Ce tratează pediatria dermatologică?

Pielea copiilor și adolescenților se dovedește a fi sensibilă și din această cauză există riscul ca aceștia să sufere de o serie de probleme pentru care au nevoie de sfaturile unui specialist în pediatrie dermatologică. Printre cele mai comune probleme de dermatologie la copii, pentru care au nevoie de îngrijiri medicale se numără:

Dermatita atopică

Aceasta este una dintre cele mai frecvente afecțiuni de pediatrie dermatologică și duce la o inflamare cronică a pielii. Această alergie cutanată apare spontan și ia forma unor pete de diferite mărimi, iar pentru tratarea acesteia este indicată identificarea cauzei și eliminarea acesteia din mediul copilului afectat.

Acnee juvenilă

Producția excesivă de sebum sau afecțiunile hormonale pot duce la apariția acneei, iar cazurile extreme pot determina formarea de cicatrici cu afectarea imaginii de sine a copilului/adolescentului afectat.

Infecții ale pielii

Atunci când pielea este tăiată, zgâriată sau perforată, germenii pot pătrunde în interior, ceea ce duce la declanșarea infecțiilor și a altor complicații.

Cancer de piele

În general, cancerul de piele este o afecțiune rară în pediatria dermatologică, dar cauzele și factorii de risc sunt aceiași ca în cazul adulților.

Semne din naștere

Acestea pot fi benigne, dar este indicată supravegherea medicului pediatru dermatolog.

Negi

Apariția acestora este favorizată de un sistem imunitar slăbit și de contactul cu persoane care suferă de negi. Atunci când copiii prezintă eczeme, iritații, semne din naștere sau alte afecțiuni ale pielii trebuie să apelați la un medic pediatru dermatolog. Acesta asigură diagnosticarea, tratamentul și coordonează recuperarea în cazurile de afecțiuni dermatologice la copii, de la naștere și până la finalul adolescenței.

Rolul pediatrului dermatolog

Diagnostic dermatologie la copii

Poate include:

 • semne din naștere;
 • afecțiuni congenitale ale pielii;
 • dermatită atopică;
 • vitiligo;
 • hemangioame.

Prescrierea de medicamente

Alegerea tratamentului depinde de afecțiunea de care suferă copilul dumneavoastră, dar și de posibilele reacții ale acestuia la tratamentele oferite.

Intervenții chirurgicale minore

Printre intervențiile care pot fi efectuate în dermatologia pentru copii se pot numără:

 • prelevarea mostrelor pentru biopsii;
 • îndepărtarea leziunilor de la nivelul pielii;
 • tratamentele laser pentru îndepărtarea semnelor din naștere.
Dermatologie copii, pediatru dermatolog, București

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Cum se desfășoară un consult de dermatologie pentru copii?

O consultație de pediatrie dermatologică se desfășoară în patru pași, în prezența unui părinte. Acestea trebuie să își ofere consimțământul legal pentru diagnosticare și eventualele proceduri, dar și pentru a liniști copilul atunci când este cazul.

Cei patru pași ai unei vizite la un pediatru dermatolog sunt:

Anamneza

O parte importantă a unui consult de dermatologie pentru copii este reprezentată de discuția dintre specialist și copil sau părinte. Dat fiind faptul că pacientul este un copil este important ca părintele să ofere informații despre istoricul medical, stilul de viață și simptome.

Examinarea clinică

În funcție de simptomele prezentate de către copil, pediatrul dermatolog poate examina zonele afectate cu ochiul liber sau cu diferite aparate medicale.

Teste și investigații suplimentare

În funcție de simptomele de dermatologie la copii prezentate, medicul pediatru dermatolog poate să decidă realizarea unor investigații suplimentare. Pentru ca acestea să aibă loc este necesar acordul legal al părintelui și chiar ajutorul pentru realizarea acestora. Există posibilitatea ca cei mici să nu înțeleagă ce se întâmplă și chiar să fie speriați, iar prezența părinților se poate dovedi un factor de confort.

Stabilirea diagnosticului și a tratamentului

După ce medicul pediatru dermatolog comunică diagnosticul, ține de părinți ca tratamentele și indicațiile suplimentare eventuale să fie aplicate.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744

Cum să pregătiți copilul pentru un consult de pediatrie dermatologică?

Pregătirea copilului sau a adolescentului pentru o vizită la pediatrie dermatologică variază în funcție de vârsta acestuia și de nivelul de anxietate cauzat de simptome și perspectiva unui consult. Indiferent de situația fiecărui copil este indicată o discuție deschisă care să abordeze motivul consultului de pediatrie dermatologică și ce se poate întâmpla în timpul acestuia.

Simptome dermatologice frecvente la copii

Afecțiunile dermatologice la copii pot sta la baza unei game largi de simptome și din această cauză este indicată acordarea unei atenții suplimentare pielii copiilor și adolescenților. Identificarea timpurie a simptomelor și manifestărilor poate să ducă la descoperirea timpurie și tratarea eficientă a unor afecțiuni periculoase.

Printre cele mai comune simptome de dermatologie la copii se numără:

 • Iritații;
 • Ulcere;
 • Răni deschise sau leziuni;
 • Piele uscată sau crăpată;
 • Decolorarea anumitor porțiuni de piele;
 • Apariția negilor sau a altor structuri pe suprafața pielii;
 • Piele solzoasă, aspră la atingere;
 • Erupții dureroase și/sau care cauzează mâncărimi.

De ce să alegeți Dr. Leventer Centre pentru copilul dumneavoastră?

Dr. Leventer Centre este o clinică dedicată problemelor dermatologice în cadrul căreia activează specialiști pregătiți în folosirea celor mai noi tehnici și protocoale internaționale. Activitatea medicilor noștri acoperă întreaga paletă a problemelor dermatologice, inclusiv a celora care țin de dermatologia pentru copii, putând astfel să asigure îngrijirea necesară unui copil cu o problemă de piele.

 

Pediatria dermatologică se află în centrul preocupărilor noastre și puteam să le oferim celor mici tratamente și recomandări atât pentru cele mai simple cazuri de acnee juvenilă cât și pentru dermatite sau alte probleme de piele. Medicii noștri sunt acreditați de cele mai importante instituții din domeniu putând astfel să asigure diagnosticarea și tratamentul necesare copiilor cu probleme dermatologice. Vă așteptăm la o programare!

Programare Online

  Medic*

  Email*

  Nume*

  Telefon

  Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

  Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  Programare online