de o drojdie, candidoza apare atunci când Candida, o ciupercă existentă în organism, crește prea mult. Aceasta poate afecta vaginul, penisul și gâtul, și nu este de mirare că poate să fie confundată cu herpesul.  

Simptomele candidozei pot fi: 

  • Vaginale: mâncărime genitală, arsură și secreții albe și cremoase . 

Ca să nu confunzi herpesul genital cu candidoza, este important de notat că o infecție fungică nu provoacă de obicei veziculele și ulcerele pe care le dă herpesul genital.  

Infecțiile provocate de drojdie pot crea secreții vaginale groase, în timp ce herpesul nu determină apariția unor astfel de secreții ci poate, mai degrabă, a unei cantități mici de lichid clar din vezicule sau răni. 

De asemenea, în cazul infecțiilor cu herpes, este posibil să remarci umflarea ganglionilor limfatici, lucru care este rareori asociat cu o candidoză. Nici simptomele asemănătoare gripei (febră, frisoane) nu sunt specifice candidozei, așa cum se întâmplă în cazul erupției herpetice.  

Verucile genitale (negi) 

Verucile sau negii genitali sunt rezultatul infecției cu anumite tulpini ale virusului papilloma uman (HPV). Aceste două probleme nu trebuie confundate. Herpesul nu este în niciun caz un tip de HPV sau viceversa. Ambele sunt boli  cu transmitere sexuală, sunt boli virale care pot provoca umflături, erupții cutanate și răni în zone similare, ambele sunt incurabile, dar în afară de aceste asemănări, nu au nicio legătură.   

Există variații multiple ale ambelor BTS-uri, cu două tulpini de herpes și peste 100 de tipuri de HPV. 

Herpesul provoacă răni în jurul sau în gură și pe organele genitale. Spre deosebire de herpes, HPV deseori nu prezintă simptome, dar este de obicei cauza verucilor genitale. HPV poate provoca cancer, ceea ce îl face probabil cel mai periculos dintre cele două BTS. Ambele se transmit prin sex, dar HPV se poate transmite și printr-un simplu contact piele la piele. 

Verucile apar între trei săptămâni și opt luni după infectare. În general, verucile nu sunt incomode sau dureroase, dar pot provoca mâncărimi. Rareori supurează și apar ca: 

  • grupate în câteva umflături mici (în formă de conopidă); 
  • deschise și perlate, violet închis, gri, maro sau de culoarea pielii; 
  • netede sau aspre. 

Fără tratament, negii pot dispărea de la sine, pot rămâne neschimbați, pot crește sau se pot înmulți.  

Molluscum contagiosum 

O altă boală asemănătoare cu herpesul genital este și molluscum contagiosum. Mai exact, o infecție virală, aceasta este caracterizată de apariția unor leziuni pe corp.  

Multe cazuri de molluscum contagiosum la adulți sunt transmise pe cale sexuală, dar orice contact fizic cu leziunile poate transmite virusul. Atât timp cât ai bubițe, poți infecta pe altcineva. Leziunile de moluscum contagiosum au următoarele caracteristici: 

  • umflături mici și proeminente  
  • de obicei sunt albe, roz sau de culoarea pielii 
  • au adesea un aspect perlat 
  • au o adâncitură sau o gropiță în centru 
  • apar oriunde pe corp, inclusiv la nivelul organelor genitale 

Leziunile timpurii de pe organele genitale pot fi confundate cu herpesul sau negii genitali. Spre deosebire de herpes, aceste leziuni sunt nedureroase. 

Foliculita  

Poate că ai observat, măcar o dată, păr crescut sub piele, încarnat, însoțit de inflamație. Această problemă nu ar trebui să fie confundată cu herpesul chiar dacă, la o primă vedere, seamănă destul de mult.  

Foliculita apare atunci când un folicul de păr se inflamează, situație care poate fi cauzată de frecare sau bărbierit și de o infecție cu o bacterie, stafilococ. Simptomele foliculitei includ: erupții cutanate, mâncărime și pustule sau coșuri în  jurul foliculului de păr care pot forma cruste.   

Ca să poți deosebi foliculita din zona intimă de herpesul genital, amintește-ți că leziunile herpetice se manifestă sub formă de grupuri, foarte aproape unele de altele, adesea pe același fond de piele înroșită. 

Pe de altă parte, foliculita e caracterizată de o inflamație individuală a foliculilor de păr, fiecare folicul fiind distinct și separat de celelalte. Inflamațiile pot acoperi întreaga zonă pubiană, dar sunt clar delimitate, nu formează grupuri adiacente, ci sunt răspândite uniform pe suprafață. 

Herpesul genital poate fi confundat! Primește un diagnostic și tratament corect la Dr. Leventer Centre 

Acum că ai înțeles de ce herpesul genital poate fi confundat cu diferite alte boli care prezintă simptome asemănătoar dar și diferențe, specialiștii de la Dr. Leventer Centre îți recomandă să eviți auto-diagnosticul. Este crucial să soliciți asistență medicală specializată, dacă suspectezi prezența simptomelor de herpes sau ale altor boli cu transmitere sexuală. 

Amânarea consultului din cauza confuziei nu este o opțiune. Pentru un diagnostic precis și un tratament adecvat, te sfătuim să te adresezi unui specialist care îți poate oferi o evaluare detaliată și soluții terapeutice personalizate. Programează-te acum la Dr. Leventer Centre pentru a beneficia de expertiza necesară. 

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online