Poze cu Zona Zoster. Imagini cu afecțiunea la debut și în stadiu avansat
Despre Zona Zoster
Primul semn al Zonei Zoster, o erupție cutanată care arată ca o iritație, te poate păcăli că nu ai de-a face cu o afecțiune serioasă. Boala progresează, însă, iar după câteva zile, erupția căreia poate nu i-ai acordat prea multă atenție se transformă în vezicule pline cu lichid, care apoi se sparg și lasă locul crustelor. În plus, apare durerea, care poate fi severă în Zona Zoster. Pozele care arată manifestarea cutanată a acestei afecțiuni te pot ajuta să înțelegi cum evoluează boala și cât de important este să te adresezi unui medic din primele momente.
Orice semn că te-ai putea confrunta cu o afecțiune dermatologică trebuie să te determine să soliciți o consultație de specialitate. Diagnosticarea timpurie și inițierea imediată a tratamentului sunt foarte importante în gestionarea bolii și prevenirea complicațiilor.
La Dr. Leventer Centre abordăm personalizat fiecare caz și adaptăm tratamentul pentru a răspunde cât mai bine nevoilor pacientului, în funcție de stadiul și severitatea bolii. Deși nu există o soluție pentru eradicarea virusului care provoacă Zona Zoster, virusul varicelo-zosterian, acesta rămânând latent în organism, terapiile antivirale și de întărire a sistemului imunitar ameliorează simptomele și pot preveni recidiva.
Cum recunoști Zona Zoster
Manifestarea caracteristică în Zona Zoster este o erupție cutanată dureroasă, exprimată, de regulă, într-o singură regiune a corpului, cu predilecție pe frunte sau scalp, umeri, gât, abdomenul superior sau inferior. Caracteristicicile acetstei eruptii este ca de obicei este intens dureroasa, iar localizarea este uniltarela,a respectand linia mediana a corpului. Persoanele cu au sistemul imunitar slăbit pot dezvolta o erupție generalizată, care seamănă cu varicela.
În primul stadiu, erupția arată ca o iritație și poate fi însoțită de o senzație de arsură, furnicături sau amorțeală pe partea corpului unde este prezentă manifestarea cutanată, de febră și o stare generală de rău.
În al doilea stadiu de evoluție, cel activ, zona afectată se umple de vezicule pline cu lichid. În 7-10 zile, veziculele formează cruste, iar acestea se vindecă, de regulă, în două săptămâni. Însă problemele nu se termină aici.
Nevralgia postherpetică, care poate fi prevenită prin administrarea timpurie a tratamentului țintit, este ultimul stadiu al bolii, reprezentat de o durere persistentă la locul erupției, luni bune după ce aceasta a dispărut. Nevralgia postherpetică, mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă afectate de Zona Zoster, poate duce la tulburări de somn, pierdere în greutate, anxietate și depresie.
Poze cu Zona Zoster la început
„Iritația” care anunță Zona Zoster are o particularitate care o face ușor de distins de alte probleme cutanate: doare. De regulă, erupțiile cutanate sunt însoțite de prurit, iar dacă apare durerea, aceasta este o consecință directă a faptului că ne scărpinăm și irităm zona. În Herpes Zoster, este o manifestare de sine stătătoare. Și este puternică. Este consecința faptului că virusul varicelo-zosterian afectează rădăcinile nervoase.
Iată cum arată în primele zile Zona Zoster – poze de la începutul bolii:
Reluăm recomandarea de a te adresa fără întârziere unui medic dermatologic, dacă prezinți aceste simptome. Pentru maximum de eficiență și prevenirea complicațiilor, tratamentul trebuie administrat în primele 72 de ore de la declanșarea bolii.
Imagini cu afecțiunea pielii aflată în stadiu avansat
Imaginile cu Zona Zoster în stadiu activ sunt mai greu de privit. Dar esențiale pentru a înțelege progresia bolii.
La 7-10 zile de la înroșirea pielii, zona afectată de erupție se umple cu o puzderie de vezicule dureroase, care se sparg ușor și ulcerează. Sensibilitatea crescută face greu de tolerat orice atingere, chiar și contactul cu apa ori hainele.
Iată poze cu Zona Zoster în stadiul eruptiv:
Dacă nu ai apelat la specialist până acum, îți recomandăm să nu mai amâni nici măcar o zi consultația. Iar dacă afecțiunea se manifestă la nivel ocular, trebuie să știi că vorbim despre o urgență medicală. Zona Zoster oftalmică poate duce la pierderea vederii!
În acest stadiu, medicul îți poate prescrie antiinflamatoare nesteroidiene sau corticosteroizi și anestezice locale, dacă durerile sunt severe. În câteva zile, bășicile vor forma cruste, apoi acestea vor cădea și zona se va vindeca.
În ultimul stadiu al erupției cutanate, Zona Zoster arată astfel:
După vindecarea zonei afectate de erupție, dacă ai întârziat vizita la medicul dermatolog și administrarea tratamentului antiviral, se poate instala nevralgia postherpetică. Vei avea nevoie de anestezice locale și de anumite anticonvulsivante și antidepresive pentru atenuarea durerilor resimțite. Medicul va personaliza tratamentul în funcție de severitatea simptomelor și de cum răspunzi la sibstanțele prescrise, așadar, terapia poate fi ajustată, până la găsirea soluției optime.
