piciorul unei femei care sufera de o boala a unghiei

Unghiile pot suferi modificări din cauza infecțiilor, a traumatismelor, a afecțiunilor sistemice sau chiar oncologice. Depistarea timpurie a problemelor este esențială pentru o recuperare rapidă, în vreme ce un diagnostic tardiv poate însemna apariția complicațiilor sau impunerea unui tratament de durată mai lungă sau mai invaziv. Explicăm, în cele ce urmează, ce boli ale unghiilor pot apărea la mâini și la picioare, cum se manifestă și ce soluții terapeutice există.

Când te confrunți cu astfel de afecțiuni, nu lăsa timpul să treacă în defavoarea ta, apelează la medicul dermatolog imediat după apariția simptomelor. La Dr. Leventer Centre beneficiezi de expertiza unei echipe extinse de specialiști și de tehnologie de ultimă oră pentru diagnosticare și tratament.

Boli ale unghiilor de la mâini si picioare și tratamentul acestora

Unghiile, ca și pielea, sunt ca o carte de vizită și reflectă starea de sănătate. De aceea, orice semn de îmbolnăvire trebuie examinat imediat de dermatolog. Ce boli ale unghiilor diagnosticăm și tratăm la Dr. Leventer Centre? Explicăm în cele ce urmează.

Onicomicoză

Onicomicoza sau ciuperca unghiei este o infecție fungică ce determină îngălbenirea, îngroșarea, deformarea, fragilizarea unghiilor și desprinderea lor de patul unghial (onicoliza). Este mai frecvent o boală a unghiilor de la picioare, dar poate apărea și la mâini.

Cauzată de fungi microscopici – dermatofiți si non-dermatofiti, levuri precum candida și mucegaiuri precum aspergillus -, aceasta e favorizată de umiditate, de o igienă precară și de un sistem imunitar slăbit și poate fi asociată cu micoze cu altă localizare, precum Tinea corporis sau Tinea pedis, cunoscută și ca „piciorul atletului”.

Micoza unghiei poate fi rezistentă la medicamente și, cu cât este mai severă și mai extinsă, cu atât este mai greu de tratat. La Dr. Leventer Centre beneficiezi de tratament personalizat, ce poate include antifungice topice și orale, dar și terapie laser.

Psoriazis unghial

Psoriazisul nu se manifestă doar la nivel cutanat, este și o boală a unghiilor de la mâini sau picioare. Psoriazisul unghiilor are ca simptome:

  • apariția unor depresiuni punctiforme pe suprafața unghiei (pitting);
  • pigmentarea în nuanțe de galben-maroniu;
  • subțierea sau îngroșarea și deformarea unghiei;
  • separarea de patul unghial (onicoliză).

Este o afecțiune autoimună, pentru tratarea căreia experții Dr. Leventer Centre folosesc o combinație de corticosteroizi topici sau injectabili, terapie laser sau chiar tratament sistemic.

Coilonichie

Această afecțiune determină unghia să devină concavă, cu marginile ridicate mult în sus, dobândind un aspect de lingură. Poate fi normală, în primii ani de viață, la nivelul degetului mare de la picioare, ereditară, dobândită sau idiopatică. Printre cauzele principale se număra patologii ce duc la reducerea fluxului arterial, endocrinopatii, deficite nutriționale, hemoragiile gastrointestinale (care duc la deficit de fier și anemie feriprivă), procesele tumorale, bolile inflamatorii – psoriazis, lichen plan unghial și onicomicoză.

Tratamentul vizează boala de fond, iar majoritatea cazurilor de coilonichie dobândită sunt reversibile.

Onicoschizie

Onicoschizia se mai numește sindromul unghiilor fragile, e caracterizată de subțierea, fragilizarea și exfolierea unghiilor și este frecvent întâlnită la persoanele care se spală des, care utilizează substanțe chimice agresive pentru curățenie sau folosesc frecvent acetona, dar și in afecțiuni sistemice cum sunt policitemia vera, lichenul plan, psoriazisul sau la pacienții tratați cu retinoizi sistemici.

Tratamentul trebuie să vizeze cauza: echilibrarea nivelului de umiditate la nivelul unghiilor, evitarea spălatului excesiv pe mâini, folosirea mănușilor de menaj si a cremelor de reparare si protecție.

