Pete albe pe corp, poze la Dr. Leventer Centre

Petele albe de pe corp pot fi un simptom pentru afecțiuni de piele precum vitiligo sau pitiriazis și apar atunci când proteinele din piele sau celulele moarte rămân blocate sub piele. 

Petele albe ale pielii nu sunt de obicei un motiv de îngrijorare și nu provoacă simptome majore, însă, este recomandat un consult de dermatologie, în urma căruia medicul poate să determine cauza lor și să ofere cea mai bună formă de tratament. 

Cauze și forme de tratament pentru pete albe pe piele

Hipomelanoza idiopatică gutată

Hipomelanoza idiopatică gutată sau petele solare se manifestă prin apariția unor mici pete albe pe corp, în urma depigmentării pielii. Aceste pete au o dimensiune de 1-3 mm și tind să apară mai întâi pe picioare, înainte de a progresa către brațe, partea superioară a spatelui și față.

Depigmentarea pielii poate fi o consecință a cantității insuficiente de melanină în corp (cea care dă culoare pielii) și poate fi genetică. 

Petele solare care se manifestă prin petele albe de pe piele nu sunt periculoase și pot fi prevenite prin folosirea unei creme cu protecție solară și evitarea expunerii excesive la soare. Odată ce au apărut, petele albe de pe corp pot fi tratate dermato-cosmetic, cu tratament laser. 

Pitiriazis versicolor

La persoanele care dezvoltă pitiriazis versicolor, ciuperca care trăiește pe suprafața pielii crește în mod necontrolat și provoacă apariția de pete uscate, solzoase, cu mâncărimi.  

Petele albe de pe corp dispar de obicei când vremea este mai rece, dar pot reapărea atunci când temperatura și umiditatea cresc. Medicul dermatolog poate recomanda șamponare cu ketoconazol, antimicotice precum clotrimazol, fluconazol, miconazol sau alte antifungice. 

Pitiriazis alba

Pitiriasis alba este o afecțiune a pielii relativ răspândită, necanceroasă, care provoacă pete roșii, solzoase, cu mâncărimi. Aceste pete se vindecă în cele din urmă și lasă în urmă pete albe pe piele. Tinde să se dezvolte la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 16 ani și afectează de obicei fața, dar poate afecta și gâtul, umerii, mâinile și brațele.

Petele albe de pe corp provocate de pitiriazis alba pot fi tratate cu creme hidratante, steroizi topici sau creme nesteroidiene.

Dermatita atopică 

Dermatita atopică se caracterizează prin erupții cutanate roșii, cu mâncărimi și cu umflături ridicate. Erupțiile pot include pete albe pe mâini sau în orice altă zonă a corpului. 

Pentru a trata petele albe de pe piele provocate de dermatita atopică, puteți să:

  • Folosiți produse de curățare blânde în loc de săpunuri dure
  • Tratați erupția cu creme
  • Păstrați pielea hidratată
  • Evitați dușurile sau băile prea lungi și fierbinți
  • Purtați mănuși când utilizați solvenți de curățare
  • Folosiți solvenți naturali în loc de substanțe chimice.

Vitiligo 

La persoanele cu vitiligo, petele albe de pe piele apar în locurile în care celulele care produc pigmentul sau culoarea pielii au fost distruse. Petele albe de pe corp tind să se dezvolte în locurile expuse la soare și se pot dezvolta lent sau se pot răspândi rapid.

Tratamentul pentru vitiligo este cosmetic și are ca scop restabilirea pigmentului pielii afectate. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda una sau mai multe dintre următoarele variante:

  • steroizi
  • imunomodulatori
  • terapia cu lumină ultravioletă.

În cazurile severe, tratamentele chirurgicale pot fi, de asemenea, o opțiune. 

Chiar dacă nu sunt periculoase, petele albe de pe corp sunt, de multe ori, un semn de afecțiune dermatologică. Dacă observați apariția petelor albe pe corp, vă recomandăm o consultație de dermatologie la Dr. Leventer Centre pentru un diagnostic corect și tratament corespunzător.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online