La Dr. Leventer Centre, asigurăm și terapia durerii prin fizioterapie cutanată antialgică cu laser, unde ultrascurte, ultrasunete sau unde de șoc.
Fă un consult dermatologic pentru un diagnostic de certitudine
Ți-am prezentat Zona Zoster în poze nu pentru că încurajăm autodiagnosticarea, ci pentru că încurajăm prezentarea la medic, de la primele semne de boală, și vrem să te ajutăm să citești corect simptomele cutanate, tocmai pentru a cere ajutor medical la timp. Nu trebuie să ai siguranța că suferi de o anumită afecțiune dermatologică pentru a apela la noi, ci doar certitudinea că pielea ta are nevoie urgent de un expert.
Diagnosticată și tratată imediat după debut, această boală este mai ușor de gestionat, cu simptome mai puțin invalidante și cu o rată redusă de recidivă. La polul opus, întârzierea tratamentului se traduce în complicații precum infecțiile bacteriene dezvoltate în zona erupțiilor, pierderea temporară sau permanentă a vederii, nevralgie postherpetică, encefalită, mielită sau sindromul Ramsay-Hunt.
Solicită fără întârziere un consult dermatologic, dacă te suspectezi de Zona Zoster, iar pozele prezentate ți-au întărit bănuielile. Programează-te la experții dermatologi de la Dr. Leventer Centre pentru diagnosticare certă și un plan de tratament personalizat.
Părerile pacienților
Mulțumesc întregii echipe de specialiști din cadrul Dr. Leventer Centre pentru grija și profesionalismul cu care m-au tratat. Am venit cu o suspiciune de cancer de piele la o aluniță. De la primul consult și până la venirea rezultatului, care din fericire a fost negativ, m-au încurajat și m-au asigurat că totul va fi bine.
În momentul în care am ajuns la Dr. Anca Stanciu pentru o a doua părere pe un diagnostic cu care nu eram împăcată, am știut că aici am găsit medicul care va lupta alături de mine să mă fac bine. Nu m-am înșelat.
Datorita intervenției dumneavoastră, problema copilului meu s-a rezolvat în totalitate. Nu mai are nimic acum. Vă mulțumesc din suflet!
Specialiștii tăi în sănătatea pielii
Dr. Dragoș Pencu
Medic specialist chirurgie plastică estetică și microchirurgie reparatorie
Fă o programareDr. Irina Nasturică
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în microchirurgie Mohs
Fă o programareDr. Vladoiu Valentin
Medic specialist chirurgie plastică, estetică si microchirurgie reconstructivă
Fă o programareDr. Tiberiu Tebeică
Medic primar anatomopatologCertificat ICDP-UEMS în dermatopatologie
Fă o programareDr. Andreea Mite
Medic specialist chirurgChirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
Fă o programareDr. Andrei Mușețeanu
Medic primar chirurgChirurgie plastică, reconstructivă și estetică
Fă o programareDr. Ana Grigorescu (Ungureanu)
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în dermatoestetică
Fă o programareDr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatologDirector program fellowship ASDS microchirurgie Mohs
Fă o programareÎngrijește pielea
marți 24 septembrie 2024
Cel mai bun tratament pentru ciuperca unghiei ți-l oferă specialistul
Când te confrunți cu micoza unghiei, este esențial să știi câteva lucruri: nu va trece de la sine, duce la complicații dacă nu...
Dermatologie clinică
luni 23 septembrie 2024
Imagini cu alunițe periculoase. Cum recunoști nevii pigmentari care necesită consult de specialitate
Cel mai probabil, ai citit despre alunițele periculoase, dar știi cum arată, la ce trebuie să fii atent pentru a le identifica pe...
Dermato-oncologie
miercuri 21 august 2024
Herpesul genital poate fi confundat! 6 boli asemănătoare cu această BTS
Ce simptome sunt asociate cu herpesul genitalBoli asemănătoare cu herpesul genitalHerpesul genital poate fi confundat! Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală...
Dermatopatologie
miercuri 21 august 2024
Cel mai bun tratament pentru dermatita seboreică este cel recomandat de dermatologul tău
Declanșată de factori de mediu, de stres sau pe fondul unor boli, cu simptome ușoare sau severe și posibil în asociere cu alte afecțiuni...
Dermatopatologie
luni 19 august 2024
Tratamentul semnelor post-acneice. Scapă de cicatrici cu ajutorul procedurilor moderne
Acneea, mai ales în forma ei severă, poate lăsa urme pe față, prelungind trauma emoțională și după vindecare. Este o problemă întâlnită la...
Dermatologie clinică
marți 9 iulie 2024
„Iritații” ale pielii. Cauze, tipuri, tratament și sfatul dermatologului pentru prevenirea lor
Aproape că nu există persoană care să nu se fi confruntat, măcar o dată în viață, cu o iritație pe piele. Aceasta reprezintă...
Articole Medicale
miercuri 26 iunie 2024
Bubițe de la căldură. Când apare și cum tratăm erupția provocată de miliaria
Una din neplăcerile temperaturilor ridicate de peste vară o reprezintă miliaria sau bubițele de la căldură. Erupția cutanată care se poate manifesta în...
Dermatopatologie
marți 18 iunie 2024
Dr. Leventer Centre a găzduit un curs european de microchirurgie Mohs, organizat de EADV
În perioada 8-10 iunie, Dr. Leventer Centre a găzduit un curs de microchirurgie Mohs, organizat de European Academy of Dermatology and Venereology (EADV),...
Stiri