barbat cu pitiriazis alba pe piele

Poate că primul gând, atunci când te confrunți cu o erupție cutanată, nu este neapărat să fugi la medic, mai ales dacă manifestarea pare minoră și nu e însoțită de prurit sau durere, ci să afli cu ce ai de-a face. Și, într-un fel, e normal: te poți gândi că este o reacție alergică și va trece în câteva ore sau zile. Dar dacă nu e așa? Dacă erupția este pitiriazis, de exemplu? În cele ce urmează, îți explicăm caracteristicile acestei afecțiuni dermatologice și te ajutăm să o recunoști mai ușor, punându-ți la dispoziție imagini cu pitiriazis.

Nu încurajăm autodiagnosticarea, ci vrem să te informăm corect în privința acestei afecțiuni, ca să știi când și cât de repede este necesar să te prezinți la clinică.

La Dr. Leventer Centre, lider în dermatologie, te așteptăm cu o echipă completă de experți și cu tehnologie de ultimă oră pentru efectuarea investigațiilor care se impun în afecțiunile cutanate. Cu orice problemă dermatologică te-ai confrunta, medicii noștri asigură diagnostic rapid și cert, tratament personalizat, eficient și monitorizare, când este necesar, până la dispariția completă a manifestărilor bolii.

Cum recunoști pitiriazis

Există mai multe tipuri de pitiriazis, și chiar dacă toate se manifestă prin erupții cutanate, fiecare are caracteristici specifice: pot fi pete albe, maronii sau roșii, de dimensiuni mai mici sau mai mari, cu scuame sau fără, cu evoluție autolimitată sau cronice, și asociate cu alte afecțiuni cutanate.

Ca pacient, este greu să recunoști această afecțiune dermatologică. Și este normal să fie așa. Identificarea problemei cu care te confrunți și stabilirea unui diagnostic de certitudine intră în sarcina medicilor dermatologi, care au pregătirea necesară pentru a face diferența între toate bolile de piele care provoacă mâncărimi, erupții și pete pigmentare.

Imaginile cu pitiriazis te pot ajuta să-ți dai seama dacă ce ți-a apărut ție pe piele ar putea fi această afecțiune și să înțelegi că ai de-a face cu o boală pentru care ai nevoie de o evaluare medicală, nu cu o iritație inofensivă, care a apărut după contactul cu o substanță alergizantă sau ca urmare a unei înțepături de insectă.

Imagini cu pitiriazis

Iată principalele tipuri de pitiriazis, în imagini:

Pentru o informare corectă și completă, în continuarea imaginilor cu pitiriazis, detaliem cum se manifestă fiecare formă a bolii. Dacă, după ce compari caracteristicile și pozele cu ceea ce ți-a apărut pe piele, suspectezi că suferi de pitiriazis, te așteptăm în clinică pentru o consultație de dermatologie. În urma examinării, expertul D. Leventer Centre îți poate spune cu ce te confrunți și care este opțiunea terapeutică optimă.

Pitiriazis alba

Acest tip de pitiriazis este caracterizat de apariția unor pete hipopigmentare (albe) pe piele, nedefinite, circulare sau ovale, care prezintă adesea scuame fine și, ocazional, prurit. Asociat, de obicei, cu dermatita atopică, afectează predominant copiii și adolescenții, dar poate apărea și la vârsta adultă.

Leziunile sunt localizate în special pe obraji, pe brațe și partea superioară a trunchiului, sunt mai proeminente la persoanele cu piele mai închisă la culoare, iar la debut, pot prezenta un eritem ușor. Se remit spontan, după câteva luni (rar, după câțiva ani).

Pitiriazis rosea

În pitiriazis rosea sau pitiriazisul rozat Gilbert, iritația cutanată se prezintă sub forma unor pete rotunde sau ovale de culoare roz, cu scuame în periferie, care pot să apară oriunde pe corp, dar sunt observate preponderent la nivelul trunchiului – piept, gât, abdomen, spate – și la „rădăcina” membrelor.

Erupția debutează, de obicei, cu o pată de dimensiuni mai mari, ce poate măsura 10 cm în diametru, urmată de apariția unor pete de dimensiuni reduse, în zilele ce urmează, dar există și multiple variante atipice ale erupției. Și acest tip de pitiriazis are evoluție autolimitată.

Pitiriasis versicolor

În funcție de stadiu, pitiriazisul versicolor se manifestă sub forma unor pete maronii, roz sau albe. Hiperpigmentarea sau eritemul sunt prezente la debutul bolii, pe măsură ce afecțiunea se ameliorează pielea poate să rămână hipo sau hiperpigmentată în urma inflamației. Leziunile cutanate sunt rotunde, de dimensiuni reduse (10-15 mm), acoperite cu scuame fine, și pot conflua în pete mari. Se manifestă preponderent pe spate, umeri, piept și gât.

Pielea decolorată de pitirizisul versicolor, care este cauzat de o ciupercă, își poate recăpăta culoarea abia la câteva luni după tratamentul bolii. În multe cazuri, erupția recidivează frecvent și poate fi declanșată de anumiți triggeri, cum ar fi căldura sau transpirația.

Pitiriasis rubra pilaris

Cel mai rar tip de pitiriazis, rubra pilaris este o afecțiune cutanată inflamatorie care se manifestă prin plăci scuamoase bine delimitate, extinse, de culoare aprinsă, roșu-portocaliu, și keratodermie palmoplantară – piele îngroșată la nivelul palmelor și tălpilor. În cazurile grave, erupția poate acoperi 90% din suprafața corpului și este însoțită de prurit sever, de senzația de piele tensionată, care „arde” și înțeapă, și chiar de durere.

Diagnostic cert și tratament eficient în pitiriazis, cu ajutorul experților Dr. Leventer Centre

Te încurajăm să te adresezi experților noștri ori de câte ori te confrunți cu o problemă dermatologică. Pielea are nevoie de îngrijire specifică pentru a rămâne sănătoasă și orice afecțiune cutanată, dacă nu e diagnosticată de un specialist și tratată eficient, poate recidiva sau duce la complicații.

Dacă imaginile cu pitiriazis și informațiile despre manifestările acestei boli concordă cu simptomele pe care le prezinți, te așteptăm la clinică pentru consultație. Programează-te la Dr. Leventer Centre din București pentru a beneficia de expertiza unui medic dermatolog supraspecializat.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online