Programează-te acum!

Imaginați-vă că sunteți un detectiv, iar pentru a rezolva un caz complex singurul indiciu pe care îl aveți este o semnătură pe o bucată de ziar. Analizând semnătura vă puteți da seama de particularitățile autorului, pentru a schița profilul său și a crea o pistă care va duce la rezolvarea cazului. Acest lucru se întâmplă și într-un laborator de analiză microscopică a pielii.

5000 de diagnostice ale pielii – 5 semne clinice

Pentru afecțiunile medicale ale pielii există peste 5.000 de diagnostice ce au aceleași 5 semne clinice. Dacă la nivel macroscopic acestea seamănă și pot fi confundate foarte ușor, la nivel microscopic lucrurile diferă.

Fiecare afecțiune medicală a pielii, fie că vorbim despre psoriazis, fie că vorbim despre alte boli autoimune și nu numai, are o „semnătură” proprie pe care un medic dermatopatolog, cu ajutorul analizei microscopice, o poate descifra pentru a oferi un diagnostic de certitudine.

 

Iată două dintre afecțiunile pielii:

PSORIAZIS

Psoriazisul reprezintă afecțiunea dermatologică cronică comună a pielii ce accelerează ciclul de viață al celulelor acesteia. Celulele care sunt în plus formează niște excrescențe și pete roșii, uneori dureroase, care dau senzația de mâncărime.

Printre simptomele caracteristice psoriazisului se numără zonele tegumentare roșii, reliefate, acoperite cu o crustă, argintie, asemănătoare solzilor. Totodată, pielea uscată, crăpată, care poate sângera, mâncărimea, arsura sau durerea, umflăturile și articulațiile rigide sunt și ele simptome ale psoriazisului.

Potrivit specialiștilor, psoriazisul nu este ceva ce se poate trata “după ureche”. Este important ca încă de la primele apariții ale petelor sau mâncărimii exagerate să apelați la medicul dermatolog pentru a opri din timp procesul de dezvoltare a afecțiunii.

Psoriazisul este o afecțiune cronică a cărei evoluție este lentă alternând perioade bune fără leziuni cu perioada de agravare. Prezența leziunilor pe piele, cojițele care se formează în permanență, complexe de inferioritate și modificările unghiale produc îngrijorare. Boala poate fi “dusă ușor pe picioare”. De curând s-a dovedit că psoriazisul se asociază cu alte boli interne și crește riscul cardiac. De aceea trebuie tratată cu grijă și din timp. Pentru a fi trată la timp, însă, este importantă analiza microscopică a pielii care va “spune” cât de avansat este psoriazisul, dar și dacă a fost eliminat complet.

Afecțiunea se poate trata, în cadrul clinicii Dr. Leventer Centre, cu lumină ultravioletă, împreună cu anumite medicamente și creme prescrise de către medicul dermatolog. Această lumină UV reglează funcția limfocitelor din piele ce acționează asupra celulelor sănătoase ale pielii și determină modificarea ciclurilor de viață ale straturilor pielii.

 

BOLI AUTOIMUNE

Bolile autoimune reprezintă afecțiunile în care sistemul imunitar atacă în mod eronat corpul, sistemul imunitar protejând în mod normal corpul împotriva germenilor, cum ar fi bacteriile și virușii. În momentul în care simte că acești invadatori străini au ajuns în organism, trimite o armată de celule de luptă pentru a le ataca.

În cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar, practic, greșește o parte a corpului, cum ar fi articulațiile sau pielea, și o cataloghează ca fiind străină. Practic, bolile autoimune eliberează proteine numite autoanticorpi care atacă celulele sănătoase.

Unele boli autoimune, spre exemplu diabetul de tip 1, vizează doar un singur organ, iar altele precum lupusul afectează întregul corp.

Vitiligo la microscop

Limfom cutanat MF la microscop

Nev melanocitar la microscop

Alopecie cicatriciala - lichen plan pilar la microscop

Pemfigoid bulos C3 la microscop

Tinea - infecție micotică la microscop

Ce este analiza microscopică a pielii

Analiza microscopică a pielii este procedura prin care medicul dermatopatolog examinează la microscop un fragment de țesut (spre exemplu, țesut afectat de psoriazis), obținut de către medicul clinician, dermatolog sau chirurg, printr-o manevră minim invazivă.

Analizând fragmentul de țesut la microscop, medicul dermatopatolog descoperă particularitățile afecțiunilor dermatologice – semne ce nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar care, odată descoperite, transformă nesiguranța în certitudine.

Câteva dintre afecțiunile care pot fi descoperite prin analiza micsroscopică a pielii sunt: 

  • alopecia cicatricială
  • lichen plan
  • psoriazis
  • alte forme specificate de tulburări foliculare
  • chist epidermic
  • chist sebaceu
  • dermatită herpetiformă
  • dermatoze acantolitice tranzitorii (Grover)
  • eritem (cronic migrator, nodos, inelar centrifug)
  • granulom (inelar, piogenic)
  • limfom cu celule T
  • lupus
  • melanom
  • tumoră malignă
  • vasculită

De ce este necesară analiza microscopică a pielii?

După cum spuneam mai sus, există 5 semne clinice ce se întâlnesc la 5.000 de diagnostice ale pielii, astfel două sau mai multe afecțiuni dermatologice pot fi confundate, iar pacientul poate primi un tratament incomplet sau greșit.

