tipuri-de-cancer-de-piele-dermatoscopie

Sunt mai multe tipuri de cancer de piele, însă, cel mai periculos este melanomul. La nivel mondial, sunt diagnosticate anual peste 132.000 de cazuri de melanom și între 2 și 3 milioane de cazuri non-melanom.

Ce este cancerul de piele?

Cancerul de piele apare atunci când celulele pielii se multiplică într-un mod anormal și într-un ritm ridicat. Această producție exacerbată de celule este provocată de o “eroare” (mutație) survenită la nivel de ADN celular. 

În cele mai frecvente cazuri apare pe zonele cele mai expuse la razele UV ale soarelui, precum scalpul, fața, buzele, urechile, gâtul, pieptul, brațele sau mâinile și, mai ales în cazul femeilor, pe picioare. Însă, se poate dezvolta și în zone mai “ascunse”, precum palme, zona genitală, zona de sub unghii sau zona dintre degete. 

Tipuri de cancer de piele

Există mai multe tipuri de cancer de piele și fiecare este determinat de zona în care se dezvoltă celulele cancerigene. Cele mai frecvente 3 tipuri de cancer de piele se dezvoltă la nivelul epidermului (stratul superficial al pielii care protejează organismul de factorii periculoși din mediu), care conține 3 tipuri principale de celule: bazale, scuamoase și melanocite. 

Cele mai frecvente tipuri de cancer de piele sunt:

Carcinomul bazocelular – apare la nivelul celulelor bazale situate în partea inferioară a epidermului. Poate apărea cel mai des pe față sau gât, sub forma unei umflături similare cu un coș sau a unei tumorete lucioase, cu aspect perlat și care nu se vindecă. De asemenea, poate fi sub forma unei leziuni de culoarea pielii (care uneori sângerează) sau similar cu un neg. 

Carcinomul spinocelular cu celule scuamoase – se dezvoltă cel mai adesea pe zonele expuse la soare – față, buze, scalp, urechi, mâini- și poate să arate ca un nodul de culoare roșie, de cele mai multe ori ulcerat. 

Sarcomul Kaposi – se dezvoltă în vasele de sânge și se manifestă sub forma unor zone sau noduli de culoare roșie sau violet.

Carcinomul cu celule Merkel – apare sub forma unor noduli lucioși, de culoare roșie.

Carcinomul glandelor sebacee – apare sub forma unor noduli de culoare galbenă, care nu provoacă dureri.

Melanomul – se dezvoltă în melanocite, celule care produc pigmentul pielii și poate arăta ca o aluniță care-și schimbă culoarea, forma, mărimea sau ca o leziune mică, nedefinită cu porțiuni de diverse culori.

Cum se diagnostichează diferitele tipuri de cancer de piele?

Medicul dermatolog este cel care pune diagnosticul de certitudine de cancer de piele, în urma unui consult clinic și a unei anamneze, dublate de rezultatul unei biopsii de piele. 

Carcinomul bazocelular poate fi diagnosticat în timpul consultului, cu ajutorul dermatoscopului și prin biopsie de piele. Carcinomul spinocelular cu celule scuamoase se diagnostichează cu ajutorul unei biopsii de tip shave, cu sau fără imunohistochimie, în funcție de caz. Melanomul se diagnostichează după semne clinice, dermatoscopie, dar diagnosticul de certitudine se face prin biopsia leziunii de pe piele. 

Tipuri de cancer de piele – tratament asociat

Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancer de piele, dar și cel mai puțin periculos. Spre deosebire de melanom, care pune viața pacientului în pericol imediat ce se declanșează, carcinomul cutanat bazocelular se dezvoltă în ani de zile, săpând zona în care apare. Însă, pentru orice formă de cancer de piele, intervenția terapeutică cât mai devreme este esențială pentru a crește șansele de vindecare. 

Plan de tratament pentru carcinomul bazocelular

În funcție de zona în care s-a dezvoltat tumora, poate fi folosită tehnica Mohs sau intervenția chirurgicală clasică de excizie a tumorii cu o margine de siguranță. O altă metodă folosită este criochirurgia, care presupune congelarea țesutului tumoral cu azot lichid. De asemenea, se poate folosi radioterapia (iradierea repetată a zonei unde s-a format tumora).

Plan de tratament pentru carcinom spinocelular

În cazul tumorilor localizate pe față, scalp, buze, urechi, în zona genitală sau subunghială, se aplică excizia prin microchirurgia Mohs. Tumorile localizate pe corp, în zone mai puțin expuse sau delicate sunt operate cu o margine de siguranță de 5 mm. 

Plan de tratament pentru melanom

În cazul melanomului, timpul este cel mai important element. Ghidurile internaționale recomandă ca din momentul diagnosticului până la efectuarea operației de ganglion santinelă să nu treacă mai mult de 6 săptămâni, pentru a mări șansele de supraviețuire. 

Primul pas în tratamentul melanomului, după biopsie și operația de ganglion santinelă, este excizia, adică îndepărtarea marginii de siguranță oncologică în funcție de stadiul de tumoră. Această margine poate fi de 5mm, 1cm sau 2cm și se scoate în  aceeași intervenție prin care se scoate și ganglionul santinelă. În funcție de stadiul de boală, urmează apoi introducerea tratamentului oncologic. Din stadiul III de boală se face fie tratament imunologic, fie terapie țintită în funcție de prezența mutațiilor genetice. 

Cancerul de piele este întotdeauna la vedere. Nu aștepta să dea semne. Învață să faci corect prevenție și să-ți protejezi pielea! Dacă ai temeri în legătură cu sănătatea pielii tale, vino la o consultație de dermatologie la Dr. Leventer Centre.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online