urticarie

Urticaria este una dintre cele mai inconfortabile afecțiuni ale pielii datorită intensităţii pruritului. Numele afecțiunii vine de la urzică, pentru că senzația de mâncărime pe care o provoacă este similară cu atingerea acestei plante. Un mare procent din populația globală (15-25%) suferă de cel puțin un episod de urticarie pe parcursul vieții.

Ce este urticaria?

Urticaria este o boală de piele, care apare frecvent şi spontan, atât la bărbați, femei, cât și la copii. Unele studii arată că femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani sunt cele mai predispuse să dezvolte această afecțiune.

Urticaria este de fapt o alergie cutanată care se manifestă sub forma unor pete mici sau mari policiclice roz palid umflate şi catifelate, care provoacă o mâncărime intense. Dimensiunea umflăturilor variază de la un milimetru la câțiva centimetri și pot apărea în orice zonă a corpului. În urticarie leziunile sunt fugace, adică apar și dispar de pe un loc ca să se extindă pe altă parte a corpului.

Cea mai gravă manifestare a urticariei acute este edemul Quinque care se manifestă cu senzaţie de sufocare şi agitaţie şi umflarea puternică a buzelor şi feţei. Edemul Quinque poate duce la deces prin sufocare dacă nu se intervine rapid şi eficient.

Urticaria poate fi de două tipuri:

  1. Acută, când apare spontan și nu durează mai mult de două săptămâni.
  2. Cronică, atunci când episoadele de urticarie se repetă și durează mai mult de patru săptămâni.

Cauze care provoacă urticaria

Din cauza caracterului său imprevizibil, în multe cazuri, urticaria rămâne idiopatică, adică nu poate fi corelată cu o cauză concretă. Însă, principalele motive în urma cărora apare urticaria sunt:

  1. Reacție alergică la stimuli aeropurtaţi precum praf, polen, păr de pisică sau câine. Urticaria de contact apare la pacienţii atopici sensibili la iarbă, animale.
  2. Reacție la un tratament medicamentos, care apare în funcție de reactivitatea fiecărei persoane la anumite compoziții chimice.
  3. Condiții climatice sau de temperatură. Urticaria poate fi provocată de o temperatură foarte scăzută, de expunerea la soare sau de creșterea temperaturii corporale în urma efortului fizic, dușurilor fierbinți sau transpirației, ca în cazul urticariei colinergice.
  4. Urticaria fizică este facticeală (apare pe zone de frecare ale pielii) si este cunoscută şi sub numele de dermografism. Poate fi provocată de presiune sau vibraţii.
  5. Infecții parazitare(ex. Giardia, Toxocara).
  6. Alergeni alimentari, dintre care cei mai provocatori sunt: alune, nuci, crustacee, ouă, căpșuni, produse din grâu sau anumiți aditivi alimentari.
  7. Înțepături sau mușcături de insecte.
  8. Alte boli autoimune pot provoca apariția urticariei vasculitice.

Factori principali de risc

Urticaria apare ca o reacție alergică în care organismul reacționează la un factor alergen prin eliberarea unui surplus de histamină sau a altor substanțe chimice din piele. Pentru ca acest mecanism să se producă e nevoie de un eveniment declanșator, precum unul din elementele enumerate mai sus.

Cum este diagnosticată urticaria?

Urticaria, în orice formă, este ușor de recunosct datorită erupțiilor prin care se manifestă, a  caracterului lor migrator (apar și dipar în câteva ore și reapar în altă parte a corpului) dar și a mâncărimii intense. Diagnosticul este pus de medicul dermatolog în urma examenului clinic, pe baza observării directe a leziunilor de pe piele, dar și cu ajutorul răspunsurilor date de pacient în legătură cu debutul și evoluția urticariei. Urticaria poate fi o urgenţă medicală.

Tratament în caz de urticarie

Cea mai eficientă formă de tratament în cazul urticariei este identificarea factorului alergen declanșator și eliminarea lui. Alte cazuri pot necesita un tratament pe bază de antibiotice, antihistaminice sau corticosteroizi, pe care doar un medic dermatolog sau alergolog îl poate prescrie. În urma examenului medical, acesta poate să identifice factorul alergen sau să ceară o serie de teste alergologice în plus.

Dacă ai avut vreodată un episod de urticarie, știi deja cât de negativ îți poate impacta viața. Pe lângă senzația neplăcută de mâncărime, poți să experimentezi o serie de tulburări emoționale, precum stres, anxietate sau chiar depresie dacă afecţiunea devine cronică.

Nu e niciodată prea devreme să afli la ce ești alergic. Nu aștepta să-ți apară leziuni pe tot corpul sau să ai urticarie pe față pentru a merge la un control de specialitate. Fă acum o programare la medicul dermatolog.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
programează-te online
Programare online