Analiza microscopică a pielii este necesară pentru:

  • obținerea unui diagnostic de certitudine;
  • excluderea unui diagnostic posibil, dar incert;
  • stabilirea conduitei terapeutice adecvate;
  • monitorizarea evoluției unei afecțiuni dermatologice;
  • determinarea stadiului în care se află afecțiunea dermatologică;
  • determinarea mărimii sau nivelului de invazie al unei tumori;
  • evaluarea eficienței unui tratament;
  • stabilirea naturii unei afecțiuni care se repetă sau recidivează;
  • diagnosticul unei afecțiuni interne cu manifestări în piele;
  • documentarea sau evidențierea științifică a afecțiunii.

Contactează-ne acum pentru mai multe informații și programări!

Care sunt etapele analizei microscopice a pielii?

Analiza microscopică a pielii presupune două etape: procedura clinică și tehnica de evaluare a preparatului.

Procedura clinică este manevra pe care o face medicul pentru a obține proba de piele ce urmează să fie analizată. Aceasta este cunoscută în termeni medicali cu numele de „biopsie” și, în funcție de localizarea, dimensiunea și caracteristicile afecțiunii medicale poate fi:

  • biopsia „shave” – cea mai puțin invazivă dintre toate tehnicile;
  • biopsia „punch” – folosită pentru evaluarea proceselor patologice cu localizare mai profundă;
  • biopsia excizională – se folosită pentru a îndepărta în totalitate leziunea-țintă, care urmează a fi examinată la microscop.

Tehnica de evaluare a preparatului, indiferent dacă vorbim despre psoriazis, bolile autoimune, alopecie, chist, eczeme sau lichen plan, este manevra prin care proba recoltată ajunge în laborator unde este orientată și disecată conform unui protocol specific. În funcție de cerințele medicului sau de afecțiunea medicală care este suspectată, se trece printr-un proces tehnologic complex la finalul căruia se obțin secțiuni de 5 microni care sunt etalate pe lame microscopice. În final, medicul histopatolog examinează la microscop aceste preparate și analizează particularitățile afecțiunii medicale pentru a preciza care este diagnosticul.

Analiza la microscop B1
Analiza la microscop B2
Analiza la microscop B6
Analiza la microscop B5
Analiza la microscop B4
Analiza la microscop B3

Diagnostic de certitudine

Analiza microscopică a pielii este standardul de aur pentru diagnosticul de certitudine al bolilor de piele (psoriazis, boli autoimune, alopecie, chist, eczeme sau lichen plan). În clinica noastră, echipa pluridisciplinară, formată din medicul dermatolog și medicul histopatolog, colaborează în cadrul celor două etape. În etapa clinică, în care este obținută proba de piele, medicul histopatolog constată împreună cu medicul dermatolog care sunt zonele reprezentative pentru a face biopsia.

După analiza probei de piele se pot desfășura ședințe interclinice în care discutăm din punct de vedere microscopic și macroscopic ce se întâmplă cu afecțiunea respectivă și se trag concluziile ulterioare asupra diagnosticului, evoluției ulterioare și a factorilor de prognostic.

24-48 ore până când pacientul primește rezultatul analizei

În procesul analizei microscopice a pielii nu are loc nicio întrerupere. Proba este recoltată astăzi, iar peste noapte este procesată chimic în laborator, urmând ca a doua zi medicul histopatolog să primească probele ce vor fi analizate microscopic. Putem spune că pacientul va fi sunat de către medicul dermatolog în 24 ore de la recoltarea probei de piele.

În cazul în care proba este recoltată în cabinetul unui medic dermatolog colaborator pot apărea mici întârzieri logistice – timpul de transport, de exemplu. În plus pot apărea cazuri rare în care sunt recoltate fragmente mari de țesut care necesită o fixare mai îndelungată.

Echipa de specialiști a Dr. Leventer Centre

Dr Tiberiu Tebeica

Dr. Tiberiu Tebeică

Medic specialist Anatomie Patologică

„Le recomand pacienților analiza microscopică a pielii, deoarece este o procedură medicală prin care li se poate certifica diagnosticul. Un diagnostic de certitudine, ce este certificat printr-un document medical legal. Astfel pacienții sunt siguri 100% că primesc un diagnostic corect și un tratament adecvat.”

– dr. Tebeică, medic histopatolog cu peste 5000 diagnostice corecte oferite până în prezent.

"Avem nevoie să furnizăm un diagnostic sigur. Avem nevoie de analiza microscopică a pielii ca să diferenţiem afecţiunile de piele între ele. Avem nevoie să observăm evoluţia unui pacient în timp. Această analiză este extrem de importantă deoarece aduce liniște și sănătate în viața pacienților, de multe ori salvând vieți.”

– dr. Mihaela Leventer.
Dr Mihaela Leventer

Dr. Mihaela Leventer

Medic dermatolog

Ce spun pacienții tratați de noi?

"Mulțumim că existați. Mulțumim doamnei Dr. Leventer Mihaela, doamnei Dr. Marcu Iuliana, mulțumim întregii echipe! Profesioniști desăvârșiți!"​
G.M.
"Gândurile mele se îndreaptă cu recunoștință și admirație spre Dr. Mihaela Leventer, spre toți cei care au făcut prin munca lor de zi cu zi pusă în slujba pacienților, ca DR LEVENTER CENTRE să fie cu adevărat un centru de excelență."
N.C.

*Disclaimer: Parerile apartin intru totul pacientilor nostri, iar tratamentele, precum si rezultatele vor diferi in functie de fiecare caz in parte. 

Contact:

T: 0374415741

Adresa: Str. Monetăriei nr. 8, sector 1, 011216, București

Mail: contact@drleventercentre.com

Program Dr Leventer Centre:

Luni – Vineri: 08:00 – 21:00
Sâmbătă: 09:00 – 17:00
Duminică: Închis