Panarițiu (paronichie)

Panarițiul este o infecție sau o inflamație a țesuturilor moi periunghiale, cauzată de microorganisme (bacterii, fungi, virusuri), traumatisme locale sau factori iritanți. Apare frecvent la persoanele care își rod cuticulele, dar poate fi și rezultatul unei unghii încarnate, a manichiurii agresive sau a folosirii frecvente a apei și a unor substanțe iritante.

Se manifestă prin roșeață și umflătură în jurul unghiei, asociază durere sau sensibilitate, căldură locală și uneori acumularea de puroi. Tratamentul pentru degetul care coace, căci aceasta este senzația când ai panarițiu, presupune aplicarea de antibiotice sau antifungice pentru combaterea infecției, iar în cazuri severe se poate recomanda chiar și tratamentul oral si drenarea abcesului pe cale chirurgicală. Dacă inflamația este de cauză alergică/iritativă, poate fi necesară aplicarea de substanțe antiinflamatorii locale. Netratată, această boală poate afecta structura unghiei și poate duce la întreruperea creșterii unghiei. 

Onicocriptoză (unghie încarnată)

O boală mai degrabă a unghiilor de la picioare, întâlnită frecvent, onicocriptoza presupune creșterea colțurilor unghiei în piele și nu în afara ei. Lezarea țesuturilor periunghiale provoacă inflamație (degetul se umflă și se înroșește), crește riscul de infecție și abces local, generează disconfort, iar în cazurile severe, dureri puternice, care pot afecta mersul.

De regulă, onicocriptoza este rezultatul tăierii greșite a unghiei în timpul pedichiurii, dar există și o serie de factori favorizanți – anumite boli, cum sunt diabetul sau obezitatea, traumatismele repetate, predispoziția genetică, forma unghiilor, hiperhidroza și tipul de încălțăminte.

Tratamentul unghiei încarnate, în cazurile ușoare, presupune tăierea corectă a unghiilor, administrarea de antibiotice si antiinflamatoare pentru combaterea infecției/inflamației și dirijarea creșterii corecte a unghiei. În cazurile severe, se apelează la tratament chirurgical, practicându-se fie rezecția parțială a unghiei, adică a marginii încarnate, urmată de sutură, fie avulsia parțială urmată de distrugerea matricei ce produce porțiunea de unghie care se încarnează, prin fenolizare. În ambele situații, unghia va fi mai îngustă după vindecare.

Onicogrifoză

Onicogrifoza este o tulburare de creștere a unghiei, manifestată clinic prin hiperkeratoză, curbare excesivă, alungire, opacizare și colorare în galben-maroniu. Practic, unghia ia aspectul unei gheare și deviază lateral spre celelalte degete, provocând durere în timpul mersului. Este una dintre bolile unghiilor ce apare mai frecvent la vârstnici și la persoanele cu igienă personală deficitară, dar poate fi și rezultatul unei predispoziții genetice. Onicogrifoza simptomatică poate să apară și în contextul unor boli precum ihtioza sau psoriazisul și excepțional in pemfigus sau sifilis.

Tratamentul presupune toaletarea unghiilor afectate, purtarea încălțămintei adecvate și o igienă riguroasă. În cazurile severe, se recurge la avulsia unghiei, urmată de matricectomie.

Liniile Beau

Liniile Beau sunt depresiuni transversale care apar pe suprafața unghiilor când creșterea lor este întreruptă de o boală sistemică sau dermatologică severă, de o traumă, un deficit nutrițional sau ca urmare a chimioterapiei. Infecția cu COVID, boala mână-gură-picior, panaritiul, deficitul de zinc, unele tratamente precum azatioprina, itraconazolul, multipli agenți chimioterapici pot fi responsabili de aceste modificări.

Ca manifestare, apar depresiuni transversale ce pot fi superficiale sau cuprind toata grosimea unghiei, iar nivelul la care apar corespunde cu momentul în care a fost prezent factorul inductor. De obicei, cauzele sunt tranzitorii, astfel că tratamentul nu este necesar, unghia va crește normal după încetarea stimulului inductor.

Clubbing

Fenomenul de clubbing (degete Hippocratice) presupune creșterea țesutului moale al falangelor terminale și curbarea longitudinala peste vârful degetelor si transversala a unghiilor. Este asociat cu o gamă largă de afecțiuni ce duc la niveluri scăzute de oxigen în sânge, inclusiv boli cardio-vasculare, pulmonare, infecțioase (endocardita bacteriană), oncologice, inflamatorii, dar poate fi, de asemenea, idiopatic sau ereditar.

