hiperhidroza

De cele mai multe ori, transpirația în exces nu este considerată o afecțiune medicală și nu este raportată. La nivelul României, nu există studii sau statistici care să o trateze ca atare, dar Societatea Internațională a Hiperhidrozei estimează că în jur de 5% din populația globului se confruntă cu transpirația în exces, numită în termeni medicali hiperhidroză.

Transpirația, un fenomen normal al corpului

În ciuda caracterului său inestetic și inconfortabil, transpirația este un proces normal și necesar al corpului uman. Transpirăm zilnic 0,5 litri de sudoare, din care  99% reprezintă apă, și doar un procent, format din săruri minerale, uree, microfloră microbiană și feromoni, este responsabil de mirosul neplăcut, atât de caracteristic.

Transpirația este produsă de cele trei milioane de glande sudoripare, aflate sub controlul sistemului nervos simpatic și difuzate pe întreaga suprafaţă a corpului, dar mai ales pe palme, tălpi şi axile, menţinând sănătatea şi textura pielii. Doar clitorisul, glandul penisului, conductul auditiv extern și buzele nu au glande sudoripare. Acest ingenios sistem glandular funcţionează ca un veritabil sistem de răcire pentru organism. Am observat cu toţii că în caz de boală, creșterea temperaturii declanşează rapid o transpiraţie abundentă, care se evaporă.

Ce este hiperhidroza?

Când transpirația se transformă în hiperhidroză sau transpirația excesivă, este un răspuns exagerat al glandelor sudoripare, care provoacă o cantitate de sudoare peste limitele normale. Există două tipuri de hiperhidroză:

  1. Primară sau localizată. În acest caz, hiperhidroza nu este determinată de o altă afecțiune și nu apare ca un efect secundar la o serie de medicamente. Apare încă din adolescență pe anumite zone ale corpului, dintre care cele mai frecvente sunt palmele, picioarele sau subrațele.
  2.  Secundară sau generalizată. Apare ca urmare a unui tratament medicamentos sau în asociere cu o afecțiune medicală. Spre deosebire de primul tip de hiperhidroză, acesta se instalează la adulți, pe zone mai întinse ale corpului sau pe întregul corp.

Hiperhidroza de cauză endrocrină

Printre afecțiunile vinovate de apariția hiperhidrozei generalizate se numără tulburările endocrine care apar în sarcină sau la menopauză ori cele declanșate în hipertiroidism, diabet, feocromocitom (o tumoră rară la nivelul glandelor suprarenale), sindrom carcinoid (tumoră neuroendocrină) ori acromegalie.

Este important ca pacienții să solicite un consult endocrinologic înainte de a trece la tratarea hiperhidrozei. Specialistul endocrinolog din cadrul centrului Dr. Leventer  va stabili, după consultație și analize specifice, dacă transpirația excesivă este rezultatul unei tulburări endocrine ce necesită tratament. Prin tratarea acesteia, este foarte posibil ca hiperhidroza să dispară.

Când e transpirația hiperhidroză?

 Transpirația este metoda prin care corpul își autoreglează temperatura. În multe situații, precum la temperaturi ridicate, la efort fizic intens sau când intervine stresul, transpirația este un răspuns normal al corpului. Însă, dacă produci sudoare indiferent de situație sau de temperatură, cel mai probabil te confrunți cu hiperhidroza. Atunci când corpul nu are niciun motiv să-și reducă temperatura, și totuși produce transpirație, te confrunți cu hiperhidroză.

Deși nu este o afecțiune care pune viața în pericol, hiperhidroza poate deveni atât de neplăcută, încât poate să provoace schimbări în comportamentul social sau chiar depresie. Persoanele care transpiră în exces au tendința să se ferească de contactul tactil cu alte persoane, încearcă să nu dea mâna în semn de salut și evită îmbrățișările. Totodată, pot dezvolta nevoia de a se izola și de a nu mai participa la viața socială.

Tratamente recomandate de medicul specialist împotriva hiperhidrozei

În ultimii ani, toxina botulinică este folosită la oprirea sudoraţiei în zonele cu hiperhidroză, deoarece reuşeşte să blocheze timp de 3 – 6 luni transmiterea impulsului nervos la nivelul glandelor sudoripare din zona tratată. După această perioadă, injecţia trebuie repetată, fără riscuri şi fără o suferinţă prelungită. Mai nou, dermatologii au propus tratamentul cu toxină chiar şi în eczema dishidrozică, adică la persoanele care în sezonul cald prezintă băşicuţe pe laturile degetelor.

Pentru cei care doresc un rezultat permanent, se recomandă un alt tratament, care se poate efectua în cabinet: operaţia de aspirare a glandelor sudoripare. În doar o oră, sub anestezie locală, pielea axilelor este chiuretată pe dedesubt cu instrumente speciale, iar glandele sudoripare cu volum mare sunt distruse. Distrugerea glandelor hipertrofice reduce sudoraţia excesivă în mod permanent, iar organismul îşi păstrează intacte şi funcţionale celelalte milioane de glande sudoripare.

Dacă te confrunți cu hiperhidroză, în cadrul Dr. Leventer Centre, îți putem oferi oricare din cele două tratamente, în funcție de caracteristicile afecțiunii tale. Bucură-te de o vară fără transpirație și nu lăsa sudoarea în exces să-ți ghideze viața!

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online