urticarie, tratament urticarie | Dr. Leventer Centre

Urticaria este o reacție alergică ce creează un disconfort ridicat, din cauza intensității pruritului. Denumirea îi vine de la urzică (științific, urtica dioica), deoarece manifestarea cutanată a urticariei arată ca erupția provocată de contactul pielii cu această plantă. 

Aproximativ 20% din populația globală suferă de cel puțin un episod de urticarie pe parcursul vieții, iar între 1% și 3% suferă de urticarie cronică. Sunt mai predispuse persoanele care au astm, rinită alergică sau dermatita atopică. 

Nu este o afecțiune contagioasă. 

Tratamentul urticariei la Dr. Leventer Centre 

Eficiența tratamentului urticariei este condiționată de identificarea corectă a cauzei – factorul care a declanșat reacția cutanată – și eliminarea sa. Pentru că vorbim de cauze diverse, în tratamentul urticariei sunt folosite medicamente din mai multe grupe: antihistaminice, corticosteroizi și, mai rar, antibiotice. 

Este important ca tratamentul pentru urticarie să fie prescris de medic și nu administrat „după ureche”. De altfel, o serie de medicamente folosite în tratamentul acestei afecțiuni dermatologice sunt eliberate numai pe bază de rețetă de la specialist. 

Specialiștii Dr. Leventer Centre, medici dermatologi cu o vastă experiență în tratarea tuturor afecțiunilor de piele, diagnostichează cu precizie și prescriu tratamentul optim pentru urticarie, după examenul medical și efectuarea de analize și teste de alergie menite să clarifice cauza problemei. 

Simptome ale urticariei 

Urticaria arată ca o o erupție cutanată sub forma unor  papule și plăci roz , de mărimi diverse, care provoacă mâncărimi greu de suportat.  Pe lângă prurit, există și o senzație de înțepătură sau de arsură. 

Se poate manifesta în orice zonă a corpului, iar leziunile sunt fugace, adică pot să dispară dintr-o regiune și să apară în altă parte. 

De regulă, papulele tind să se estompeze după 24 de ore, iar în funcție de cauză,vindecarea nu survine decât după mai multe zile sau chiar săptămâni. Senzația de mâncărime se estompează și ea în timp (mai repede, sub tratament). 

De câte tipuri este urticaria 

  1. Acută, când apare rar și durează mai puțin de șase săptămâni. 
  1. Cronică, atunci când episoadele de urticarie se repetă des și durează mai mult de șase săptămâni. 

Cea mai gravă formă a urticariei acute este angioedemul, care se poate manifesta nu doar prin umflarea zonei în care este localizată erupția, ci și prin umflarea puternică a buzelor și feței, caz în care poate duce la sufocare. Aceasta este o urgență medicală. 

În cazul urticariei cronice, complicațiile sunt de altă natură. După episoade repetate, cu manifestare prelungită, pacientul poate resimți oboseală accentuată, stres, anxietate sau chiar depresie. 

Cauze ale urticariei 

Pentru că are un caracter imprevizibil, în multe cazuri, urticaria este clasificată ca idiopatică, adică nu poate fi corelată cu o cauză concretă. Însă principalii factori declanșatori ai urticariei sunt: 

  1. reacție alergică la stimuli aeropurtaţi, precum praf, polen, păr de pisică sau câine. Urticaria de contact apare la pacienţii atopici sensibili la polenul diverselor plante și la părul de animale. 
  2. reacție la un tratament medicamentos, care apare în funcție de reactivitatea fiecărei persoane la anumite substanțe. Tratamentul, în acest caz, este evident: întreruperea respectivei medicații. 
  3. o temperatură foarte scăzută, expunerea la soare sau creșterea temperaturii corporale în urma efortului fizic sau a dușurilor fierbinți. Și transpirația poate declanșa urticaria. 
  4. infecții virale și bacteriene. 
  5. alergeni alimentari, între care cei mai puternici sunt alunele, nucile, crustaceele, ouăle, căpșunile, cerealele și aditivii alimentari. 
  6. înțepături sau mușcături de insecte. 
  7. boli autoimune, precum lupusul eritematos sistemic sau boala celiacă, artrita reumatoidă, probleme de tiroidă, diabetul de tip I (de regulă, acestea dau urticarie cronică). 

Urticaria poate apărea și pe fondul unui nivel ridicat de stres.  

Cum este diagnosticată urticaria 

Urticaria este ușor de recunoscut datorită erupțiilor prin care se manifestă, caracterului migrator al acestora (apar și dispar în câteva ore sau zile și reapar în altă parte a corpului) și mâncărimii intense. 

Diagnosticul este pus de medicul dermatolog în urma examenului clinic, pe baza observării directe a leziunilor de pe piele, dar și cu ajutorul răspunsurilor date de pacient în legătură cu debutul și evoluția afecțiunii.  

Identificarea exactă a cauzei este mai complicată și aici intervin analizele și testele de alergie recomandate de specialist. 

Urticaria este tratabilă, iar după identificarea factorului declanșator, poți preveni reapariția acestei reacții alergice, prin tratament profilactic ori evitarea alergenului respectiv. Specialiștii Dr. Leventer Centre îți pot veni în ajutor. Fă acum o programare la medicul dermatolog pentru diagnosticarea corectă și tratamentul eficient al urticariei. 

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online