Tratamentul vizează afecțiunea subiacentă. Dacă aceasta se poate vindeca, aspectul unghiilor se poate ameliora, iar în unele cazuri, chiar să revină la forma inițala, însă dacă este implicată o boală cronică, deformarea unghiilor este permanentă.

Unghiile lui Terry

Este o leuconichie aparentă, o albire și opacifiere a unghiilor, cu obliterarea lunulei, dar păstrarea unei benzi înguste de pat unghial normal, roz, la marginea distală. Această anomalie poate apărea pe fondul vârstei înaintate, dar poate, la fel de bine, să indice prezența unei afecțiuni de fond – ciroză, insuficiență renală cronică, insuficiență cardiacă congestivă.

Ca și în cazul fenomenului de clubbing, tratamentul vizează afecțiunea subiacentă.

Melanom

Melanomul, cel mai agresiv cancer de piele, poate apărea în zone inedite de pe corp și pe suprafețe mici, adesea ignorate, inclusiv sub unghii si nu pare a fi legat de expunerea la soare.

Melanomul subunghial afectează o singură unghie. Se prezintă ca o dungă de culoare închisă, maro sau neagră, lată de peste 3 mm, de-a lungul unghiei, cu posibilitatea extinderii pigmentației periunghial – semnul Hutchinson, care susține diagnosticul clinic de melanom. Boala poate evolua spre îngroșarea, despicarea sau deteriorarea unghiei, cu durere și inflamație locală ca simptome asociate. În aproape o treime din cazuri, acesta nu prezintă pigment, ci se poate observa doar modificarea formei sau culorii unghiei.

Principiul de bază al tratamentului melanomului de orice tip, inclusiv al celui subunghial, este excizia tumorii cu margini de siguranță, următorii pași fiind stabiliți în funcție de stadiul bolii.

La Dr. Leventer Centre, centru integrat de dermato-oncologie, care abordează 360 cancerul de piele:

  • ai o echipă completă de experți alături, în lupta cu melanomul – specialiști în dermatologie, anatomo-patologie, oncologie, chirurgie oncologică și plastică, reuniți în Tumor Board pentru stabilirea planului terapeutic optim și implicați apoi în toate etapele de tratament;
  • beneficiezi de efectuarea rapidă a biopsiei cutanate în primul laborator dedicat patologiilor pielii, dotat cu tehnologie de ultimă oră;
  • intri într-un flux special dedicat pacienților oncologici, menit să scurteze timpul de răspuns și să grăbească inițierea protocolului terapeutic;
  • ai la dispoziție un navigator de pacienți pe toată durata tratamentului.

Dr. Leventer Centre poate asigura toate investigațiile și tratamentele necesare pacienților diagnosticați cu melanom. Este important însă să apelezi la expertiza medicilor noștri de la primele simptome. Timpul este crucial în lupta cu cel mai de temut cancer de piele.

De ce e important să ai grijă de unghiile tale

Așa cum acorzi atenție sănătății pielii și părului, este esențial să te ocupi și de sănătatea unghiilor, pentru a avea un aspect îngrijit, sănătos și a lăsa o impresie plăcută celor din jur. Dar dincolo de latura estetică, sănătatea unghiilor este importantă pentru starea generală de sănătate. Evitarea traumatismelor, menținerea igienei și controalele regulate la dermatolog pot preveni multe boli ale unghiilor la mâini și picioare și complicațiile pe care acestea le pot genera.

Vizita la dermatolog poate ajuta și la depistarea unor afecțiuni sistemice care dau simptome la nivelul unghiilor. Astfel, consultația de dermatologie se poate dovedi salvatoare pentru tine, pentru că îți oferă punctul de plecare în obținerea unui diagnostic de certitudine și a tratamentului adecvat bolii de care suferi.

Redobândește-ți sănătatea unghiilor cu ajutorul experților Dr. Leventer Centre

Dacă observi modificări de culoare, de formă ori alte posibile semne de îmbolnăvire la nivelul unghiilor, nu aștepta agravarea simptomelor. Cu cât afecțiunea este diagnosticată mai devreme, cu atât mai ușor este de tratat.

Apelează la experții în dermatologie ai Dr. Leventer Centre din București pentru diagnosticarea corectă și tratarea eficientă a bolilor unghiilor de la mâini și de la picioare. Contactează-ne astăzi pentru o programare și redobândește-ți sănătatea și frumusețea unghiilor.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online