Epiteliom bazocelular imagini

Epiteliomul bazocelular este o formă de cancer de piele care se dezvolta la nivelul celulelor bazale ale epidermului. Diagnosticat și tratat precoce, are o rată mare de vindecare. Iată ce ar mai trebui să știi despre cel mai frecvent întâlnit tip de cancer cutanat.

Ce este epiteliomul bazocelular?

Denumirea de „epiteliom” se referă la o creștere anormală a celulelor din stratul bazal al epiteliului, stratul cel mai superficial al pielii. 

Epiteliomul bazocelular (sau carcinomul bazocelular) este o tumoră de piele agresivă local, care apare mai frecvent la persoanele trecute de  50 de ani. O astfel de tumoră poate avea drept cauză expunerea îndelungată la soare, ce duce la apariția de mutații ADN la nivelul celulelor bazale, care determină formarea și înmulțirea anormală a unor celule maligne. 

Tipuri de epiteliom bazocelular

Nu toate epitelioamele bazocelulare se prezintă la fel. Ele se diferențiază prin aspect și formă:

Epiteliom bazocelular superficial

Prezintă ulcerații, scuame și crește în suprafață. 

Epiteliom bazocelular nodular

Este un nodul  rozaliu, dur la palpare, cu vase de sânge care, uneori, se ulcerează și poate sângera. 

Epiteliom bazocelular pigmentar

Poate avea o nuanță gri, brună sau chiar neagră, și prezintă vase de sânge.

Epiteliom bazocelular morfeiform

Are aspect de cicatrice și poate ulcera. Acest tip de tumoră are o agresivitate mai mare.

Factori de risc 

Există anumiți factori de risc asociați cu apariția unui epiteliom bazocelular, după cum urmează:

Cele mai bune metode de prevenție, recomandate de către medicii dermatologi, sunt evitarea expunerii îndelungate la soare, utilizarea metodelor adecvate de protecție UV – cremă cu factor de protecție solară, pălării, ochelari de soare, precum și evitarea expunerii la radiații. Aceste recomandări te protejează de majoritatea cancerelor de piele.

Diagnostic și tratament 

O examinare clinică a pielii la medicul dermatolog, însoțită de dermatoscopie reprezintă metoda esențială în depistarea cancerelor de piele, inclusiv a epiteliomului bazocelular. De regulă, pentru confirmarea diagnosticului, acestea sunt urmate de biopsie și de examen histopatolgic. 

Dacă nu este tratat, epiteliomul bazocelular evoluează prin distrugerea structurilor vecine.

Cel mai potrivit tip de tratament se stabilește în urma investigațiilor amintite și a tipului de epiteliom bazocelular. Totodată, în alegerea celei mai bune abordări, specialiștii țin cont și de zona de pe corp pe care se află tumora, de dimensiunile ei și de alți factori. 

În unele situații, atunci când tumorile sunt superficiale și mici, se recomandă metode de tratament precum aplicarea de creme citostatice sau excizia chirurgicală cu margini de siguranță oncologică. 

La Dr. Leventer Center, abordarea epiteliomului bazocelular se realizează, cel mai frecvent, prin excizie, cu ajutorul microchirurgiei Mohs. Aceasta este o metodă modernă și foarte precisă de tratament, potrivită, în special, pentru acele tumori care apar la nivelul capului și al feței. 

După excizie, pacientul este ținut sub observație și trebuie să vină la controale periodice. 

Nu lăsa un epiteliom bazocelular să evolueze și să devină greu de tratat. Este important să mergi la dermatolog, dacă observi schimbări la nivelul pielii, pentru un control de specialitate. Fă-ți o programare la Dr. Leventer Centre. 

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online